. . mvi_5022-2„Ziua de 25 octombrie va rămâne una de referință pentru oamenii de arme, dar și pentru poporul român”

Ziua Armatei României a fost celebrată ieri, la Sfântu Gheorghe, printr-un ceremonial militar și religios și prin depuneri de coroane la Monumentul Ostașului Român.

 

La eveniment au participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Consiliului Judeţean, ai Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, reprezentanți ai diverse instituții, politicieni, cadre militare în activitate, în rezervă sau în retragere, veterani de război, elevi și nu numai.

Manifestarea a debutat cu întâmpinarea prefectului și a continuat cu trecerea în revistă a gărzii de onoare și intonarea Imnului Național, după care preotul militar Ioan Costin Cucu a oficiat serviciul religios. Comandantul Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, colonel Gabriel Moglan, a transmis apoi mesajul ministrului Apărării Naționale, iar prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a dat citire discursului său.

„(…) La 25 octombrie 1944, soldații români reușeau să (…) reîntregească hotarele României, după ce Transilvania fusese smulsă din trupul patriei, prin Tratatul de la Viena. Spiritul de sacrificiu exemplar, precum și calitățile excepționale ale Armatei, au dus la înfăptuirea acestui memorabil act istoric decisiv în definirea națiunii române. De aceea, ziua de 25 octombrie va rămâne una de referință pentru oamenii de arme, dar și pentru poporul român. Dincolo de parcursul său impresionant în timp, Armata se menține și astăzi în topul încrederii populației. Mai mult decât atât, contribuie decisiv la conturarea unei imagini pozitive a României în afara granițelor, prin seriozitate și profesionalism. Pe teatrele de război internaționale, soldații români au demonstrat că pot concura cu specialiștii celor mai puternice state și că pot  impune respect datorită pregătirii lor excepționale. Schimbările societății actuale, precum și aderarea  țării noastre la NATO și Uniunea Europeană au impus noi standarde de performanță, precum și măsura profesionalizării Armatei române. Este un pas important, care cu siguranță va duce la formarea unui nucleu puternic și competent, cu rezultate remarcabile în continuare. (…) Conștiința soldatului român trebuie să fie mereu trează, înțelegând, totodată, că datoria de soldat este mult mai mult decât o simplă meserie, ci legământul suprem cu divinitatea, pentru nemurirea patriei (…).” – a spus prefectul.

Acesta le-a transmis, apoi, militarilor:

„Celor de astăzi, vă urez la mulți ani și vă felicit sincer pentru dăruirea și profesionalismul cu care vă înfăptuiți sarcinile și vă rog să nu uitați că admirația și respectul pe care vi-l purtăm izvorăsc din puterea dumneavoastră de a vă pune chiar viața în pericol pentru apărarea României! La mulți ani, Armată Română, la mulți ani, România!”

A urmat apoi momentul depunerii unor coroane și jerbe de flori la Monumentul Ostașului Român. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

* * *

Conform informațiilor postate pe site-ul Ministerului Apărării Naționale, www.mapn.ro, „la 25 octombrie 1944, Armata României a încheiat cu succes campania de eliberare a teritoriului naţional, la care au participat peste 520.000 de militari, dintre care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau declaraţi dispăruţi. Unităţile româneşti au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la victoria obţinută la 9 mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.”

 

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail