Primarul Fodor Istvan, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, au inaugurat bazinul cu apă minerală al băii tradiţionale Sütei de la Olteni. Foto: Henning Janos

Zilele Bodocului 2011 au marcat patru evenimente importante: inaugurarea băii tradiţionale Sütei de la Olteni, a V-a ediţie a Festivalului de ape minerale Aquarius; a VIII-a ediţie a con­cursului de atelaje cu unul sau doi cai, precum şi o nouă ediţie a concursului de pregătit clătite.

 

În cursul zilei de sâmbătă, în prezenţa reprezentanţilor Fundaţiei Ars Topia, a autorătăţilor locale  precum şi a unui număr important de vizitatori, primarul comunei, Fodor Istvan, împreună cu  preşedintele Consiliului Judeţean Co­vasna, Tamas Sandor, au inaugurat, la propriu (vezi foto),  bazinul cu apă minerală al băii tradiţionale Sütei de la Olteni, aceştia fiind primii „clienţi” care au „încercat” apa din bazinul reamenajat.

Refacerea acestuia s-a realizat cu sprijinul a  80 de voluntari dintre care 50 de arhitecţi şi studenţi din Ungaria, recrutaţi de Fundaţia Ars Topia, cărora li s-au alăturat localnici precum şi 18 salariaţi ai C.J. Covasna care au demonstrat că se pricep nu doar la munca de birou ci şi să care pietre, să taie ţevi, şi chiar să sape, atunci când a fost nevoie. Astfel, după zece zile de clacă, baia Sütei a fost redată spre folosinţă celor care doresc să se bucure de beneficiile apei minerale termale de la Olteni.

[slideshow id=15]

La  Festivalul de ape minerale Aquarius, din acest an, au participat 14 echipe din judeţul Covasna dar şi din Harghita. Potrivit Primarului comunei Bodoc, Fodor Istvan, localitatea la cârma cărei se află este ideală pentru organizarea acestui eveniment, deoarece „apa minerală ţâşneşte din orice colţ al acestui binecuvântat pământ”. Prezent în dublă calitate, cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna, cât şi de reprezentant al organizatorilor festi­valului, Asociaţia pentru promovarea turismului din cadrul acestei instituţii, Tamas Sandor a precizat că 1/3 din totalul izvoarelor de apă minerală ale României se află pe teritoriul „Ţunutului Secuiesc” iar 50 % dintre aceasta se îmbuteliază în această zonă. Potrivit preşedintelui CJ Covasna „turismul din zona noastră are în apele minerale, dar şi în băile tradiţionale, un bun mesager. Nu doar noi, localnicii, trebuie să ne bucurăm de această comoară, ci şi turiştii care ne vizitează zona”, a spus Tamas Sandor.

Şi celelalte două competiţii s-au bucurat de o participare numeroasă şi de un număr mare de spectatori. La con­cursul de atelaje, pe lângă participanţii din judeţ s-au înscris echipe din Braşov, Harghita şi Bihor. Atât caii de rasă cât şi atelajele, care mai de care mai frumoase, au atras privirile celor prezenţi.

Concursul de clătite a reunit în jurul focului şi a tigăilor şapte echipe care, folosind apă minerală la prepararea acestora, şi-au dat silinţa să demonstreze că fiecare dintre ele este cea mai bună. Şi au şi reuşit.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail