În cadrul Programului Naţional Cadru de Inspecţie şi Control (PNCIC), ce constituie parte integrantă din Planul Unic de Control Naţional, care asigură existenta unui sistem integrat de inspecţii şi controale oficiale “de la fermă la furculiţă” pentru protejarea sănătăţii publice, a sănătăţii şi bunăstării animalelor precum şi protejarea intereselor consumatorilor, s-au realizat o serie de inspecţii. În urma inspecţiilor şi auditurilor realizate au fost suspendate autorizaţiile a două unităţi (o unitate de abatorizare şi o unitate de abatorizare-procesare carne), respectiv au fost confiscate mărfuri alimentare.

Conform Legislaţiei comunitare privind produsele alimentare operatorii din sectorul alimentar au responsabilitatea, în toate etapele proceselor de producţie, prelucrare şi distribuţie să se asigure că produsele alimentare satisfac cerinţele legislaţiei relevante pentru activităţile lor. Fiecare stat al comunităţii europene trebuie să elaboreze un Plan Unic de Control Naţional, Multianual Integrat. Astfel, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a elaborat Programul Naţional Cadru de Inspecţie şi Control  (PNCIC), ce constituie parte integrantă din Planul Unic de Control Naţional, şi reprezintă baza activităţii serviciului de inspecţie, ce permite organizarea controalelor oficiale. Inspecţiile şi controalele se realizează în baza Procedurilor de Inspecţie, elaborate de către Direcţia de Inspecţie şi Control – Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. La ora actuală în judeţul Covasna frecvenţa supravegherii unităţilor de industrie alimentară are loc în baza evaluării şi încadrării unităţilor în grupe de risc pe baza riscului reprezentat. Din cele 83 de unităţi cu alimente de origine animală care funcţionează în judeţul Covasna, niciuna nu prezintă risc ridicat.

Inspecţii, confiscări, amenzi

În urma inspecţiilor şi auditurilor realizate au fost suspendate autorizaţiile a două unităţi (o unitate de abatorizare şi o unitate de abatorizare-procesare carne), respectiv au fost confiscate 18,815  tone carne de congelate, 0,8 tone carne de pasăre, 25,657 tone carne tocată-carne preparată-preparate din carne, 2,047 tone preparate din lapte, 0,359 tone peşte, 20824 bucăţi ouă.

În segmentul privind siguranţa alimentelor de origine non-animală, s-au evaluat în funcţie de încadrarea în grupe de risc, în total 37 de unităţi, din care 20 în grupa de risc scăzut, 15 în grupa de risc mediu şi 2 în grupa de risc ridicat. În segmentul de igienă veterinară şi epidemiologie au avut loc 203 inspecţii, aplicându-se 21 de contravenţii, cu valoarea totală de 99.200 lei, iar în segmentul privind sănătatea şi bunăstarea animală au fost realizate 73 de inspecţii, aplicându-se 10 contravenţii în valoare totală de 29.000 lei. Nici în ceea ce priveşte siguranţa alimentelor nu stăm „pe roze”, realizându-se în acest segment 110 inspecţii, aplicându-se 4 contravenţii în valoare de 5.600 lei.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail