Aproximativ 60 de elevi din Sfântu Gheorghe vor participa la activitățile interactive propuse de Centrul de Cercetări Subacvatice al județului Covasna, cu ocazia programului „Școala Altfel”. Oferta cuprinde, printre altele, dialoguri dintre copii și un scafandru aflat sub apă, pe teme ce țin de protecția mediului subacvatic.
Programul a fost elaborat pe baza principiilor reunite sub genericul „Învățare prin descoperire” (www.primas-project.eu), a transmis directorul Centrului, scafandrul profesionist Szabo Jeno, care, citând din volumul de prezentare a materialelor și ideilor de predare din cadrul proiectului cadru FP7 al Uniunii Europene- „Promoting Inquiry in Mathematics and Science Education Across Europe” (www.primas-project.eu), a spus: „au loc discuții tot mai aprinse privind materiile care trebuie predate, precum și metodele utilizate. Subiectul disputelor îl constituie competențele care ar trebui dezvoltate în școală. Bineînțeles, acest principiu are în vedere doar satisfacerea nevoilor sociale, deoarece competențele cheie au exclusive motivații sociale. Printre aceste competențe nu apare aprecierea, gândirea aprofundată, transmiterea inteligentă a tradiției și eventual reevaluarea ei (ca să nu mai evocăm competența morală, competența responsabilității și multe altele, pe care nu le vom aborda aici). Se pare că societatea – sau mai degrabă economia de piață – nu au nevoie de aceste competențe. În lumea noastră modernă – accelerată, împânzită, de cabluri și digitalizată – cunoștințele și convingerile individuale nu mai au importanță. Pentru societate și mai ales pentru piață, este mult mai important ca oamenii să devină buni consumatori.” Dezvoltarea aprecierii, gândirea aprofundată, responsabilizarea noii generații – se numără printre scopurile urmărite de Centrul de Cercetări Subacvatice, prin programul pregătit pentru „Școala Altfel”.
„În acest an, oferim un program inedit: asigurăm copiilor un dialog direct cu un scafandru-profesor aflat sub apă, dotat cu cameră de filmat și microfon subacvatic prin care transmite imagini și sonor la suprafață, pe un monitor. Prin animarea unor situații amuzante scafandrul-profesor prezintă importanța protejării mediului subacvatic. Copiii urmăresc în direct scenele subacvatice și pot interveni oricând punând întrebări scafandrului aflat sub apă prin intermediul unui difuzor subacvatic. La sfârșit scafandrul-profesor iese din apă și felicită în mod direct elevii.”- a explicat Szabo Jeno.
Potrivit acestora, înscrierile grupurilor de elevi au început deja, în luna aprilie anunțând participarea peste 60 de elevi de la o școală din Sfântu Gheorghe.
„Cei care au participat deja sunt foarte mulțumiți, atât copiii, cât și pedagogii!”- a afirmat Szabo Jeno.
Potrivit acestuia, ideea monitorizării interacțiunii dintre scafandri și public și a interacțiunii dintre om și pești, prin intermediul unor camere video montate sub apă, a venit după derularea unui amplu proiect intitulat „Dr. Peștișor” și implementat pe perioada verii, la Dalnic, în cadrul căruia, aproape 150 de copii au beneficiat de sesiuni de terapie multisenzorială. O demonstrație cu privire la „dialogul subacvatic” poate fi deja urmărită pe pagina de Facebook intitulată „Dr. Peștișor”, unde un videoclip în acest sens a fost realizat de scafandrul profesionist Szabo Jeno.
De altfel, la începutul acestui an, Centrul de Cercetări Subacvatice al județului Covasna a lansat în mediul online o serie de videoclipuri pe teme ce țin depășirea unor bariere de comunicare și obstacole pe care le pot întâlni, de-a lungul timpului, părinții copiilor cu diferite deficiențe, dar nu numai.
Szabó Jenő a derulat, de-a lungul timpului, numeroase activități și proiecte pentru copii cu diferite deficiențe, dar nu numai, bazate pe stimularea controlată a neuroplasticităţii sistemului nervos. Acesta are o experienţă de peste două decenii şi jumătate în domeniul scufundărilor și a fost membru al echipei celebrului explorator Jacques Yves Cousteau, în expediţia în Bazinul Hidrografic al Dunării, între 1991-1992. A fost membru în mai multe expediţii de cercetare și a fost conducătorul mai multor expediţii de arheologie subacvatică. El a amenajat, cu ani în urmă, la Dalnic, un lac artificial, unde a înființat, apoi „o școală subacvatică” destinată copiilor surdo-muți, care prin audiții subacvatice reușeau să deslușească și să articuleze cuvinte. Tot acolo, a înființat Centrul de cercetări subacvatice al județului Covasna.
Înscrierile pentru programul „Școala Altfel” sunt în plină desfășurare, a spus Szabo Jeno, care a precizat că și proiectul „Dr. Peștișor” își așteaptă noii beneficiari, însă, în iunie.
Ana Ciorici COSTACHE