Începând cu acest an, toți angajații din sectorul bugetar primesc câte un voucher de vacanță pe an, în valoare de 1.450 de lei, acesta putând fi folosit oriunde pe teritoriul României, în unități de turism certificate.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc miercuri, 18 iulie a.c., în cadrul Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a județului Covasna, vicepreședintele instituției, László Endre, a ținut să aducă o serie de lămuriri cu privire la folosirea voucherelor de vacanță: „Baza acestei inițiative a fost pusă în anul 2009, prin hotărârea 215 (H.G. 215 din 2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea tichetelor de vacanţă, – n. red.), care din păcate, până în 2016-2017  nu a mai fost exploatată. Foarte puține firme particulare au acordat tichete de vacanță pentru angajați, iar cei finanțați din bugetul de stat aproape că nici nu au primit. La sfârșitul anului trecut a apărut Hotărârea de Guvern 940 care a modificat normele metodologice pentru acordarea voucherelor de vacanță.”

Potrivit legislației în vigoare, „Prin Programul de guvernare 2017-2020, Guvernul României s-a angajat că toți salariații din sistemul public vor beneficia de indemnizație de vacanță sau primă de vacanță, după caz, sub forma unui voucher de vacanță egal cu valoarea salariului minim brut din acel an. Mai mult, tot în cadrul documentului Program de guvernare 2017-2020 anterior citat, <<măsurile urmărite de Guvern vor conduce la creșterea numărului de locuri de muncă și astfel la păstrarea forței de muncă în România>>. Astfel, obiectivul Guvernului este să oprească <<exodul forței de muncă din domeniul turismului către alte state din relativa vecinătate a României>>, stimulând acest domeniu prin <<acordarea unui tichet de vacanță pentru angajații din sistemul public>>. Având în vedere că prin introducerea indemnizațiilor de vacanță sau a primelor de vacanță, după caz, sub forma voucherelor Guvernul intervine printr-o măsură urgentă în favoarea angajatului din sectorul bugetar, căruia îi cresc veniturile reale, își poate petrece o vacanță în țară, cu rol de recuperare a capacității de muncă, de creștere a productivității muncii salariatului și de motivare a acestuia,în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public și constituie situații de urgență și extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.” – sursa: Ordonanța De Urgență nr. 46 din 30 iunie 2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță. Conform aceleiași ordonanțe, nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de vouchere de vacanță de către alți angajatori decât cei din sectorul bugetar reprezintă contravaloarea a maximum șase salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.

Cine emite voucherele de vacanță?

Potrivit datelor oficiale, afișate pe site-ul Ministerului de Finanțe, în România există șase unități emitente de tichete de masă, cinci dintre acestea fiind acreditate să emită și vouchere de vacanță. Cele mai mari dintre acestea sunt Edenred, Cheques Dejuner și Sodexo.

Angajatorul este motivat să aleagă această modalitate de recompansare a angajaților, deoarece faţă de primele de vacanţă, voucherele de vacanţă au avantaje fiscale semnificative, fiind impozitate doar cu 10% (impozit pe venitul salarial).

„Există două tipuri de vouchere de vacanță: pe suport de hârtie și pe suport electronic. Suportul electronic este de fapt un card de debit, cu care se poate plăti prin POS-ul (terminalul de plată cu cardul – n. red.) operatorului. Aceasta este calea cea mai facilă de a încasa banii cât mai repede. Sunt unități de cazare unde operatorii se plâng că banii ajung târziu. Dacă se plătește cu cardul, banii ajung în cont imediat. Suportul de hârtie, însă, este mai rigid din toate punctele de vedere, deoarece decontarea și virarea banilor durează cam o săptămână. Aceste tichete sunt valabile un an, lucru menționat atât pe tichetele tipărite, cât și pe cele electronice. Dacă este depășită perioada lor de valabilitate, sumele se retrag de către angajator. Dacă relația contractuală între angajat și angajator se încheie mai devreme de un an de zile, atunci diferența de sumă aferentă voucherului de vacanță se retrage, de asemenea, de către angajator.”, a precizat László Endre.

Când și unde pot fi folosite aceste vouchere?

Voucherele de vacanță pot fi folosite numai pe teritoriul României, în hoteluri, pensiuni, agenţii de turism licenţiate sau unităţi de tratament balnear autorizate, iar pachetul turistic trebuie să conţină în mod obligatoriu servicii de cazare, conform specificaţiilor legislative.
Cea mai des întâlnită confuzie, în rândul celor care au primit până acum aceste vouchere de vacanță, este legată de valabilitatea lor: deținătorul nu este obligat să călătorească până la expirarea termenului de valabilitate a voucherului, care este de un an de zile, ci să utilizeze voucherul ca mijloc de plată până la expirarea acestuia, ceea ce înseamnă că se poate călători și mai târziu de expirarea valabilității lor. Dar acest lucru este valabil numai pentru beneficiarii care au primit această bonificație pe card și care își pot achita concediul în avans, on-line. Voucherul pe suport de hârtie, în schimb, trebuie înmânat operatorului în turism înaintea expirării valabilității acestuia.

„Un alt aspect important este acela că voucherul de vacanță este nominal și nu se poate transfera unei alte persoane, transferul fiind pedepsit de lege. Circuitul tichetelor de vacanță este controlat de către Ministerul Turismului, pe plan profesional și de către Ministerul de Finanțe, pe plan fiscal. Cea mai mică amendă echivalează cu salariul minim pe economie.”, a adăugat vicepreședintele CCI Covasna.

Potrivit legii, constituie contravenție și se sancționează cu 7 puncte – amendă acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanță de la alte persoane decât titularul voucherului de vacanță. Mai constituie contravenție și se sancționează cu 14 puncte – amendă și retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenței de turism acceptarea de către unitățile afiliate de vouchere de vacanță pentru achiziționarea de servicii care nu îndeplinesc condițiile pachetului minim de servicii prevăzut de lege. De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu 14 puncte – amendă următoarele: fapta unității afiliate de a da rest în bani la voucherul de vacanță; comercializarea voucherelor de vacanță de către angajați, angajatori, unitățile afiliate și structurile de primire turistice; diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanță utilizate de angajați; emiterea de vouchere de vacanță cu alte valori nominale decât cele prevăzute de lege; emiterea de vouchere de vacanță de către alte entități decât cele prevăzute de legislația în vigoare.

Cu aceste vouchere se pot achiziționa pachete de servicii care pot cuprinde și transportul – însă numai cu mijloace de transport în comun, pe teritoriul României (de exemplu biletele de tren) – cazarea și alte servicii, în  care sunt incluse transportul, alimentația, tratamentul balnear și alte asemenea. Aceste pachete pot fi oferite chiar de către agențiile de turism, care au licență, precum și de către unitățile de cazare care au certificat de clasificare din partea Ministerului Turismului.

Înainte de aplicarea acestor noi măsuri, specialiștii din turism au studiat fenomenul rezultat din acordarea tichetelor de vacanță în alte țări. Potrivit lui László Endre, „în Ungaria, treaba aceasta se face deja de peste 20 de ani, iar colegii noștri de la Asociația Națională a Agențiilor de Turism au studiat și acest caz, deoarece merge foarte bine. Eu am convingerea că și la noi o să meargă foarte bine, dar trebuiau clarificate aceste aspecte. Este un prilej foarte bun de a cunoaște țara. Din ce în ce mai mulți turiști străini vin în România, iar noi nu știm ce frumuseți avem.”

Situația turismului în județul Covasna

Vicepreședintele CCI Covasna a mai prezentat, în cadrul conferinței de presă, și ultimele date statistice cu privire la situația turismului covăsnean. Potrivit acestora, în primele patru luni ale acestui an, numărul de turiști care au vizitat și au înnoptat cel puțin o noapte în județul nostru a cunoscut o creștere de 13%. Astfel, au fost înregistrate peste 27.000 de sosiri în structurile de primire turistică certificate. De asemenea, au fost înregistrate peste 84.000 de înnoptări în unități de cazare covăsnene. Conform declarațiilor lui László Endre, în topul obiectivelor turistice vizitate se află stațiunea Covasna și centrul de wellness de la Balvanyos. De asemenea, foarte căutat, în special de către turiștii englezi, este domeniul contelui Kalnoky de la Micloșoara, vizitele Prințului Charles putând fi considerate niște instrumente de marketing gratuit. „Și cei de la hotelul Castel Daniel din Tălișoara depun eforturi foarte mari, dar ei se concentrează mai mult pe turismul de business ( întâlniri de afaceri). De acum ne putem aștepta la o creștere mai mare a numărului de turiști, tocmai datorită acestor tichete de vacanță, tendință care se poate observa deja.”, a mai adăugat László Endre. Acesta a recunoscut aportul mass-media în promovarea turismului covăsnean „De această creștere de 13% putem spune că sunt responsabile eforturile depuse anul trecut de către bloggeri și jurnaliști. Astfel, județul Covasna are o imagine mult mai bună pe plan turistic decât până acum. Oamenii au fost informați că aici nu avem probleme. Turismul nu are naționalitate – eu am învățat acest lucru de la părinții mei, care au lucrat tot în turism. Turistul trebuie respectat, indiferent de etnie sau de locul de unde vine.”

În ceea ce privește alegerile covăsnenilor de petrecere a concediilor, trendul rămâne același de ani de zile: în perioada verii majoritatea caută bilete pe litoralul românesc. Se pare că pentru  sejururile în Bulgaria, covăsnenii încep să își piardă din interes, în schimb Turcia s-a reașezat pe primele locuri în topul alegerilor. Se caută și destinațiile exotice, dar acestea au un alt sezon –începând cu lunile octombrie-noiembrie. În lunile de vară mai sunt căutate excursiile în Egipt, deși sunt considerate extra-sezon turistic, din cauza temperaturilor extrem de crescute.

 

Oana-Mihaela Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail