Programul de vizitare a pacienţilor COVID-19 internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, demarat săptămâna aceasta, este sprijinit de un grup de voluntari de la o şcoală postliceală de asistenţi medicali.

Conducerea spitalului a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că acest ajutor este bine-venit, în condiţiile în care organizarea vizitelor presupune un efort suplimentar, iar instituţia se confruntă cu deficit de personal.

Bolnavii pot fi vizitaţi doar cu programare prealabilă şi doar în zilele lucrătoare, în intervalul orar 13,30-14,30, iar vizitatorii vor trebui să poarte echipament de protecţie.

De asemenea, conform regulamentului stabilit de conducerea spitalului, fiecare pacient va putea fi vizitat doar o singură dată în perioada internării, doar de o singură persoană, timp de maximum 15 minute.

„Am primit ajutor, avem voluntari la Şcoala postliceală de asistenţi medicali. Ei au fost învăţaţi, ei însoţesc aparţinătorii, îi învaţă să se îmbrace şi mai ales cum să se dezbrace de combinezon şi de echipamentul de protecţie, pentru că acolo sunt cele mai mari riscuri de a se infecta şi sunt supravegheaţi încontinuu. Bineînţeles, vizitatorii nu au voie să introducă niciun fel de obiecte personale, nu au voie să aducă pachet cu mâncare pacienţilor (…) Mulţumim colegilor voluntari care au acceptat să facă practică la spitalul nostru şi să ne ajute. Nu ştiu de unde am fi putut altfel lua personal care să se ocupe şi de acest lucru”, a declarat directorul medical al spitalului, dr. Roşu Matyas.

Managerul instituţiei, Andras Nagy Robert, a precizat că persoanele care au fost până acum în vizită s-au putut convinge personal de eforturile pe care le fac cadrele medicale pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

„De luni şi până astăzi am avut un număr total de şapte vizitatori atât la Terapie Intensivă, cât şi la Secţiile de Boli Infecţioase. Practic, impresiile au fost bune la adresa organizării vizitelor, la adresa organizării secţiilor (…) Plus că, într-adevăr, până acum locuitorii nu ştiau în ce condiţii se lucrează în spital, nu ştiau ceea povesteam noi, dar acum (…) pot să vadă care sunt condiţiile de lucru într-un combinezon, cum se transpiră într-un combinezon, cât de greu este să te mişti în combinezonul respectiv (…) Toţi erau miraţi şi impresionaţi de modul cum decurg lucrurile în spital”, a adăugat Andras Nagy Robert.

Programarea vizitatorilor se face pe baza unui formular disponibil pe site-ul spitalului, care trebuie descărcat, completat şi transmis pe adresa de email [email protected], iar solicitanţii vor primi un răspuns în care vor fi precizate ziua, ora, locul şi procedura de urmat.

Potrivit conducerii spitalului, stabilirea pacienţilor care vor putea fi vizitaţi a fost lăsată la latitudinea medicilor curanţi.

Şi pacienţii COVID-19 internaţi la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” din staţiunea Covasna vor putea fi vizitaţi de aparţinători.

Managerul instituţiei, Monica Sporea, a declarat pentru AGERPRES că vizitele vor putea fi făcute în condiţii de siguranţă, cu programare prealabilă, vizitatorii vor fi echipaţi cu combinezoane de protecţie şi vor fi luate măsuri pentru a nu se intersecta unii cu ceilalţi.

„Fiecare pacient va putea primi un singur vizitator, iar timpul va fi stabilit în funcţie de starea fiecărui pacient, de la caz la caz, pentru că vrem să fie cât mai bine pentru toată lumea”, a declarat Monica Sporea.

Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din Covasna a devenit spital suport COVID în luna august a anului trecut.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail