Mai multe persoane, angajate ale unei firme de pază din afara județului, au făcut ieri sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, cu privire la faptul că mai multe drepturi le sunt încălcate de angajator.
„Problema este mai veche. Au fost mai multe sesizări în timp. Dânșii sunt (salariații – n.r.) de la o firmă de pază. Eu nu vreau să deranjez firmele de pază cu afirmația mea, dar avem foarte multe sesizări referitoare la acestea, mai ales la firmele de pază care nu sunt de la noi. Majoritatea firmelor de pază sunt de altundeva…din București, din Brașov etc. Procedura noastră este în felul următor: oamenii fac sesizare, noi o trimitem la județul unde au ei sediul și colegii de acolo fac verificările și se primește răspuns de acolo. Acum trebuie să vedem ce va fi, pentru că un număr așa de mare de sesizări nu am avut în ultima vreme.”- a declarat conducerea ITM Covasna.
Potrivit acestora, grupul de oameni sosit ieri la instituție reclamă nerespectarea mai multor drepturi. Ei spun că nu sunt plătite orele suplimentare, nu au primit salariul integral, nu sunt plătite orele de noapte, nu primesc sporurile conform Codului Muncii și așa mai departe.
„Urmează să facă toată lumea sesizare, facem control și oamenii vor primi răspuns.”- a afirmat conducerea ITM Covasna.
O parte dintre reclamanți lucrează, prin firma respectivă, la Brașov, iar o parte lucrează în județul Covasna.
I.B., din Sita Buzăului, se numără printre persoanele care spun că au avut de suferit din cauza firmei de pază respective:
„La angajare, ni s-a spus că vom avea o angajare cu normă întreagă, asta însemnând 5 zile pe săptămână, 8 ore pe zi. După 3 luni, am descoperit că firma angajatoare nu a făcut declarația 112 la ANAF, în loc de orele efectiv lucrate ni s-au pontat doar 24 de ore pe lună, fapt care a dus la pierderea vechimii în muncă și ne afectează la sistemul de pensie. Eu sunt una dintre persoanele care m-am retras din firma lor de la 1 decembrie. Încercând să fac dosar de pensionare, exact anul pe care mi l-au „mâncat” domniile lor îmi lipsește de la pensie și nu am putut să ies la pensie. Colegii mei lucrează, în mare parte, la RENEL Covasna, ca agenți de pază. Au fost preluați de la o altă firmă; când și-au primit salariul, în loc de salariu minim pe economie, la 168 de ore lucrate, s-au trezit că au primit 960 de lei, bani care au fost primiți în mână; nu s-a semnat un stat de plată, nu s-a dat nici un fluturaș, deci, pur și simplu, am fost plătiți la negru. (…) Noi încercăm pe cale legală să ne căutăm drepturile. Ne-am verificat la ANAF, de unde avem documente, de unde rezultă că pe o perioadă de 10 luni lucrate, am avut un venit de 1700 lei … pe 10 luni…deci, efectiv, ni s-au plătit trei zile pe lună, prin acte. Noi am primit banii în mână, salariul minim pe economie. (…) La Casa de Sănătate nu suntem asigurați, nu putem beneficia de serviciile medicale…practic, noi suntem blocați, am lucrat la negru. Nu ni se dă nici un răspuns”- a declarat I.B.
Acesta a precizat că au primit și numere de telefon al celor de la sediul din București al firmei, numere de telefon la care nu au reușit să contacteze pe nimeni, astfel că oamenii au început să caute răspunsuri la diverse instituții.
„La numerele de telefon primite, nu ne răspunde nimeni. Noi am mai făcut o sesizare în Brașov, la ITM, la ANAF” – a mai spus I.B, care a precizat că și senatorul Gheorghe Baciu a intervenit în încercarea găsirii unei soluții.
„Ne-a ajutat și senatorul de Covasna, Gheorghe Baciu, care a făcut o plângere pe numele Biroului Senatorial (…), dar răspunsul primit ne-a pus în situația să fim purtați de la o instituție la alta, de la un sediu la altul; umblăm din luna iunie să ne căutăm drepturile și ne plimbă de la o instituție la alta. Am contactat și un avocat, care ne-a spus să deschidem un proces civil (…).Acum, colegii care lucrează în județul Covasna, sunt doar de o lună jumătate angajații acestei firme și am început primul demers -plângere la ITM, după care vom continua până când ne vom câștiga drepturile. ”- a mai spus I.B.
Ana Ciorici COSTACHE