Un urs a fost filmat, marţi, în parcarea unui hotel de patru stele din Voineşti-Covasna, iar filmul a fost distribuit pe reţeaua de socializare cu menţiunea „Avem oaspeţi”.

Şefa departamentului de marketing al unităţii hoteliere, Oana Şulea, a declarat că ea a făcut filmarea de la unul dintre balcoanele hotelului, adăugând că deşi ursul nu pare agresiv, autorităţile ar trebui, totuşi, să ia măsuri pentru siguranţa localnicilor şi turiştilor.

„A venit şi ieri şi azi. Nu pare periculos, s-a plimbat paşnic prin parcare. Nu am anunţat la 112 pentru că între timp s-a retras în pădure. Teoretic, ursul poate fi o atracţie, dar nu e deloc plăcut să te trezeşti cu el prin preajmă (…) Circulă destul de des şi prin alte locuri din zonă şi nu e ok. Chiar nu mi se pare în regulă pentru că avem turişti, iar autorităţile ar trebui să ia măsuri”, a declarat, pentru AGERPRES, Oana Şulea.

La mijlocul lunii trecute, senatorul UDMR Covasna Fejér László-Ödon a cerut Ministerului Mediului să acorde derogare pentru recoltarea preventivă a 520 de urşi, arătând că aceste animale, care s-au înmulţit foarte mult, pun în pericol vieţile oamenilor şi provoacă numeroase pagube materiale.

„Printr-un simplu calcul, conform unor studii, în România există un număr de 6.500 de exemplare de urşi, care este mult peste nivelul optim, iar din acest motiv este necesar să acordaţi derogări la prevenţie pentru sporul natural de 8% , adică pentru 520 de exemplare”, menţiona senatorul Fejér László-Ödon, în interpelarea adresată ministrului Mediului.

De asemenea, la finele anului trecut, conducerile Consiliilor Judeţene Covasna, Harghita, Mureş şi Braşov au luat decizia de a adresa o petiţie Parlamentului European, prin care solicită sprijin pentru implementarea unor măsuri care să restabilească convieţuirea paşnică între oameni şi urşi.

Reprezentanţii celor patru judeţe semnalau faptul că urşii creează mari pagube materiale şi pun în pericol integritatea oamenilor.

La acea vreme, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor a declarat că pentru restabilirea echilibrului trebuie instituită atât o cotă de vânătoare pentru reducerea numărului de urşi, cât şi o cotă de intervenţie pentru a elimina urşii periculoşi, care provoacă pagube materiale şi pun în pericol integritatea oamenilor.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail