De un timp încoace bună parte din parlamentarii României, îndemnați de curajul măririi, au învățat să ridice vocea mai mult decât trebuie și să se dea în spectacol ca la circ, ca să-i vadă tot poporul cum se luptă ei pentru binele nostru, numai că spectacolul lor chiar și pentru oamenii de rând pare grotesc, încât primul imbold în alegerea titlului acestui comentariu a fost să zic „Unde se mută mahalaua?”, însă nedorind să fiu prea dur, am ales circul.
Știm că unii cititori nu vor fi de acord, dar pentru a fi mai obiectiv, să vedem ce titlu a ales un alt jurnalist pentru articolul său, Ionel Dancu (Stiriprsurse.ro), 15/05/2023: „Țipete, injurii, amenințări, invective sau calomnii: 19 parlamentari AUR sunt acuzați de incidente în plen și comisii”. Evenimentul în discuție a avut loc „în plen”, în 10 mai.
Desigur, dacă acest tip de „reprezentație” ar fi singular, nu ne-am obosi să comentăm, însă lucrurile se repetă tot mai des, atât în stradă cât și în forurile superioare ale Puterii, ceea ce denotă că reprezentanții noștri, bineînțeles nu toți, sunt cam certați cu civilizația și bunele maniere, îi trădează din plin faptele și vorbele, tonul, gestica și limbajul uneori de mahala. Ar fi jenant să dăm exemple, pentru că oricum spectacolul e adesea privit de toți curioșii pe ecranele televizoarelor, mai ales că protagoniștii înșiși transmit live bravând precum tânărul care furase locomotiva și-și transmitea fapta cu mândrie.
Și ne întrebăm cine confundă Parlamentul țării cu Circul?! Ce caută acolo cei certați cu bunul simț? I-a trimis poporul ca să facă scandal sau să facă legi corecte pentru binele tuturor cetățenilor?! O, da, veți zice că se întâmplă și în alte parlamente, și chiar mai rău, nu, nu e frumos, însă noi vorbim aici despre România, ar fi cinstit să luăm doar exemplele de bună practică de la cei mai civilizați.
De ce se întâmplă toate acestea, de ce nu se pot înțelege „aleșii” noștri în mod pașnic precum o făceau altădată cei din „sfatul bătrânilor”? Să ajungem oare la concluzia că sunt pre mulți 600 de parlamentari și n-au loc unii de alții?! Oare 300-400 sute n-ar ajunge?! Probabil că așa s-ar mai reduce cheltuielile și s-ar rări cei care sar peste cal.
Înțelegem că anul acesta au fost cam multe probleme și evenimente nedorite care au ridicat gradul de nervozitate la cote înalte, dar dacă nu știm să strunim bidivii, ce vom face în 2024, când vor avea loc cele patru rânduri de alegeri, când lupta pentru putere și ascensiune va aprinde și spiritele celor mai temperați?
Credem, dragi cetățeni, că de aici trebuie să începem, să avem mai multă grijă, să chibzuim mai bine pe cine vom alege să ne conducă în anii ce vin. De lucrul acesta va depinde soarta noastră, vorba înțeleptului: „Cum îți vei așterne, așa vei dormi”, mai precis: „Cum vom alege, așa vom trăi”; decât mulți și fără rost, mai bine puțini, destoinici și cu iubire față de țară locuitorii ei. Ne-am săturat de scandaluri și hoții, vrem conducători înțelepți, cu viziune și dorință de a duce destinele acestei țări spre zări mai luminoase, conducători care să aibă capacitatea de a mobiliza oamenii pentru înfăptuirea unui țel măreț și a ieși din întunericul neputinței, de a nu ne situa mereu pe ultimele locuri între neamurile europene!
Mihai Trifoi
Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail