Recent la Editura Eurocarpatica a apărut volumul „Profesioniștii noștri 32. Poetul Ionel Simota la 50 de ani”, ediție îngrijită de Ioan Lăcătușu și Ciprian Hugianu.
În șirul celor peste 30 de volume apărute în colecția „Profesioniștii noștri” din cadrul Editurii Eurocarpatica, în perioada 2010-2021, cel mai tânăr „profesionist” omagiat este arhivistul și istoricul Liviu Boar, din Târgu Mureș (la 60 de ani), iar cel mai în vârstă, arhivistul și istoricul Dumitru Zaharia, din Bacău (la 85 de ani).
Cu volumul de față, dedicat poetului Ionel Simota din Miercurea-Ciuc, coborâm „ștacheta” vârstei autorilor omagiați, la 50 de ani. Aceasta deoarece, la cei 50 de ani împliniți pe data de 13 iulie 2021, poetul Ionel Simota este un poet consacrat, membru al Uniunii Scriitorilor din România, cu o operă lirică impresionantă, validată de critica de specialitate, din țară și străinătate, în mod deosebit din Republica Moldova. Poet născut, nu făcut, Ionel Simota s-a afirmat în peisajul literar contemporan ca o prezență distinctă, cu un discurs poetic elevat, apreciat atât de specialiști, cât și de numeroși iubitori de poezie. Poeziile sale au fost publicate în cele mai importate reviste literare, în volume colective, inclusiv în 10 limbi străine.
Om al Cetății, poetul Ionel Simota a desfășurat și desfășoară o bogată activitatea culturală în conducerea Cenaclului „Buna Vestire”, prin participarea la numeroase manifestări culturale – lansări și prezentări de carte, recitaluri de poezie, întâlniri cu scriitori din întreaga țară și din Basarabia, concursuri de poezie ș.a. Prin această trudă jertfelnică, poetul Ionel Simota a repus pe harta culturală a țării județele Harghita și Covasna, singurele județe din România unde românii sunt numeric minoritari, trăitori într-o zonă multietnică și pluriconfesională, refractară la alteritate. Prestația sa publică a fost recompensată prin acordarea mai multor premii, inclusiv a distincției „Premiul PRO HARGHITA” oferit de către Consiliul Județean Harghita, în anul 2019.
Între performanțele sale culturale, la loc de frunte se numără și „podul trainic de simțire românească” construit între românii de pe ambele maluri ale Prutului.
Poetul Ionel Simota este născut la 13 iulie 1971, în satul Frenciugi, comuna Șcheia, județul Iași, din părinții Constantin și Elena, gospodari fruntași în satul lor. Este absolvent al Grupului Școlar Industrial „Nicolae Iorga” din orașul Negrești, județul Vaslui, al Facultății de Științe Juridice și Drept Administrativ, Universitatea „George Barițiu” Brașov și a cursurilor de masterat cu specializare – Criminalistică, în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București. Din anul 1992 și până în anul 2019 a lucrat în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Harghita. În prezent este Lt. Colonel (r) în retragere și rezervă al Ministerului Afacerilor Interne.
Este membru în Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Brașov, din 2007 și președintele Asociației Cenaclul Literar „BUNA VESTIRE” din Miercurea-Ciuc (din 1997 și până în prezent).
A debutat în revista liceului, „Axa”. A colaborat la reviste literare din: București, Cluj-Napoca, Brașov, Tg. Mureș, Alba Iulia, Iași, Chișinău, Toplița, Sf. Gheorghe, Focșani, Miercurea-Ciuc și la mai multe volume colective. Este autor al 19 volume de poezie, inclusiv poezii audio-book, în colaborare cu Radio Moldova.
Este menționat în: Dicționarul scriitorilor români, coordonator Boris Crăciun, Editura Porțile Orientului, Iași, 2011; în Dicționarul Scriitorilor Români Contemporani de pretutindeni, 2019, Chișinău, Acad. Mihai Cimpoi și Traian Vasilcău, bucurându-se de referințe critice elogioase în publicații din Brașov, București, Tg. Mureș, Sf. Gheorghe. Este deținătorul nenumăratelor premii și distincții literare, printre care amintim: Premiul Ex aequo al Uniunii Scriitorilor din România, Brașov, 2009, pentru volumul „Desculț printre cuvinte” (Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2009) și Premiul „Cartea Anului” al Uniunii Scriitorilor din România, Brașov, pentru volumul „Capitol cu îngeri: dintr-un volum colectiv” (Editura Magic Print, Onești, 2017).
A participat la mai multe emisiuni culturale la radio și la televiziune: București, Chișinău, Cluj-Napoca, Brașov, Tg. Mureș, Botoșani. A colaborat în diverse recitaluri cu actorii Camelia Paraschiv-Katai și Sergiu Aliuș ai Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe.
Poetul Ionel Simota este un colaborator statornic al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, al Teatrului „Andrei Mureșanu”, al Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, al Colegiului Național „Mihai Viteazul” și al altor instituții și asociații culturale și școli din județul Covasna. În decursul anilor a participat la numeroase activități culturale, dintre care menționăm: Ziua Culturii Naționale, Primăvara culturală la Sf. Gheorghe, Zilele „Andrei Șaguna”, „Rotonda de la Araci” și „La umbra nucului bătrân” de la Casa Memorială „Romulus Cioflec” – Araci, din cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, Ziua Limbii Române, Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului și la alte manifestări organizate la Tg. Secuiesc, Covasna, Sf. Gheorghe. De menționat faptul că un număr important din cărțile sale au apărut la Editura Eurocarpatica.
Poetul Ionel Simota și-a adus o contribuție importantă la intensificarea și diversificarea legăturilor culturale între scriitorii brașoveni și iubitorii de literatură din județele Harghita și Covasna. Astfel, poetul Ionel Simota, născut pe meleagurile legendare ale Moldovei lui Ștefan ce Mare și ale lui Mihai Eminescu, s-a afirmat ca un valoros poet în ținuturile cetăților dacice și castrelor romane din sud-estul Transilvaniei, devenind un promotor al literaturii românești contemporane, în întreg arealul locuit de români.
Încadrându-se în formatul colecției „Profesioniștii noștri”, dar având și elemente specifice, structura volumului de față este următoarea:
Capitolul întâi – Repere biobibliografice cuprinde un „Curriculum vitae”, redactat cuprinzător de personalitatea omagiată privitor la pregătirea sa școlară și universitară, activitatea profesională, opera literară, publicistică și civică pusă în serviciul Neamului Românesc. Este rânduită, totodată, cuprinzătoarea sa bibliografie care se distinge atât prin numărul volumelor publicate, cât și prin originalitatea, diversitatea, complexitatea și profunzimea problemelor abordate, multe dintre volume fiind traduse și în limbi străine.
Capitolul al doilea cuprinde mesaje, mărturii și aprecieri transmise autorului omagiat la acest frumos ceas aniversar. Răspunzând invitației Editurii Eurocarpatica, peste 70 de colegi, colaboratori, parteneri, scriitori, publiciști, editori și alți oameni de cinste, cu binecuvântate rosturi în viața publică din țară și din străinătate, au ținut să-și exprime gânduri, să relateze diverse momente și impresiile lor din relațiile comune, personale ori instituționale, toate contribuind la redarea portretului de profesionist al poetului, liderului civic și mai ales al OMULUI de spirit românesc care este Ionel Simota.
Am reușit astfel să conturăm portretul moral, intelectual, profesional, familial și civic „oglindit” în memoria unora dintre apropiații săi colegi, prieteni și colaboratori, discipoli, editori, critici, cu toții buni cunoscători ai operei literare și ai activității civice a autorului omagiat. Distinșii noștri contributori, cu prestigiul, notorietatea și autoritatea recunoscute în spațiul public, din țară și străinătate, prin mesajele și mărturiile transmise, au reușit – suntem convinși – să surprindă acele trăsături esențiale care definesc profilului profesional și moral al poetului și Omului Ionel Simota. Cu toții au apreciat inițiativa Editurii Eurocarpatica de a-i dedica acest volum omagial. „Salut ca foarte inspirată inițiativa, de a-l omagia pe poetul-patriot Ionel Simota la aniversarea a 50 de ani de viață. Mă alătur și eu celor care îi recunosc lui Ionel Simota incontestabilul talent artistic și îi doresc să ajungă cât mai sus în ierarhia valorilor literaturii române!” (General de brigadă (rtr) Vasile Bârea).
Un capitol cuprinzător este dedicat activității liderului civic, publicistului, Omului implicat activ și benefic în viața cetății. Presa locală, regională și națională, sursele în format informatic, arhivele instituțiilor și asociațiile culturale și cele personale redau pe larg o impresionantă activitate culturală și civică desfășurată de Asociația Cenaclului Literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc, condus de poetul Ionel Simota, precum și prestația publică de excepție a poetului Ionel Simota.
În volum sunt prezentate eșantioane din poeziile traduse în limbi străine și, nu se putea altfel, capitolul „Din cele mai frumoase poezii”. Apoi, este redată o mică parte din multitudinea de dedicații primite de îndrăgitul poet, din partea colegilor de breaslă și a altor oameni de cultură, iubitori ai scrisului „cald” al poetului de la „polul frigului”. Aceeași selecție severă a fost necesară și în cazul fotografiilor publicate în capitolul „Ilustrații”.
În concluzie, un volum valoros, care oferă o lectură plăcută și instructivă, așa cum este și poezia lui Ionel Simota. Mulțumim tuturor contributorilor, pentru sprijinul acordat editării volumului cu nr. 32, din Colecția Profesioniștii noștri, din cadrul Editurii Eurocarpatica, o nouă mărturie, peste timp, despre elita românească din această binecuvântată parte din inima Țării și un nou semn de cinsitre a Limbii Române. La mulți și binecuvântați ani împreună cu cei dragi, cu sănătate, har și noi creații poetice, care să consolideze brandul Ionel Simota.
Al tău prieten, „di pisti deal”, Ioan Lăcătușu.
Ioan Lăcătușu, Ciprian Hugianu