„Făurar” este după cum se știe declarată „Lună a Iubirii”, pentru că găzduiește două evenimente majore, ca un mare priză la tineret. Și nu numai. Ne referim „Valentine’s Day” și „Dragobete”. Pentru a întâmpina așa cum se cuvine aceste momente speciale, Opera Brașov a programat sâmbătă, 11 februarie 2023, de la ora 18.30, în Sala  spectacolul cu spumoasa operetă „Sânge vienez” de Johann Strauss-fiul.

Acest eveniment a avut un parcurs inedit din cauza Pandemiei de Covid, în sensul că Premiera a avut  loc…acum doi ani însă online, dar în transmisiune directă pe canalele de socializare ale instituției și s-a desfășurat pe data de 27 martie 2021, iar ecourile au fost entuziaste. Acum, pentru al doilea an consecutiv se va prezenta spectacolul integral, fără nici un fel de restricție… Sigur că și din acest motiv, biletele pentru „Sânge vienez” s-au epuizat în doar 40 de minute, un RECORD absolut în materie pentru Brașov, ne-a informat Cecilia Maria Toma, PR al instituției.

Opereta „Sânge vienez” prezintă cu șarm atmosfera vieneză de la finele secolului al XIX-lea; cu iubiri năbădăioase, trădări, personaje cu caractere duplicitare, onestitate mai puțină, ipocrizie multă. Mă rog, ”de toate pentru toți”, cum era titlul unei celebre emisiuni a TVR de pe vremuri.

Celebrul compozitor Johann Strauss-fiul a debutat ca dirijor la 19 ani, stârnind entuziamul melomanilor, fiind îndrumat de către ilustrul său tată. ”Juniorul Strayss” a cucerit  lumea cu muzica sa melodioasă,  conferind valsului – genul său preferat – o valoare artistică deosebită. A compus peste 140 de asemenea piese, unele devenind rapid capodopere, precum „Dunărea albastră”,„Sânge vienez”,„Vin, femei și cântec” „Viață de artist”, „Vals imperial”, „Povești din pădurea vieneză”,, „Vocile primăverii”. A abordat opereta la îndemnul compozitorului francez Jacques Offenbach, care s-a deplasat special la Viena să-l cunoască pe genialul făuritor de valsuri. Prima piesa pusă în scenă a fost „Indigo und die 40 Räuber”(pe un libret german de Maximilian Steiner, bazat pe povestea „Ali Baba și cei patruzeci de hoți” din Cartea celor ”O mie și una de nopți”), urmată de „Carnavalul de la Roma”.

Libretul operetei „Sânge vienez” este rodul colaborării dintre textierii Victor Léon și Leonard Stein. Premiera Mondială a avut loc pe 26 octombrie 1899, la ”Carltheater” din Viena. Din păcate compozitorul nu a mai apucat să se bucure de succesul acestei ultimei sale creații, trecând între timp la cale veșnice.

De reținut, că grație impactului pozitiv asupra publicului  al valsului „Sânge vienez” op. 354  lucare, titlul a devenit reprezentativ pentru noua operetă.

„Am păstrat firul poveștii și am căutat să realizez un echilibru între momentele lirice și cele de umor, specifice într-o operetă; dar, mai ales, m-am axat pe conturarea personajelor principale, încercând să creez tipologii diverse, caractere plăcute și momente spumoase, în spiritul partiturii scrise de Johann Strauss. Am căutat, împreună cu scenografa Rodica Garștea, să realizăm un ambient rafinat pe care muzica îl impune”, a precizat cunoscuta regizoare Anda Tabacaru.

Precizăm pentru cititorii mai puțin familiarizați cu universul liric că opereta reprezintă o compoziție muzical-dramatică de proporții mari, similară operei, fiind derivată din ea. Are la bază un libret amuzant, cu note vesele, cu multe situații artificiale, burlești. Cupletele cântate de soliști și cor alternează cu dialoguri vorbite, adesea existând momente de dans, pentru ca show-ul să fie agreabil,. Regizoarea spectacolului, redutabila directoare de scenă, Anda Tabacaru, precizează pentru ziarul nostru: „Am păstrat firul poveștii și am căutat să realizez un echilibru între momentele lirice și cele de umor, specifice într-o operetă. Dar, mai ales, m-am axat pe conturarea personajelor principale, încercând să creez tipologii diverse, caractere plăcute și momente spumoase, în spiritul partiturii scrise de Johann Strauss. Am căutat împreună cu scenografa Rodica Garștea, să realizăm un ambient rafinat pe care muzica îl impune. Așteptăm cu nerăbdare să putem prezenta publicului varianta integrală a operetei, care va mai conține câteva surprize, momente ample de balet și cor”.

În distribuția spectacolului de sâmbătă îi regăsim pe: Gabriella – Anda Pop, Eduard – Liviu Iftene, Josef – Cristian Dicu, Franzi – Maria Catrina, Peppi – Corina Klein, Vercingetorix – Marian Rește, Rosa – Cristina Roșu, Kagler – Lorand Cristian, Contele Bitovsky – Dan Ionescu, Birjarul – Marian Rește, Lizi – Cristina Coatu, Lori – Anca Panait, Chelnerul – Mihai Burlacu, Soldatul – Emil Dumbravă. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul Orchestrei se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată, după cum spuneam de maestra Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Asistent regie: Nicoleta Chirilă. Mișcarea scenică: Ramona Mezei. Regia de scenă: Iulian Sandu.

Este un eveniment susținut ca de fiecare dată de Consiliului Local și  Primăria municipiului Brașov.

Vizionare plăcută!

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail