Bibliotecarul Kiss László, din Sfântu Gheorghe, va organiza, luna aceasta, la Tușnad -Băi,  „Academia de vară a ciclobibliotecarilor” – ce își propune promovarea ciclismului și promovarea lecturii.

„Academia de vară a ciclobibliotecarilor” se va derula în perioada 12- 14 august (a.c.), la Tușnad – Băi și este adresată bibliotecarilor din țară, care, pe lângă lectură, sunt pasionați și de ciclism. Evenimentul, desfășurat sub forma unei tabere, își propune să ofere un prilej de socializare și un cadru potrivit schimbului de experiență dintre participanți.

„Această <<Academie>> este destinată celor cărora le place libertatea oferită de pedalatul în natură, scăldatul în apa rece a munților, răsăritul soarelui și discuțiile lângă focul tabără”. – se arată pe pagina de socializare a „Academiei de vară a ciclobibliotecarilor”. Inițiativa organizării acestui eveniment îi aparține lui Kiss László, bibliotecar la Liceul „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe.

„Este o inițiativă care a venit spontan, de fapt. Sunt mai mulți bibliotecari din țară cărora le place și biblioteca și ciclismul, și atunci ne-am gândit că ar trebui să ne întâlnim undeva, cu toții. Eu, fiind un ciclist mai înverșunat, m-am oferit să organizez evenimentul și ne vom întâlni aici, în zonă, locația aleasă momentan fiind Tușnad – Băi. Este prima ediție (…), dorim, cu acest prilej, să vedem ce își doresc acești bibliotecari care sunt pasionați și de lectură și de ciclism, ce idei au, ce nevoi au, cum putem promova lectura și ciclismul (…). Astfel, pe parcursul acelor zile, vom pedala (…), traseul fiind comunicat ulterior (…), dar dorim să discutăm și despre soarta lecturii, în general, despre tendințele din domeniu, despre ce am dori noi să facem pentru acest domeniu. Dorim ca acest eveniment să devină o tradiție.”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna, bibliotecarul Kiss László.

Cei care doresc să participe la „Academia de vară a ciclobibliotecarilor” se pot înscrie pe pagina evenimentului, creată pe o rețea de socializare. Tot prin intermediul rețelei de socializare, Kiss László poate fi contactat de către cei interesați să participe, pentru a afla informații despre programul evenimentului și alte detalii.

Mii de kilometri parcurși pe bicicletă, pentru promovarea lecturii

„Academia de vară a ciclobibliotecarilor” nu este prima acțiune organizată de Kiss László, în scopul promovării lecturii și ciclismului. Anul trecut, el a pedalat peste 3.000 de kilometri, din Sfântu Gheorghe până la Haga, pentru a atrage atenția asupra rolului important pe care bibliotecile școlare, universitare  și bibliotecile publice le au în societatea contemporană, pentru a schimba percepția asupra bibliotecarilor și asupra lecturii.

„Eu mi-am descoperit pasiunea pentru lectură cu timp în urmă… Acum am vârsta de 45 de ani. În vremea comunismului, percepția asupra lecturii era alta. Informațiile le puteam procura direct prin lectură. Nu aveam televizor, internet. Atunci toată lumea citea, indiferent de profesie sau statut…. Așa, am prins și eu gustul lecturii, și, bineînțeles, m-a ajutat să-mi hrănesc pasiunea pentru lectură și doamna bibliotecară Carmen Opaiț, care acum s-a pensionat (…). Mi-a plăcut lectura întotdeauna și așa am ales și o carieră în domeniu. Sunt bibliotecar școlar – la Liceul <<Mikes Kelemen>> din municipiu, de aproape 20 de ani. Îmi place lectura, îmi iubesc profesia!”, a declarat Kiss László.

El a subliniat că este foarte importantă promovarea lecturii în rândul copiilor, adolescenților și că, în acest sens, este necesară utilizarea unor metode și activități interactive:

„În primul rând, problema este că tinerii zilelor noastre citesc foarte puțin. Nu au o practică în acest sens, ori dacă nu au o practică a lecturii, nu pot înțelege fraze mai complicate (…) și astfel, pot avea dificultăți la examene, pentru că, dacă nu înțeleg frazele, nu pot învăța sau nu pot înțelege cerințele din cadrul examenelor (…). În ceea ce privește promovarea lecturii în rândul copiilor și tinerilor și atragerea acestora către lectură, consider că, în zilele noastre, este nevoie de interactivitate. Sunt anumite tendințe, genuri preferate de copii și tineri, dar noi trebuie să reușim să îi atragem și spre alte lecturi, ceea ce presupune activități interactive și poate chiar neconvenționale. Internetul ne ajută în acest sens foarte mult (…), dar în același timp, putem să organizăm cursuri interactive pentru copii, prin care să le prezentăm volume contemporane sau chiar volume pe care noi, la vremea noastră, le-am îndrăgit și care încă sunt foarte bune! Putem folosi orice tehnică. Acum, cu biblioteca 2.0 (n.r.- biblioteca digitală), avem foarte multe mijloace prin care să îi atragem pe copii și tineri, dar acest lucru necesită foarte mult timp de pregătire și, încet, încet, am devenit, cumva, și noi, profesori, psihologi și suntem promotorii culturii, ca să zic așa.”- a declarat Kiss László.

Acțiuni caritabile, susținute prin ciclism . .

Bibliotecarul covăsnean a susținut prin ciclism și cauze caritabile. Spre exemplu, în anul 2008, Kiss László a pedalat de la Sfântu Gheorghe până la Istanbul, pentru a participa la un congres internaţional de hemofilie şi a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă persoanele care suferă de această boală genetică rară ce afectează coagularea sângelui. La mijlocul lunii trecute, Kiss László a susținut două studente din Statele Unite ale Americii, care au pornit într-un tur pe bicicletă, de la coasta atlantică a Franței până în România, pentru a ajuta copiii români care suferă de cancer și boli ale sângelui, și a pedalat alături de acestea, de la intrarea lor în țara noastră, și până la Sâmbăta de Sus.

 „Ciclismul și lectura oferă libertate. Lecturând, am ajuns să fac ciclism!”

Întrebat cum a ajuns să îmbine cele două pasiuni ale sale, ciclismul și lectura, acesta a răspuns că, lecturând, citind, a ajuns să fie interesat de ciclism. Citind despre lucruri și locuri interesante, și-a dorit să le vadă. Astfel, a ajuns să străbată Europa, pe bicicletă.

„Ciclismul și lectura oferă celor care le practică, o libertate, un simț, un spirit de libertate. Lectura deschide orizontul virtual, iar ciclismul, orizontul fizic. Ciclismul și lectura sunt în strânsă legătură, în opinia mea. Dacă citesc, știu unde vreau să merg. Practic, eu am parcurs toată Europa, de la un capăt la celălalt, pe bicicletă. Deci, practic, prin lectură, am ajuns la ciclism!”- a spus Kiss László.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail