Așa cum era de așteptat, în județul Covasna cele mai multe voturi le-a obținut UDMR, partid votat de 51.923 de covăsneni, respectiv 69% dintre cei care au votat.
Potrivit Agerpres, Conducerea UDMR Covasna a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că rezultatul alegerilor europarlamentare de duminică reconfirmă poziţia Uniunii de lider al comunităţii maghiare din România, demonstrând, totodată, unitatea, puterea de mobilizare şi forţa acestei comunităţi.
„Votul, din perspectiva comunităţii maghiare, trebuie să vă spun că este un semnal foarte puternic. (…) Mesajul comunităţii maghiare a fost că nu puteţi construi o Românie fără să luaţi în considerare comunitatea maghiară, ăsta este mesajul principal al acestui vot, din punctul meu de vedere. Această comunitate ştie să se mobilizeze (…) Mesajul cred că este foarte clar – UDMR contează, UDMR nu poate fi evitată atunci când se discută orice problemă care vizează viitorul acestei ţări şi, mai mult decât atât, UDMR nu este un partid de 5-6%, ci este vocea comunităţii maghiare. Aşa trebuie văzută şi aşa trebuie să se discute cu UDMR”, a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, liderul organizaţiei locale UDMR.
Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor a apreciat faptul că electoratul a ieşit în număr mare la vot atât la nivel naţional, cât şi la nivel judeţean, însă s-a arătat dezamăgit de faptul că în viitorul Parlament European vor intra, printre alţii, şi candidaţii PNL şi PMP, Rareş Bogdan şi Traian Băsescu.
„A fost cea mai mare prezenţă la vot la alegeri europarlamentare din istoria României. Oamenii, şi desigur vorbesc aici în primul şi în primul rând despre cetăţenii români de etnie maghiară, ne-au transmis, prin votul lor, mesajul că vor să continuăm lărgirea sferei legislaţiei şi a drepturilor minorităţilor naţionale. (…) Cel mai mare mesaj al cetăţenilor de etnie maghiară este că ei vor să fie reprezentaţi de maghiari şi nu de altcineva. (…) Cred că în 2019 discursul de tip fascist politic, practicat de unii politicieni români, e un păcat enorm şi pentru democraţia din România, dar şi pentru partidele româneşti, dar uite că, totuşi, doi oameni au intrat în Parlament, fiind pe listele propriilor partide, respectiv PNL şi PMP. Este incredibil şi, totodată, trist acest lucru”, a afirmat Tamas Sandor, care este şi preşedintele UDMR Covasna.
Potrivit acestuia, UDMR a obţinut în judeţul Covasna peste 51.000 de voturi, subliniind că acest rezultat foarte bun se datorează şi efortului făcut de cei aproape 500 de oameni care s-au implicat în realizarea acestei campanii electorale, printre care primari, consilieri locale, preoţi, organizaţii de tineret şi de femei.
Pe a doua poziție, cu 6.446 de voturi, respectiv 8,57%, s-a clasat PNL.
Despre acest rezultat, liderul filialei covasnene, Olimpiu Floroian, ne-a declarat: „Este un rezultat foarte bun. De la Revoluție până acum, niciodată niciun partid românesc nu a depășit PSD-ul și iată că de dată asta s-a întâmplat. Am primit voturi din zone în care până acum nu reușeam să obținem un punctaj bun, cum ar fi Comuna Barcani, unde acum am primit dublul voturilor față de cele ale PSD, precum și în Sita Buzăului, Întorsura Buzăului, zonele în care predomină românii. În Voinești, în Dobârlau, deși primarul este PSD-ist, noi am reușit să obținem tot dublul voturilor. Suntem foarte mulțumiți. Rezultatul este rodul muncii noastre în campania electorală.”
Surpriza cea mai mare a acestor alegeri, atât la nivel național, cât și pe plan local, a fost rezultatul bun obținut de Alianța USR PLUS.
Deși s-a înființat de puțin timp în județul Covasna, și anume în noiembrie 2017, partidul s-a clasat pe locul al treilea, fiind votat de 5.707 de covăsneni, respectiv 7,59%. Dacă UDMR a implicat doar în campania electorală aproape 500 de oameni, filiala covăsneană a USR Plus numără în total doar 28 de oameni.
Președintele filialei locale a USR Plus, Dulanyi-Balogh Szilard, ne-a declarat: „Mă așteptăm la un rezultat mai slab pe plan local; sunt extrem de mulțumit de acest rezultat, ținând cont de condițiile în care l-am obținut. Noi reprezentăm o filială mică, am trecut prin momente grele, am schimbat doi președinți în ultimul an, eu am preluat funcția de președinte în luna martie a acestui an, întrând imediat în campanie. Nu am experiență în derularea campaniilor electorale, pe parcurs am învățat multe lucruri, cu ajutorul și al celor de la centru. Nu vreau să ne însușim anumite merite care poate nu sunt ale noastre, dar a contat și valul care s-a stârnit împotriva actualilor guvernanți. “
Am încercat să obținem și părerea liderului PSD, Horia Grama, însă acesta ne-a spus că este într-o ședință a partidului și nu poate să ne furnizeze informații, să revenim într-un alt moment. Până la închiderea ediției ziarului, nu am primit răspuns.
Biroul Electoral Judeţean nu a comunicat încă datele oficiale. Președintele acestuia, RUSU IOAN CĂTĂLIN, ne-a spus că încă centralizează voturile și astăzi vor publica datele finale.
„Au fost niște alegeri grele, s-au desfășurat în mod corespunzător. Noi am încercat să ne facem datoria, suntem încă pe baricade, dar încă nu putem publica rezultatele finale.”
În judeţul Covasna au votat în total 78.114 de persoane, dintre care 7.058 pe liste suplimentare. Asta înseamnă un procent de 42,83% prezenţă la vot, mult sub media naţională care a fost de 49,02%.
Larisa AXINIA