187 de unități de cazare clasificate funcționează la ora actuală, în județul Covasna, potrivit ultimelor date furnizate de către Ministerul Turismului. Dintre acestea, 127 de unități oferă cazare în regim hotelier, iar 60 sunt clasificate ca vile și pensiuni turistice și agroturistice.

Potrivit  Ordinului numărul 1051 din  2011, privind Normele de clasificare în  turism, hotelul este structura de primire turistică amenajată în clădiri sau în corpuri de clădiri, care pune la dispoziţia turiştilor camere, garsoniere sau apartamente dotate corespunzător, asigură prestări de servicii specifice, dispune de hol de primire/recepţie şi după caz, de spaţii de alimentaţie publică.

Conform Legii Turismului, pensiunea turistică este o structură de primire turistică cu funcţiune de cazare, care are capacitate de cazare de până la 15 camere; funcţionează în clădiri care respectă stilul arhitectural regional, zonal sau local, după caz; asigură servicii de cazare şi condiţii de pregătire şi servire a mesei în spaţii special amenajate. Pensiunea agroturistică, în schimb, are capacitate de cazare de până la 8 camere; funcţionează în clădiri care respectă stilul arhitectural regional, zonal sau local, după caz; este amplasată într-un mediu înconjurător caracterizat prin conservarea resurselor turistice naturale; asigură servicii de cazare şi condiţii de pregătire şi servire a mesei în spaţii special amenajate; masa este preparată din produse şi materii prime provenite preponderent din gospodăria proprie sau de la producători autorizaţi de pe plan local; oferă turiştilor posibilitatea de a lua parte la activităţile legate de agricultură, creşterea animalelor, cultivarea a diferite tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi, la activităţile meşteşugăreşti şi în general la obiceiurile şi viaţa tradiţională specifică locului/ zonei; terenul pe care este amplasată are o suprafaţă de minim 1000 mp, exclusiv spaţii verzi şi spaţii de parcare.

 

Potrivit legislației în vigoare, în funcție de nivelul de servicii şi facilităţi oferite clienţilor, hotelurile, motelurile și camerele de închiriat în regim hotelier sunt clasificate prin stele, iar pensiunile turistice, agroturistice și vilele sunt clasificate prin margarete.

În România funcționează, în prezent peste treisprezece mii de unități de cazare, dintre care 124 de hoteluri de cinci stele și 54 de pensiuni de cinci margarete. Deși în județul Covasna nu avem nici un hotel clasificat cu cinci stele, aici funcționează o pensiune turistică de cinci margarete, și anume Conacul Benke, din Moacșa.

 

Cu toate că numărul de turiști care se cazează în județul Covasna este în continuă creștere, aici funcționează numai patru hoteluri de 4 stele, dintre care trei în orașul Covasna – Clermont, Căprioara și TTS, precum și Grand Hotel Balvanyos, din stațiunea cu același nume. Acestea își întâmpină clienții cu servicii de cea mai bună calitate, oferindu-le motive să revină pe meleaguri covăsnene.

 

Întrucât cel mai mare impediment în calea dezvoltării turismului într-o zonă cu un mare potențial este lipsa unei infrastructuri rutiere moderne, creșterea de treisprezece procente, pe care a cunoscut-o turismul covăsnean în prima jumătate a acestui an este, totuși, îmbucurătoare.

 

Lista completă a tuturor unităților de cazare din România poate fi accesată la adresa http://turism.gov.ro/web/autorizare-turism/

 

Oana-Mihaela Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail