Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna a donat Centrului de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe echipamente de protecţie şi materiale dezinfectante în valoare de 20.000 de lei, printre acestea numărându-se şi un tunel dezinfectant.

Directorul Centrului, dr. Andy Rosin a declarat, miercuri, că bunurile primite permit instituţiei să-şi desfăşoare în continuare activitatea în condiţii de maximă siguranţă atât pentru angajaţi, cât şi pentru donatori.

„Este un eveniment deocamdată în premieră în ţară. (…) E o premieră pentru că este primul consiliul judeţean care se implică serios în a sprijini activitatea unui centru de transfuzie şi mai este o premieră, este primul centru de transfuzie din România care are un tunel de decontaminare. Până acum la noi nu au fost niciodată probleme cu igiena (…), însă acum ne luăm măsuri suplimentare de precauţie şi cu acest tunel se reduce semnificativ orice risc de a ne contamina personalul, donatorii (…), dar şi primitorii de sânge (…) Nu e prima oară când Consiliul Judeţean ne ajută sub o formă sau alta”, a declarat dr. Andy Rosin, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a menţionat că, în ultimele două luni, cererea de sânge a scăzut, dar va creşte pe măsură ce activitatea spitalelor va reveni la normal şi a făcut apel către cetăţeni să vină să doneze.

„Din păcate simţim o teamă din partea donatorilor (…) Dar le dăm asigurări că nu există nici cel mai vag pericol (…) Acum e mult mai performantă selecţia la intrare, iar cu decontaminarea, cu tunelul ăsta, suntem la nivel de curăţenie de secţie curată de chirurgie, ceea ce e mare lucru. Oamenii trebuie să se lămurească, să nu le fie frică”, a mai spus directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe.

Pe lângă tunelul de decontaminare, Consiliul Judeţean Covasna a mai donat 35 viziere de protecţie, 1500 de măşti chirurgicale, 50 de litri de dezinfectant, 2250 de perechi de mănuşi şi 100 de halate de unică folosinţă.

„În ultimele două luni am venit de două ori în sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină (…) Acum cinci săptămâni domnul doctor ne-a sunat că are nevoie de ajutor şi în câteva ore am putut rezolva un ajutor rapid de măşti şi mănuşi şi după asta am găsit soluţia juridică (…) ca să putem cumpăra aceste materiale pe care astăzi le-am adus la centru. Acest centru este în subordinea ministerului. Noi, desigur, sufleteşte şi omeneşte, nu ne-am uitat niciodată la cine ar fi trebuit să rezolve aceste lucruri, aceste solicitări. Noi ne-am uitat la probleme şi la rezolvarea problemelor”, a declarat preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail