Studiu: Mirinda – cei mai mulți coloranți, Fanta Madness – cel mai mult zahăr, Frutti Fresh – triumful chimiei

Adria Flori de Soc este băutura răcoritoare cu cele mai multe E-uri, potrivit unui studiu făcut de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (A.N.P.C.P.P.S.). Pe de altă parte, Bio Cola este cel mai puțin chimizat suc de pe piață cu zero coloranți, zero conservanți, zaharuri și  E-uri.

În cadrul studiului s-au făcut teste comparative între băuturile aflate pe piața din România în ceea ce privește nivelul conținutului de coloranți, conservanți, E-uri și zaharuri.

Pe primul loc la categoria „E-uri” se află Adria Flori de Soc cu 11 astfel de substanțe ( E330, E 952, E951, E950, E300, E414, E445, E160a, E131, E211, E202). Nu degeaba, românii au poreclit producătorii acestor sucuri „Chemical Brothers”. Pe locul doi se află Frutti Fresh Grapefruit și Carrefour suc de portocale fiecare cu cât 8 E-uri. Pe locul trei se poziționează, la egalitate, cu câte 7 E-uri fiecare, Cico portocale, Frutti Fresh Pere, Frutti Fresh Tutti Frutti. La polul opus, sucurile cu cele mai puține E-uri sunt : Bio Cola (0), Pepsi, Schweeps Kinley Tonic, Coca Cola, Fanta Madness, Nestea Peach (câte 2 fiecare) și Lipton, Sprite, Nestea Ceai Verde  (câte 3 fiecare).

Băuturile cu cei mai mulți conservanți sunt Frutti Fresh Tutti Frutti, Frutti Fresh Pere, Frutti Fresh Grapefruit, Adria flori de soc, Carrefour suc de portocale, Cico portocale, fiecare dintre acestea conținând două astfel de substanțe. De cealaltă parte, sucurile care nu conțin niciun conservant sunt cele produse de Coca- Cola și două produse de European Drinks: Adria Cola și Action Cola.

Dintre băuturile studiate Adria flori de soc, Carrefour suc de portocale și Mirinda conțin cei mai mulți coloranți și anume doi. În schimb, 7 up, Lipton Ice Tea cu aromă de piersică, Lipton Ice Tea cu suc de lămâie, Lipton Ice Tea cu ceai verde, Bio Cola, Schweeps Bitter Lemon, Schweeps Kinley Tonic, Sprite, Nestea Ceai Verde și Nestea Peach nu conțin nici măcar un colorant.

Ultima categorie a studiului se referă la conținutul de zaharuri. Coca Cola Light, Coca Cola Zero, Pepsi Max și Bio Cola au zero zaharuri. Pe de altă parte, Fanta Madness, Mountain Dew și Schweeps Bitter Lemon au cea mai mare cantiate de zaharuri, respectiv 13.50g/100ml, 13.10g/100ml, 12.60g/100ml. (dcnews.ro)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail