Trupa INEFFABLE, formată din patru tineri artişti din Miercurea Ciuc, îşi va lansa noul album printr-un concert VR360 (Virtual Reality), proiectul fiind, potrivit iniţiatorilor, o premieră la nivel mondial.

Sursa foto: Ineffable/Facebook.com

Filmările pentru acest concert au fost realizate recent la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, una dintre primele şi puţinele instituţii de cultură din ţara noastră care au realizat şi prezentat spectacole în realitatea virtuală.

Managerul trupei, Bodo Istvan, a declarat că lansarea celui de-al doilea album al formaţiei, care cântă jazz fusion, este o „primă ocazie la nivel mondial de a susţine un concert de prezentare de disc în VR360″.

„Lucrăm în această formulă de patru ani, din 2017 (…), iar strategia noastră a fost să scoatem un album o dată la 2 ani, cu piese proprii, şi acest plan a funcţionat. În 2019 am scos primul album şi, iată, anul acesta suntem la cel de-al doilea album. În aceşti patru ani am reuşit să facem şapte videoclipuri, suntem la al 8-lea clip (…) care, cel mai probabil va avea lansare la început de august.. Despre acest al doilea album, foarte succint, aş spune că s-a născut în contextul COVID, adică orchestra a lucrat preponderent online, ceea a însemnat un proces mult mai complicat şi mai complex (…) Inclusiv partea de înregistrare în studio s-a întâmplat pe bucăţi (…), iar masteringul a fost făcut în Statele Unite, unde avem o colaborare mai veche şi foarte reuşită (…) Pentru că nu am avut cum să facem o lansare a albumului printr-un concert live, ne-am tot gândit care ar fi o altă metodă alternativă inovatoare care să pună în valoare acest album şi această lansare şi atunci am luat legătura cu cei de la Popas Productions, pentru că am auzit despre experienţa lor în teatrul VR şi ce au făcut pe partea de teatru în realitatea virtuală şi aşa am ajuns la această metodă de a încerca şi de a testa pentru prima oară împreună o variantă de lansare de disc în VR 360. Din informaţiile noastre de până acum şi din toată cercetarea pe care am desfăşurat-o, nu ştim încă un alt context prin care o lansare de disc integral să fie făcută în VR 360, deci s-ar putea să fim printre primii care am optat pentru o asemenea metodă de producţie şi a transmite informaţia către public. Este o dovadă de curaj atât din partea noastră, cât şi din partea echipei de producţie a studioului, pentru că este un teren necunoscut (…) Ştiam că suntem pionieri, dar în continuare mi se pare ceva incredibil ca o formaţie din Miercurea Ciuc, într-un teatru din Sfântu Gheorghe, să facă ceva poate pentru prima oară la nivel mondial”, a declarat managerul trupei, Bodo Istvan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Marius Popa, care s-a implicat în acest proiect pe partea de sunet, a afirmat că este de aşteptat ca tehnologia VR să revoluţioneze media în următorii ani.

„Este o chestiune de pionierat, nu există foarte multe experienţe şi experimente pe direcţia asta (…) Repet şi vreau să subliniez că noi facem ceva ce este la început de drum, dar, cu siguranţă, într-un an, doi, lucrurile vor sta fundamentala altfel (…) Deja, tehnologia VR ajunge mainstream şi cu cât înţelegem mai repede lucrul ăsta şi ne urcăm în tren, cu atât vom face paşi (…), deci e doar începutul şi este o carte câştigătoare. Adică, aşteptăm încă o tehnologie care este mai în urmă, AR, Augmented Reality, care cu siguranţă şi ea va avea boom-ul ei, dar AR şi VR sunt cele două tehnologii care o să inoveze, cred eu, cel puţin jumătate din experienţa noastră media din următoarea perioadă. Aşa cum internetul a făcut revoluţia lui la momentul respectiv, la fel tehnologiile astea două o să facă o mare revoluţie în media în următorii ani, cu atât mai mult cu cât noi traversăm în momentul ăsta o perioadă dificilă, în care nu ne permitem să mergem la concertele la care vrem, la spectacole, totul este o nesiguranţă (…) VR nu o să înlocuiască experienţa firească a teatrului şi a concertului, însă să aduci o experienţă îmbunătăţită acasă pentru cel puţin aceste două segmente, teatrul şi concertul, este în primul rând un mare câştig pentru publicul de acasă”, a declarat Marius Popa.

Andreea Centea, care face parte din echipa de la Loop Virtual Reality Solutions implicată în partea de imagine VR, consideră că această tehnologie va avea priză la public.

„Avem o piaţă, cu siguranţă piaţa există, însă, într-adevăr, ritmul în care tehnologia ajunge către publicul larg este destul de încet, mai ales pentru că, în general, oamenii sunt destul de reticenţi în a încerca partea asta de tehnologie sau de a fi deschişi la minte către fuziunea aceasta dintre artă şi tehnologie. Până acum sunt doar câteva proiecte, chiar şi la nivel european nu sunt multe proiecte care îmbină artă cu tehnologia, însă răspunsul este foarte bun, iar VR este o cale ideală de a comunica un sentiment, de a oferi o experienţă. Nu cred, cel puţin din punctul meu de vedere, că în momentul de faţă există o altă metodă de a transmite un sentiment şi transmitem sentimentul ăsta prin a plasa publicul din sala de concert sau din sala de teatru sau unde se află el, în inima poveştii. Nu spun că genul acesta de experienţă va înlocui vreodată sentimentul real pe care îl ai într-un show live, dar este total altceva, este un nou mijloc prin care ne putem expunem sentimentele, iar cât timp putem transpunem publicul larg în inima poveştii, chit că este vorba despre o poveste muzicală, sau un spectacol de teatru, sau de un film sau orice altă poveste sau sentiment pe care vrem să-l expunem, până acum VR a atins punctele acesta. Şi de aici încolo, practic, nu este decât o chestie de obişnuinţă şi cu cât vom insista şi vom găsi oameni (…) cu care putem să facem lucruri în premieră, pionierat, să avem curajul să arătăm, totuşi, că se pot face lucrurile şi altfel, sunt sigură că uşor, uşor, din ce în ce mai mulţi oameni, artişti, oricine poate să vadă potenţialul pe care îl are tehnologia”, a declarat Andreea Centea.

Directoarea Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, Anna Maria Popa, coordonatoarea întregului proiect, a menţionat că, în ciuda aparenţelor, tehnologia VR este foarte accesibilă, chiar şi pe telefonul mobil.

„Să explicăm pentru cei mai puţin cunoscători, – pentru că s-ar putea ca noi, totuşi, să avem un limbaj destul de complicat pentru publicul obişnuit,- este o piaţă nouă, este adevărat, în schimb oferă o paletă destul de largă, de la căşti foarte ieftine la căşti foarte performante pentru vizionarea VR. Evident, în funcţie de dispozitivul pe care optezi să îl foloseşti calitatea creşte considerabil, dar asta nu înseamnă că nu există opţiuni chiar pentru oricine. Cred că, fiind atât de la început de drum, important este să nu speriem publicul, ci să încercăm să ni-l apropiem cât mai tare şi să îl facem să înţeleagă că oricine, oriunde, pe toată planeta are o opţiune pentru a testa cel puţin o dată, într-o formă sau alta, această tehnologie şi sunt ferm convinsă că nu va fi dezamăgit” , a declarat Anna Maria Popa.

Aceasta a mai menţionat că la începutul lunii august va fi disponibil link-ul cu concertul de lansare a albumului trupei INEFFABLE, compusă din Regian Reka Kata, voce şi flaut, Lukacs Marton-Ors, clape, Szerecean Tihamer, chitara bas/synth bass şi Szerecean Osszian, tobe, care va avea o durată de aproape o oră şi va include 11 melodii.

De asemenea, ea a adăugat că echipa de producţie este deschisă şi spre alte colaborări pe tehnologia VR360.

În luna decembrie a anului trecut, Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe a lansat platforma www.teatruVR.ro şi spectacolul VR 360, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” în regia lui Eugen Gyemant, numărându-se printre primele instituţii din ţară care au prezentat spectacole în realitatea virtuală, ca o alternativă menită să susţină teatrul clasic în perioada pandemiei.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Sursa foto: Ineffable/Facebook.com

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail