Trei persoane din Dobârlău au primit ieri titlul de „Cetățean de onoare al comunei” din partea Primăriei și a Consiliului Local, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Eroilor.
Manifestările au debutat la ora 12.00, la Monumentul eroilor, din centrul comunei, unde mai mulți preoți au oficiat slujba de pomenire și s-au spus rugăciuni pentru sufletele celor care s-au jertfit pentru țară.
„În viața fiecărui popor există fapte de o extremă importanță, care pot determina însăși existența lui. Multe dintre aceste fapte sunt realizate cu sacrificii mari de adevărații martiri ai neamului nostru, care s-au jertfit pentru țară, neam și libertate. Și în trecut, dar și în prezent, războaiele au fost cele mai diabolice conflicte (…). Eroii care au căzut pe câmpurile de luptă în toate locurile și în toate timpurile nu pot fi întorși. (…) Numele lor nu trebuie date uitării, urmând a fi înscrise în cartea neamului. De aceea, iată, lângă acești eroi pe care îi celebrăm astăzi din comuna noastră, din comunitatea noastră, la parastasul acesta oficiat împreună cu părinții aici de față, i-am pomenit și pe acei veterani de război care nu au numele trecute sau înscrise pe acest Monument al eroilor din centrul comunei noastre, dar astăzi, cu toții ne plecăm capul în semn de respect. (…)” – a spus preotul Gheorghe Iuga, după încheierea slujbei de pomenire.
„Eroii poporului român, cu nume cunoscute, dar mai ales necunoscute, unii știuți doar de Dumnezeu, au contribuit la continuitatea noastră ca nație…”
Primarul Bogdan Barbu a luat, apoi, cuvântul: „ Astăzi este o zi mare, plină de încărcătură emoțională și spirituală, deoarece comemorăm și omagiem eroii neamului românesc și sărbătorim Înălțarea Domnului. La ceas de mare sărbătoare creștină și națională, îi omagiem pe cei care de-a lungul veacurilor, cu sacrificii umane și materiale au creat un sentiment al eroismului, al patriei și al dăruirii de sine. Eroii poporului român, cu nume cunoscute, dar mai ales necunoscute, unii știuți doar de Dumnezeu, au contribuit la continuitatea noastră ca nație și au slujit cauza românească, apărând valorile patrimoniului național pe care ei l-au făurit, cu trudă și sânge.
Ziua omagierii eroilor naționali este ziua în care noi, cei în viață, trebuie să ne măsurăm credința, conștiința și dragostea de țară, în raport cu reperele morale și spirituale ale neamului românesc. Astfel de repere morale și spirituale avem și noi în comuna noastră, persoane încă în viață, despre care putem spune că au demonstrat că pun interesele comunității, ale credinței și ale nației, mai presus de interesele proprii. ” – a declarat primarul, după care a înmânat diplome de „Cetățean de onoare al comunei”, unui număr de trei persoane: Șerban Dionisie („nenea Nese”, cum îi spun localnicii) și Bunescu Mihai – ultimii veterani de război din comună – și preotului Gheorghe Băilă, în semn de recunoaștere a activității pe care aceștia au derulat-o în sprijinul comunității.
„Acum trei săptămâni, mă gândeam la Ziua Eroilor de anul trecut, la care am participat, și mi-am adus aminte de o imagine care pe mine m-a marcat. Mă uitam în mulțime și l-am zărit pe nenea Nese, în lacrimi, sprijinit în cele două bețe ale sale, uitându-se la preoții noștri, în timpul slujbei, gândindu-mă că el retrăiește de fapt acele momente cumplite de pe front. Cred cu tărie că aceste exemple din fața noastră merită pe deplin recunoștința și respectul nostru. Cu respect și recunoștință, Primăria și Consiliul Local al comunei Dobârlău acordă celor doi veterani de război, aici de față, Șerban Dionisie și domnul Bunescu Mihai, diploma de cetățean de onoare al comunei Dobârlău. Tot în acest cadru solemn, în semn de recunoaștere a activității bogate, atât pe plan spiritual, cât și gospodăresc, prin ridicarea Bisericii din Valea Dobârlăului și a casei parohiale din Dobârlău, preotului care a slujit în comunitatea noastră, vreme de 50 de ani, și aș putea continua cu multe alte lucruri frumoase făcute de domnul părinte (…). Consider că suntem onorați să conviețuim cu asemenea valori în comunitatea noastră, motiv pentru care Primăria și Consiliul Local al comunei Dobârlău acordă titlul de cetățean de onoare părintelui iconom stavrofor Gheorghe Băilă.” – a declarat primarul.
Potrivit acestuia, cele trei persoane sunt primele din comună care au primit acest titlu:
„Sunt primii cetățeni de onoare ai comunei Dobârlău. Este o inițiativă de acum, un semn de apreciere pentru tot ce au făcut aceste persoane pentru noi.”- ne-a spus primarul, care a transmis și un mesaj celor trei cetățeni de onoare: „Să le dea Dumnezeu sănătate, multă putere, și în calitate de primar, le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru comunitatea noastră!”
Momentul a fost unul important, atât pentru cei trei cetățeni de onoare, cât și pentru apropiații acestora și pentru localnici.
„Este o onoare pentru mine… astfel de momente nu trăiești în fiecare zi!”- ne-a spus nepoata veteranului de război Mihai Bunescu.
Cu emoție în glas și lacrimi în ochi, aceasta a mai declarat: „Sunt mândră de el, să îi dea Dumnezeu sănătate și să îl avem cât mai mult alături. Viața lui a fost grea. Provine dintr-o familie cu mulți frați, a avut repercusiuni de pe urma războiului, dar sperăm să îi facem noi viața mai ușoară la bătrânețe.”
Și veteranul de război – Șerban Dionisie a avut o viață grea. De la consăteanul său, Gheorghe Șerban, am aflat că: „Nenea Nese este fiu al localității Mărcuș, singurul veteran de război născut în comună, rămas în viață. A avut o viață mai grea, a rămas cu patru copii, i-a crescut pe toți și toți sunt la casele lor.”
„Nenea Nese este un om deosebit. Nu a supărat niciodată pe nimeni. E un om muncitor și iată că a ajuns la vârsta aceasta și face cinste comunității, prin comportamentul său.”- a mai spus Gheorghe Șerban.
Părintele Gheorghe Băilă, distins ieri cu titlul de cetățean de onoare al comunei Dobârlău, ne-a spus: „Am 59 de ani de preoție, din care 49, aici. Am venit aici când au intrat rușii în Cehoslovacia. Ei au plecat în 1968, dar eu parcă am fost bătut în cuie aici, deși am fost solicitat să mă duc în Sfântu Gheorghe, în Brașov…nu am putut pleca. (…) Acesta este un moment în care mi se recunoaște activitatea pe care am desfășurat-o aici, în Dobârlău, nu numai pe plan bisericesc ci și în ceea ce privește comuna. Chiar avem în fața bisericii un pârâiaș, un râu, care întotdeauna cum ploua, cât ploua, venea apa și mai intra și în biserică. Așa m-am rugat de cei care erau atunci la județ, încât am făcut dig cu bolovani și de o parte și pe alta a pârâului acesta. Din punct de vedere al comunei, acesta este cel mai important lucru pe care l-am făcut eu pentru comună (…). Altă realizare e ridicarea Bisericii (Biserica din lemn cu hramul „Sfinții Împăraţi Constantin şi Elena” din Dobârlău Vale). În 1977 -1979 am făcut acea biserică, într-un moment când celelalte se dărâmau. Numai eu știu prin ce am trecut, cum am trecut. Doar Sfinții Împărați Constantin și Elena m-au scăpat, și am pus hramul la biserică, intenționat, așa, pentru că Sfinții Împărați Constantin și Elena au dat libertate creștinilor în 313, prin Edictul de la Milano și ne-au dat și nouă libertate, de am putut face această biserică, atunci, în momentele acelea.”- ne-a spus părintele Gheorghe Băilă.
Întrebat ce a simțit în momentul înmânării diplomei, acesta a răspuns: „Simt că am îmbătrânit și că nu mai pot realiza tot ceea ce doream să mai fac în comuna asta. Îi mulțumesc Lui Dumnezeu că m-a ajutat și tot ce am pus de gând în această parohie, în această comună, mi s-a îndeplinit.” –ne –a răspuns.
Prin activitatea sa și prin felul de a fi, preotul Gheorghe Băilă a atras tineri spre preoție și i-a îndrumat în acest sens:
„Părintele (Gheorghe Băilă – n.r.) a ținut foarte mult ca tinerii care își doresc lucrul acesta să facă teologia și să devină preoți (…). A lăsat urmași părintele în toată zona asta. Exemplul dumnealui ne-a determinat să mergem spre teologie și spre Dumnezeu. ”- ne-a spus părintele Ioan Olaru, din Mărcuș.
Întrebat care este cel mai important lucru pe care consideră că l-a învățat sau l-a preluat de la părintele Gheorghe Băilă, acesta a răspuns:
„În primul rând, bunătatea – a avut foarte multă înțelegere cu mine, foarte multă bunătate – a arătat față de toată lumea din comună și pentru asta și-a atras oamenii lângă dumnealui. Corectitudinea a fost și este atuul părintelui și faptul că ceea ce spunea, și făcea. Cred că acesta este un lucru important pentru noi toți: atunci când spunem ceva, să se vadă acel lucru. Părintele a fost și este un exemplu viu”. – a spus părintele Ioan Olaru – din Mărcuș.
În încheierea evenimentului, elevii din Dobârlău, pregătiți de cadrele didactice, au prezentat un program de cântece și poezii patriotice.
***
Ziua Eroilor a fost marcată, ieri, în mai multe localităţi din judeţul Covasna, prin ceremoniale religioase şi militare, depuneri de coroane, buchete și jertfe de flori la cimitirele și monumentele eroilor.
Activităţi cu acest prilej, organizate de către Instituţia prefectului judeţului Covasna, garnizoana Sfântu Gheorghe şi autorităţile publice locale au avut loc la Sfântu Gheorghe, Covasna, Zăbala, Târgu Secuiesc, Breţcu, Întorsura Buzăului , Sita Buzăului, Barcani, Dobolii de jos, Araci, Aita Mare, Aita Seacă, Arcuș și nu numai.
Prefectul județului, Sebastian Cucu, a dat citire mesajului premierului Sorin Grindeanu cu ocazia Zilei Eroilor:
„Marcăm astăzi o zi dedicată celor mai buni dintre noi, care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru a-și apăra credința și pământul. Dacă avem astăzi o patrie, o casă, o familie dragă pentru care nu ne temem că o vom pierde, aceste lucruri se datorează în primul rând acelor oameni bravi.
De aceea, îmi exprim sentimentele profunde de respect, recunoștință și admirație pentru eroii poporului român, tați și bunici ai noștri, înaintași care și-au pierdut viața de tineri în război, unii necunoscuți.
Un gând puternic de speranță dedic militarilor noștri aflați astăzi în teatre de război: să se întoarcă sănătoși acasă! Iar pentru cei care au căzut pe câmpul de luptă în onoarea României și pentru valorile ei, cel mai adânc respect!
Dar eroi nu sunt doar cei care și-au pierdut viața în luptă, ci și cei care au supraviețuit după ce au riscat totul pentru patrie. Îi consider eroi și pe veteranii noștri, o mână de oameni care mai sunt în viață acum, și care plătesc încă, în fiecare zi, în conștiință și în vise, pentru ororile cărora le-au fost martori în cel de-Al Doilea Război Mondial. Respect, dragi veterani, și să ne bucurăm multă vreme de acum încolo de dumneavoastră!
Salut cu acest prilej și Armata Română, care are parte de atâta stimă, încredere și simpatie din partea poporului nostru, sentimente câștigate prin onoarea și spiritul de sacrificiu dovedite în toate momentele istoriei.
Memorie eternă eroilor români!” – se arată în mesajul semnat de primul – ministru Sorin Grindeanu.”
***
De Ziua Eroilor, jandarmii covăsneni şi-au cinstit cum se cuvine înaintaşii, prin organizarea unei manifestări comemorative la Monumentul Eroilor Jandarmi din localitatea Aita Mare.
Într-un comunicat transmis către redacția Mesagerul de Covasna de reprezentanții Compartimentul informare şi relaţii publice al IJJ, ieri, în jurul prânzului, s-a desfăşurat un ceremonial militar şi religios la care au participat jandarmi, cadre ale unităţii militare din localitatea Vâlcele şi numeroşi invitaţi. După încheierea serviciului religios, au fost prezentate mesaje cu privire la semnificaţia acestei zile, s-au depus coroane de flori, iar la final a avut loc defilarea Gărzii de onoare.
Printre cei care au prezentat mesaje a fost şi domnul colonel în rezervă Şerb Aurel, care s-a aflat la conducerea jandarmeriei covăsnene în anul 2000, când a fost ridicat actualul Monument al Eroilor Jandarmi. Din discursul domnului colonel cităm: „crucea de marmură albă, pusă la căpătâiul lor, ridicată de către noi,….înseamnă o biruinţă……Închei prin a rosti cuvintele poetului George Coşbuc: Şi bun e Domnul de-am avea/ La cap o cruce.”
La acest eveniment au participat reprezentanţi ai Prefecturii Judeţului Covasna, ai instituţiilor deconcentrate din judeţ şi ai Primăriei din localitatea Aita Mare.
Monumentul Eroilor Jandarmi din Aita Mare a fost dezvelit în anul 2000, de Ziua Eroilor iar de atunci, în fiecare an, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Gheorghe Doja” Covasna organizează manifestări dedicate comemorării eroilor.
Pe această cale, dorim să aducem mulţumiri persoanelor care au contribuit la buna desfăşurare a acestui eveniment.
Ana Ciorici Costache