„Hai la hora mare,
Hai veniți cu mic cu mare
Că-i strânsură-n vale,
Să jucăm cu toții
Și bătrânii, și nepoții
Pân’ la miezul nopții!
Bate talpa, bate-o așa
Să sară zeama din ea,
Unu, doi și un’, doi, tri’,
Hai mă-nvârte măi Vasi’
Pân’ s-a face zori de zi!.
Bine zice scripcărașul
De răsună tot imașul,
Badea joacă mărunțel,
Eu mă-nvârt ca un spârnel”.
Peste 100 de persoane din localitățile județului Covasna, dar și din afara acestuia și din Republica Moldova, au dat curs invitației lansată la început de an de Constantin Gheorghincă, fondator și coordonator al Ansamblului „CEATA OPINCUȚA” din Sfântu Gheorghe, și au participat la prima ediție a „BALULUI OPINCARILOR” organizat la restaurantul Santana din municipiu, marți, 23 ianuarie a.c., în preziua aniversării Unirii Principatelor Române.
Gazde primitoare, „opincarii” Constantin Gheorghincă, Silvia Balaban, Iulian și Rita Popa, Viorel și Maria Pop, Gică Ionescu, Angela Cucu, Ionică Adumitroaie și Lia Roman și-au întâmpinat oaspeții cu zâmbetul pe buze, dar și cu țuică din prune fiartă în Satu Mare, cu afinată și căpșunată făcute în casă.
Sosiți pe rând, după cum a reușit fiecare să-și termine munca în acea zi lucrătoare de marți, participanții- marea lor majoritate îmbrăcați în frumoase costume populare- s-au bucurat de întîlnirea cu membrii CETEI OPINCUȚA, cu prieteni sau cunoscuți cu care nu se mai văzuseră de ceva vreme, precum și de muzica bună cântată de Formația HANUL DRAGOMIREȘTI din satul Verșeni, comuna Miroslovești, județul Iași, și de cea mai tânără „opincăriță”, LOREDANA CODREANU.
Pe mesele întinse au fost aduse, pe parcursul întregii seri a BALULUI OPINCARILOR, doar bunătățuri țărănești precum brânzeturi din stânile familiei Bârlă din Voinești/Covasna; preparate tradiționale din carne de porc crescut în gospodărie de țăran; ciorbă de porc acrită cu zeamă de varză și dreasă cu hrean proaspăt ras; „pomana porcului” (proaspăt sacrificat) servită în ceaun, cu mămăliguță și murături; sărmăluțe de post făcute în casă de gospodar.
Toate acestea au fost udate cu țuică din prune fiartă în Satu Mare; vin negru din Ignăței/Republica Moldova; vin rozaliu din Gugești/Vaslui; vin alb din Păunești/Vrancea, afinată și căpșunată de casă.
Harnicele și frumoasele „opincărițe” au pus pe mese cornulețe umplute cu dulcețuri, „BABA” – prăjitură preparată de gospodine din Basarabia; cozonac, plăcinte moldovenești și nuci, dar și fructe autohtone– mere, struguri și prune uscate.
Ce mai, un adevărat răsfăț gastronomic pentru toți cei prezenți!
De la ora începerii balului, 18.00, și până aproape de ora 3 a dimineații de 24 ianuarie, Ziua UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE, gazde și oaspeți au dansat pe muzica formației HANUL DRAGOMIREȘTI, s-au prins în hore mari (precum spun versurile îndrăgintei Sofia Vicoveanca, de la începutul articolului) și-n HORA UNIRII, și au trăit clipele de bucurie, ÎMPREUNĂ, cu cântece și jocuri populare românești, și cu „bunătățuri țărănești”.
„Balul este un mecanism de revigorare a costumului popular, a gastronomiei, a folclorului muzical coregrafic, o revigorare a inter-relaţionării între oameni”
Despre organizarea și însemnătatea primei ediții a „Balului opincarilor”, Constantin Gheorghincă ne-a spus:
„«Balul opincarilor » este un nou mod ales de Ansamblul folcloric „Ceata Opincuța » pentru aducerea în prezentul covăsnean a tradițiilor românești; am convenit ca, pe lângă costume, dansuri, cântece, strigături, să promovăm și aspecte din trăirile țăranului, din viața de sărbători a satului românesc, iar petrecerile fac parte din această viață.
Este un mod nou deoarece opincarii nu mai dansează «pe scenă», nu mai au spectatori ci invitați, dansează împreună cu ei, dansul poate fi început de opincari sau de altcineva, în dans se poate prinde oricine vrea, iar toți cei prinși în dans devin părtași ei înșiși la promovarea tradițiilor.
Această primă ediție s-a vrut a fi și un test al capacității/potenței umane/materiale a opincarilor și al simpatiei de care ne bucurăm; am vrut să fie și o invitație pentru alți iubitori de tradiții de a se alătura Cetei, de a fi uniți de idealurile ei frumoase.
Am organizat balul în preziua aniversării Micii uniri; am dorit să transmitem că doar uniți putem face ceva frumos; hora de la începutul zilei de 24 ianuarie a fost măreață nu prin măiestria pașilor ci pentru că în ea și-au dat mâna toți cei prezenți; este spiritul opincarilor, atât la bal cât și în afara acestuia: mai multe hore ale unirii, jucate în mai multe colțuri ale unei singure săli, deservesc însăși ideea de unire.
A fost prima ediție; ce a fost frumos se datorează tuturor celor care au răspuns invitației noastre, iar noi le mulțumim; dacă a fost ceva mai puțin frumos vom avea grijă să înfrumusețăm la cea de-a doua ediție.
Balul este un mecanism de revigorare a costumului popular, a gastronomiei, a folclorului muzical coregrafic, o revigorare a inter-relaţionării între oameni”.
Despre voia bună care a fost prezentă la BALUL OPINCARILOR vorbesc și filmulețele postate pe pagina de facebook a Mesagerul de Covasna, pe care le-ați putut urmări și aprecia, deja.
În calitate pe participantă, nu-mi rămâne decât să adresez și pe această cale FELICITĂRI organizatorilor și să-mi exprim bucuria că prin fiecare activitate ce are drept scop păstrarea și transmiterea către tânăra generație a frumoaselor noastre tradițiilor românești, prin port, cântec, joc și bunătățuri țărănești, simțim că SUNTEM și avem convingerea că VOM FI aici, pe aceste meleaguri din mijloc de Românie!
Maria Crețu-Graur