Asociația de tineret vâlceleană „Voievozii Munților” – din Vâlcele, a lansat un nou proiect, în scopul redescoperirii, promovării tradițiilor din comuna Vâlcele.
Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Covasna și pornește de la ideea că „un popor fără tradiţii este un popor fără viitor.”
Președinta Asociației „Voievozii Munților”, Simona Ancu, a declarat că obiectivul principal constă în cunoaşterea şi valorificarea obiceiurilor şi tradiţiilor din comuna Vâlcele prin respectarea, practicarea şi transmiterea lor generaţiilor actuale şi viitoare.
„Într-o lume a informatizării, a vitezei, a noului, în care de cele mai multe ori se promovează kitsch-ul, adevăratele valori culturale, comori inestimabile ale unui popor încep să se piardă, să se uite asemeni unei vechi lăzi de zestre: cu toţii ştim că există, dar este acolo în casa bunicilor de la ţară. Tradiţiile, obiceiurile, portul şi folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului. Câţi dintre tinerii de azi cunosc valoarea unor obiecte, de o rară frumuseţe de altfel, pe care le privesc cu dispreţ, spunând că sunt <<de când era bunica fată>>? Câţi din tinerii de azi ascultă cu plăcere cântece populare? E vina lor că nu pot selecta din tot ce li se oferă, lucrurile de calitate, valoroase din punct de vedere cultural şi spiritual, sau este vina noastră, a dascălilor că, mânaţi de dorinţa de a le preda cât mai multe cunoştinţe din diferite domenii am uitat să punem accent tocmai pe ceea ce este mai important: lucrurile ce ne definesc pe noi ca români? Reînvierea tradiţiilor şi obiceiurilor este un act de adâncă preţuire pentru valorile spirituale ale neamului nostru. Iniţiativa noastră de a implica elevii şi cadrele didactice în cercetarea, culegerea şi păstrarea acestora are un motiv temeinic pentru că este o sfântă datorie de a le căuta şi de a le feri de noianul timpului şi al uitării (Vasile Alecsandri). Prin acest proiect elevii vor învăţa să preţuiască şi să respecte obiceiurile şi tradiţiile în care s-au născut, să iubească localitatea Vâlcele şi portul românesc (…) Ne-am propus să valorizăm tradiţiile şi obiceiurile zonei noastre în contextul actual socio-cultural când influenţa mass-media promovează în rândul tinerilor împrumuturi din diverse culturi. Tradiţiile noastre, moştenite din moşi-strămoşi, dorim să fie preluate şi transmise următoarelor generaţii, pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos şi autentic.”- a explicat Simona Ancu.
Potrivit acesteia, grupul țintă al proiectului este format din elevii Școlii Gimnaziale Vâlcele, cadrele didactice ale școlii, dar va implica și voluntarii Asociației „Voievozii Munților”, părinți, bunici. Concret, se urmărește valorificarea tradiţiilor şi obiceiurilor vâlcelene, cultivarea dragostei şi respectului pentru tradiţiile, obiceiurile şi folclorul românesc; atragerea copiilor în organizarea de activităţi cu caracter extracurricular, conducând la lărgirea şi îmbogăţirea orizontului de cunoaştere a acestora, educarea interesului şi a dragostei pentru creaţiile folclorice româneşti; receptarea frumosului din arta populară; stimularea interesului copiilor pentru datinile şi obiceiurile calendaristice creştine.
Vizite la oamenii locului, concursuri, șezătoare, expoziții
Proiectul este unul amplu. După etapa prezentării acestuia, constituirea echipei, organizarea şi împărţirea sarcinilor, se va derula acțiunea intitulată „Vâlcele, locul copilăriei mele”– în cadrul căreia se vor realiza vizite ale elevilor la bătrânii satului, rapsozi, meşteri populari, pentru a cerceta zona folclorică din care provin, a menționat președinta Asociației, Simona Ancu.
Această etapă va fi urmată de lansarea activităţii-concurs „Moştenirea spirituală a comunei noastre”– în cadrul căreia elevii vor fi îndrumaţi către activitatea de culegere de cântece populare, strigături, cântece bătrâneşti, colinde specifice zonei noastre. Va urma activitatea „La noi la şezătoare-” ce-şi propune revitalizarea si valorificarea obiceiurilor de muncă în perioada de iarnă, cât şi aducerea în actualitate a creaţiilor artistice tradiţionale din lumea satului. Acţiunea se va finaliza prin realizarea unui portofoliu al elevilor care să cuprindă ghicitori, proverbe, zicători specifice zonei, după care se va promova costumul popular specific zonei, prin activitatea „Portul nostru tradiţional”. În cadrul acesteia, se va apela la fotografii de arhivă, pentru relevarea frumuseţii costumelor populare specifice zonei, după care va avea loc un simpozion în care să se prezinte aceste fotografii, lucrări ale elevilor/ cadrelor didactice documentate în activităţile anterioare.
Totodată, în cadrul proiectului, se va organiza un concurs și o expoziție de creaţii plastice, cu tema „Vâlcele, locul copilăriei mele”. Tot pe această temă, elevii vor face compuneri, eseuri și vor compune poezii, a precizat Simona Ancu.
Asociația de tineret „Voievozii Munților” din Vâlcele se implică în mod constant în păstrarea valorilor lăsate de strămoși, în promovarea tradițiilor, obiceiurilor și în numeroase activități cultural-educative, destinate tineretului și nu numai.
În prezent, Asociația are în derulare și un alt proiect dedicat copiilor din Vâlcele, în scopul de a stimula interesul acestora pentru lectură și de a-i convinge pe aceștia de valoarea culturală şi spirituală a cărţii. Proiectul, intitulat „Cartea- comoară pentru suflet”, cuprinde mai multe etape și este realizat tot cu sprijinul Consiliului Județean Covasna.
Ana Ciorici COSTACHE