În fiecare an pe 27 decembrie este prăznuit Sfântul Ștefan, recunoscut că fiind primul Martir creștin care a fost condamnat de către autoritățile iudaice. Iisus Hristos l-a luat sub protecția sa, povățuindu-l să îl urmeze pretutindeni și să ia parte la faptele sale.
Pe 27 decembrie în jur de 400.000 de români îşi aniversează onomastica. Prenumele derivate din Ștefan sunt Fane, Ștefănel, Șteflea, Ștefănuț, Fănică, Ștefăniță, Fănel, Ștefănică, Fanache, dar și Ștefana, Ștefanela, Ștefania, Ștefanida,
Sf. Ștefan a fost numit arhidiacon, funcție care prevedea că el îi conducea pe diaconi. În limba latină numele său însemna Coroană de flori sau Încununat. Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați „plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi, el fiind îndrumătorul lor.
Dat fiind faptul că rolul diaconului în biserica era altădată mult mai important decât cel din zilele noastre, Ștefan a stârnit la un moment dat supărarea fariseilor. Aceștia erau nemulțumiți de faptul că el încerca să atragă oamenii de partea și să îi convertească la Creștinism prin predicile despre învățăturile lui Hristos.
Găsit vinovat de blasfemie, Sfântul a fost condamnat la moarte prin lapidare și ucis în afara cetății. Înainte să își dea duhul a cerut iertare Divinității pentru cei ce îl omorau. Locul unde era îngropat Sfântul Ștefan a fost descoperit în anul 415, iar din anul 560 moaștele sale se află în cripta bisericii “San Lorenzo” din Roma împreună cu moaștele arhidiaconului român Laurentius.
Misiunea Sf. Ștefan a fost aceea de a demonstra ca Iisus este personajul Divin cel prezis de prooroci in Vechiul Testament. Datorita râvnei și credinței sale, Dumnezeu l-a invrednicit cu puterea de a săvârși minuni.
Potrivit unei tradiții străvechi, în ziua de Sf. Ștefan este bine să aducem în casă o icoană a Martirului, ajutându-i astfel pe credincioșii bolnavi să se facă bine. Tot că un semn al iubirii, prețuirii și respectului pe care i-l purtăm Sfântului Martir Ștefan datina spune că în această zi persoanele certate trebuie să se împace.
În unele zone gospodinele pregătesc așa-numitele „Pâinici ale lui Ștefan”, făcute în formă rotundă, dintr-un aluat foarte asemănător cu cel de cozonac. Aceste delicatese pot fi unse cu miere, pentru a avea un gust și mai bun. În mod simbolic pâinicile amintesc creștinilor de… pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan. După ce ce sunt sfințite de preot la biserică, pâinicile se împart copiilor sărmani.
Sfântul Ștefan s-a dovedit a fi un brav apărător al credinței, venerându-l pe Domnul Iisus Hristos, mărturisind că El este Fiul lui Dumnezeu, care s-a născut, a murit, a înviat și s-a înălțat la ceruri pentru mântuirea noastră.
Le adresăm La Mulți Ani, cu sănătate și bucurii, concetățenilor noștri care poartă acest frumos prenume!
Horia C. Deliu