Data de 8 Martie reprezintă un eveniment de suflet sărbătorit pretutindeni în lume, fiind ziua când sunt omagiate femeile, fie ele mame, bunici, soţii, fiice, surori, iubite, colege. Este, dacă vreți, o Zi de conștientizare civilă.
Laleaua – simbolul sărbătorii
Ştiaţi, dragi cititori, că laleaua este considerată simbolul Zilei Femeii? Această floare gingaşă, cu o policromie remarcabilă, semnifică în tradiţia populară Iubirea. Lalele sunt extrem de apreciate atât în Orient cât şi în Occident, fiind de-a lungul secolelor un subtil mijloc de a exprima în mod simbolic persoanelor dragi gânduri sincere.
Ele transmit felurite mesaje emoţionale, mai ales trăinicia sentimentelor, în ciuda fragilităţii lor.
Având însă o frumuseţe trecătoare, aceste flori ne duc cu gândul eventual şi la autoamăgire şi ignorarea realităţii. Lalelele au o varietate mare de culori, de la cele tradiţionale roşii, roz, galbene, purpurii, până la cele mai sofisticate, ca albastre, albe sau mov.
Aşadar, dragostea sinceră, preţuirea şi respectul reprezentantelor sexului frumos pot fi elegant sublinate printr-un buchet de lalele oferit (şi) de 8 Martie.
Poveştile Orientului sunt pline de trimiteri la delicata lalea – imaginea suavă a iubirii. Din celebrul basm „O mie şi una de nopţi” afăm că sultanul îşi alegea în fiecare noapte câte o cadână din harem punându-i la picioare o lalea roşie.
Iar o legendă persană şi mai veche ne spune ca petalele purpurii ale gingaşei flori ar fi provenit de la picăturile de sânge ale unui sărman îndrăgostit, ce fusese torturat deoarece iubea fiica unui nobil.
În Europa olandezii au fost printre primii fascinaţi de lalele. Există mărturii că încă din anul 1635 ţăranii cultivau câmpuri întregi, oferindu-le apoi spre vânzare prin târguri de flori. De asemenea, reprezentau o marfă preţuită la export, dezvoltându-se în timp un comerţ profitabil. Numai că au apărut treptat şi fenomene de recesiune economică şi de diminuare a profitului din negoţul cu flori, implicit cu lalele. Totuşi, iubitorii de frumos nu au renunţat la pasiunea lor, ocrotind şi cultivând gingaşele flori, producându-se apoi revirimentul.
În zilele noastre asistăm la o adevărată „tulipomanie”, tot mai mulţi semni fiind cuceriţi de gingăşia acestor minunate creaţii ale naturii.
Puțină istorie
Ziua Femeii a apărut cu mai bine de o sută de ani în urmă pe fondul unor mari tulburari sociale din unele ţări occidentale, originile acestei sărbatori regăsindu-se în mişcările sindicale produse mai întâi în Statele Unite, apoi şi în Europa la începutul secolului trecut. Din pricina opresiunii şi a discriminărilor de tot felul femeile angajate în câmpul muncii s-au implicat în proteste, greve şi alte acţiuni sociale pentru a determina o schimbare în bine a statutului lor în societatea acelor timpuri. În anul 1908, în jur de 15.000 de angajate în diferite sectoare de producţie (o cifră considerabilă în acea perioadă) au manifestat în metropola americană New York, solicitând un program de muncă mai scurt, salarii mai bune şi drept de vot.
Un an mai târziu, pe 28 februarie, în urma Declaraţiei Partidului Socialist din America, a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Naţională a Femeii în SUA, o dată memorabilă legată de emanciparea femeilor de peste Ocean. Timp de mai mulţi ani s-a marcat evenimentul amintit în ultima duminică din luna februarie.
Dar manifestaţii de protest ale militantelor socialiste au avut loc şi în mai multe state de pe Bătrânul continent, muncitoarele ieşind în stradă pentru a-şi apăra interesele salariale şi a cere dreptul la vot, cea mai cunoscută militantă fiind activista germană Klara Zetkin.
Puternicile acţiuni revendicative au atins apogeul în anul 1911, impunându-se alegerea unei Zile dedicate Femeii. Era şi un omagiu adus post-festum numeroaselor protestatoare ieşite la demostraţii în primăvara anului revoluţionar 1848, când suveranul Prusiei a fost nevoit să promită o serie de reforme democratice.
Abia în timpurile moderne, mai precis în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite avea să proclame „Anul Internaţional al Femeilor”, iar ulterior „Deceniul Privind Condiţia Femeii”. Finalmente, în anul 1977 Adunarea Generală a ONU a fixat data de 8 Martie drept Ziua Internaţională a Femeii.
Se încheie „Zilele Babei Dochia” și vin „Zilele Moşilor”
Mâine, 9 martie, se încheie ciclul „Zilelor Babei Dochia”, perioadă ce a alternat între zile frumoase şi urâte, în funcţie de legendarele… cojoace aruncate unul după altul de cotoroanţă în drumul său cu turma spre vârful muntelui.
Începând din 9 martie se intră conform calendarului popular în aşa-numitele „Zile ale Moşilor”. O perioadă cu temperaturi în creştere, mărindu-se treptat şi durată zilelor până la Echinocţiul de Primăvară, când se consideră şi din punct de vedere astronomic că a sosit cel mai frumos anotimp.
De 8 Martie bărbatul trebuie să îşi exprime în mod expres dragostea, afecţiunea şi respectul pentru mamă, dar şi (acolo unde este cazul) faţă de soţie, fiică, aprecierea faţă de colege, oferindu-le flori, cadouri şi felicitându-le. Este Ziua în care se sărbătoreşte de la un capăt la altul al lumii Femeia – simbol al vieţii, al iubirii, purităţii şi al frumuseţii fizice şi spirituale.
Pe vremuri, în speranţa că primăvara va veni mai repede, se practicau în această perioadă diferite ritualuri de alungare a iernii. De pildă, în unele sate încă se mai întâlneşte datina lovirii pământului cu maiul ca să apară căldura, să plece zilele friguroase, rostindu-se în acest scop anumite descântece.
Unii săteni din zona Buzaielor obişnuiau să-şi etaleze ca semn al hărnicei plugul în bătătură, care mai întâi trebuia verificat şi trecut prin foc de către fierarul localităţii. Era momentul ce indica sosirea timpului pentru muncile câmpului şi celelalte activităţi specifice din gospodărie.
Calde felicitări reprezentantelor sexului frumos !
… Le adresăm şi noi sărbătoritelor cuvenitele felicitări, dorindu-le o primăvară frumoasă, cu soare şi flori (inclusiv…lalele), multă sănătate şi bucurii, alături de cei dragi! De fapt, ar trebui ca nu doar de Ziua Femeii, noi, bărbaţii, să dăm dovadă de afecţiune, gentileţe şi respect faţă de semenele noastre care ne fac viaţa mult mai frumoasă, ci tot timpul să ne comportăm ca atare…
Horia C. Deliu