Timişoara a intrat, de vineri, în lumina reflectoarelor cu programul de excepţie pregătit pentru a marca debutul Capitalei Europene a Culturii, din care nu vor lipsi concerte, expoziţii, dezbateri, proiecţii, spectacole de lumină, culoare şi mişcare, care vor anima toate cartierele oraşului. Gongul marelui spectacol al Capitalei Europene a Culturii 2023 a bătut pentru Timişoara, astăzi, prin deschiderea oficială care s-a desfăşurat în prezenţa a zeci de ambasadori europeni şi din afara spaţiului comunitar, miniştri ai culturii, oficiali din spaţiul cultural din ţară şi străinătate.

Primarul Dominic Fritz a subliniat, în deschiderea conferinţei internaţionale de presă de vineri dimineaţa, că Timişoara aşteaptă în anul 2023 un public între 500.000 şi 1.000.000 de persoane.

Edilul a subliniat că „Timişoara, cu istoria ei de diversitate, de inovare şi de curaj este un exemplu pentru Europa, iar prin cultură şi prin artă putem spune povestea ei şi astfel putem să aducem şi un nou focus pe rolul acestei regiuni a Europei de Est, a României în această construcţie minunată care este Europa”.

Primarul municipiului Capitală a Culturii Europene 2023 a trecut în revistă parcursul oraşului din 2015-2016, când şi-a exprimat intenţia de a câştiga titlul, şi a afirmat că programul cultural al CCE costă 44 de milioane de euro de la debut, care includ şi perioada de pregătire, din care 40 de milioane de euro prin cei trei finanţatori publici (Primăria Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Ministerul Culturii) şi 4 milioane de euro atraşi de la finanţatori privaţi.

„În total sunt investiţii de 150 de milioane de euro în infrastructura culturală, cu ocazia acestui titlu. Nu sunt toate proiecte care să se deschidă anul acesta, vor fi deschise şi în anii următori, transformăm cinematografe, fostul turn de apă şi alte obiective culturale”, a arătat Dominic Fritz.

Comisarul european Adina Vălean a punctat, în acelaşi context, că titlul de CCE nu este doar unul simbolic, doar de promovare a brandului turistic şi cultural al unui oraş, nu este doar o diplomă sau un premiu, ci este un program european dintre cele mai populare, de a-i face pe europeni să-şi pună în valoare patrimoniul cultural atât de divers în viziunea UE, să practice un turism sustenabil.

„Sunt în oraşul curajului, al multiculturalismului şi vă asigur că la Bruxelles voi fi un ambasador constant al Timişoarei CCE”, a afirmat Adina Vălean.

Liderul administraţiei judeţene, Alin Nica, a remarcat că pe lângă cei 5 milioane de euro pe care Consiliul Judeţean s-a angajat să îi investească în programul cultural, suma va ajunge la 8 milioane de euro, „ceea ce va îmbogăţi programul cultural pe care îl va duce la un nivel mult mai ridicat calitativ”.

El a mai arătat că amânarea cu doi ani a exercitării titlului CCE, din cauza pandemiei, a oferit şansa de a îmbogăţi programul cultural şi a dat răgazul de a adapta acest program cultural la noile realităţi.

Pentru a vedea ce au pregătit organizatorii pentru aceste trei zile cei interesaţi pot accesa https://opening.timisoara2023.eu/program/.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail