În cadrul proiectului demarat în acest an, pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării afacerilor de către întreprinzătorii tineri, la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Covasna au fost înregistrate, până în prezent, numai 31 de de societăţi comerciale.
Deşi sunt scutiţi de plata taxelor de înregistrare la Registrul Comerţului şi pot accesa fonduri în limita a 10.000 de euro, foarte puţini tineri covăsneni au profitat de facilităţile oferite de programul pentru tinerii debutanţi în afaceri.
În cadrul acestui program, tinerii până în 35 ani, care nu au mai avut calitatea de acţionar sau asociat în vreo firmă, pot primi până la 10.000 de euro, sumă ce reprezintă cel mult 50% din totalul investiţiei.
Banii sunt acordaţi prin intermediul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderile Micro, Mici şi Mijlocii (AIPPMM). Aceştia nu vor fi primiţi „cash”, ci sunt viraţi într-un cont din care pot fi acoperite cheltuielile eligibile precum plata salariilor sau achiziţionarea de echipamente, pe bază de factură.
Tinerii întreprinzători trebuie să angajeze minimum două persoane şi să reinvestească anual 50% din profit.
Din informaţiile furnizate de reprezentanţii Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Covasna, în întreg judeţul s-au înregistrat, până în prezent, doar 31 de societăţi tip SRL-D, iar alte 18 sunt în derulare.
Cum era de aşteptat, tinerii din Capitală au fost cei mai preocupaţi de acest program, aici fiind înmatriculate 306 societăţi comerciale SRL-D. În total, la nivel naţional au fost înmatriculate 3.229 de astfel de firme.
Potrivit situaţiei statistice la nivel naţional, la data de 16.09.2011, referitoare la activitatea principală declarată la înmatriculare de către reprezentanţii microîntreprinderile SRL-D, cei mai mulţi „au preferat” domeniul întreţinerii şi reparării autovehiculelor.
Ana Alina Costache