Perioada de valorificare a tomatelor cultivate în spații protejate a fost prelungită până la 15 iunie 2019.
Decizia a fost luată în Ședința de Guvern din 14 mai 2019. Atunci s-a aprobat prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor cultivate în spații protejate până la data de 15 iunie 2019, prin completarea art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 107/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, pentru anul 2019. Înainte de a se aproba această hotărâre, producătorii de tomate înscriși în ciclul I își puteau valorifica producția în perioada ianuarie – mai 2019.
Decizia prelungirii perioadei de valorificare a fost luată în contextul fenomenelor meteorologice nefavorabile manifestate în primăvara acestui an, care au afectat creșterea și dezvoltarea răsadurilor precum și replantarea acestora – a anunțat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susținuți se află în al treilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate de calitate începând cu luna mai și până în decembrie.
În județul Covasna, 15 persoane s-au înscris, în acest an în program, conform conducerii Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, numărul cererilor fiind în creștere de la o ediție la alta.
„În programul de susținere a producătorilor de tomate s-au înscris în acest an 15 persoane din județ, și trei sunt înscriși în ciclul I. Termenul de valorificare a producției a fost prelungit până pe 15 iunie, deci eu sper că aceste trei persoane care sunt în ciclul I vor putea să-și valorifice producția. Având în vedere că primăvara a fost destul de răcoroasă, dacă termenul era doar până la 31 mai, nu ar fi putut să valorifice cele două tone, dar sper că până pe 15 iunie să poată face acest lucru”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, ing. Konczei Csaba.
În 2017, în prima ediție a programului, s-au înscris trei persoane din județul Covasna, iar în al doilea an, numărul a fost de patru ori mai mare, ajungând, iată ca în al treilea an să fie 15 înscriși.
Pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an, beneficiarii programului trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp; să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii.
„Scopul Programului de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii este realizarea unei producții cantitative și calitative pentru a eficientiza exploatația prin capitalizare, în vederea dezvoltării unui management eficient al acesteia. În același timp, programul răspunde dorinței consumatorului de a avea acces la produse proaspete în perioada rece a anului.”- anunța MADR.
Înscrierile în programul producătorilor de usturoi, la final
Un program similar este cel de susținere a producătorilor de usturoi.
Programul, aflat la prima ediție, se desfășoară pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro/ha cultivat cu usturoi și se calculează proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 euro (9.300.000 lei) și se aprobă anual, conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Pentru a accesa programul de susținere a producției de usturoi, solicitanții sprijinului au putut să se înscrie până la data de 15 mai inclusiv, urmând ca Direcțiile Agricole Județene să verifice existența culturii și să înregistreze cererea în Registrul unic dedicat Programului.
În județul Covasna, în acest program s-au înscris șase persoane:
„În programul dedicat producătorilor de usturoi, avem șase beneficiari, cu undeva la 10 hectare. Este foarte bine, zic eu, pentru prima ediție! Acum urmează să începem să verificăm culturile. Unele au fost plantate mai târziu și acolo încă nu au răsărit, iar ceea ce a fost plantat mai devreme a și răsărit și am și făcut și verificări! (…) Eu sper ca și acest program dedicat susținerii producătorilor de usturoi, să fie unul de succes, cum este și cel dedicat producătorilor de tomate”- a declarat directorul Direcției pentru Agricultură a județului Covasna.
În cadrul acestui program, valorificarea producției se face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie a anului de cerere. Documentele justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) care atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se vor depune la Direcțiile Agricole Județene până la data de 29 noiembrie.
Ana Ciorici COSTACHE
Sursa foto: MADR
Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail