Teatrul Independent Osonó din Sfântu Gheorghe a pornit spre Maroc. Acolo, trupa va participa – cu spectacolul Chipul din Oglinda apei”- la Festivalul Internațional de Teatru Independent.

Spectacolul- documentar „Chipul din oglinda apei” regizat de Fazakas Misi a fost invitat la Festivalul Internaţional de Teatru Independent din Maroc, care se va desfăşura între 12-16 mai (a.c.). Trupa a pornit spre Maroc acum aproximativ o săptămână, iar în drumul său va susține și câteva workshopuri. Înainte de plecare, conducătorul trupei ”Osono”, Fazakas Misi, a avut amabilitatea de a ne spune mai multe despre participarea la acest eveniment, dar și despre planurile și activitatea viitoare a trupei.

Anul trecut, noi am participat la Festivalul Internațional din Monaco. Acolo a fost prezent și directorul Festivalului din Maroc și ne-a invitat la acest festival (…) . Evenimentul este la 4.000 de km distanță de aici și vom merge cu mașina (…) Pe 12 mai vom ajunge în Maroc și vom juca piesa Chipul din oglinda apei în prima zi a festivalului”, ne-a spus managerul trupei Osono, Fazakas Misi.

Potrivit acestuia, trupa va efectua apoi un mic turneu, în organizarea directorului Festivalului din Maroc: „Vom juca în Safi și în Marrakech. În total, vom traversa 2.100 de km în Maroc, pentru că distanțele dintre orașe sunt extrem de mari. În total, în Maroc, vom avea trei reprezentații: una la festival și celelalte două, în alte orașe”, a precizat Fazakas Misi.

 

În turneu în Spania, Italia și Serbia

Trupa se va întoarce acasă abia la sfârșitul acestei luni, deoarece, după evenimentele din Maroc, va juca în Spania, Italia și Serbia: „La întoarcere, avem un turneu. Vom juca în Barcelona. Cea mai mare eveniment, dincolo de festivalul din Maroc, este, însă, în Milano. Suntem invitați de liderii Clubului Rotary din Italia la un mare eveniment al Clubului și vom juca și atunci spectacolul nostru, pe 21 sau pe 22 mai. După aceea, vom juca în Novi Sad și pe 25 mai ne vom întoarce acasă”, a explicat Fazakas Misi.

 

Proiecte viitoare

În ceea ce privește activitatea în care este implicat după finalizarea turneului, Fazakas Misi ne-a spus că vor continua două proiecte: „După întoarcere, vom continua două proiecte. Unul reprezintă o colaborare între Liceul de Artă Plugor Sándor, clasa de actorie și o clasă de actorie din Ungaria, din Szentes. Avem un proiect comun, care constă într-un schimb de experiență între tinerii din Ungaria și elevii noștri din Sfântu Gheorghe, iar în perioada 1-6 iunie, vom merge cu elevii din Sfântu Gheorghe, în Ungaria (…) Apoi, în iunie, la Sfântu Gheorghe vom avea un proiect european, în care sunt implicate alături de noi, trei asociații: o asociație din Cluj Napoca, una din Budapesta și una din Slovacia. Fiecare a trebuit să organizeze câte o tabără pentru ceilalți, iar acum a venit rândul nostru și în iunie va fi o tabără de 10 zile, aici la Sfântu Gheorghe. Pentru noi este foarte important acest lucru, deoarece dincolo de workshop-urile și de exercițiile pe care trupa Osono le va susține, e important să arătăm valorile culturale, valorile acestei zone (…) Foarte  interesant este că partenerii noștri din acest proiect nu sunt teatre. Asociația din Slovacia este o asociație de meșteșugari, cea din Budapesta este o asociație a pedagogilor, profesorilor, iar cea din Cluj este o asociație de tineret ”, a explicat Fazakas Misi.

 

Multe proiecte pentru tineri: Lumea s-a deschis”

În proiectele desfășurate de trupă se încearcă implicarea tinerilor, pentru ca aceștia să aibă ocazia să cunoască și să vadă cât mai multe locuri.

„Lumea s-a deschis (…) Prin proiectele respective pe care le facem cu tinerii, ei au ocazia să călătorească, să cunoască. În fiecare proiect, implicăm și luăm cu noi, în afară de tinerii din ” Osonó și de noi, adulții, tineri din Liceul de Artă. Este important ca ei să înțeleagă că lumea s-a deschis. Oamenii sunt încă speriați de acest lucru. Ei trebuie să înțeleagă că 1.000 de km în anul 2014 nu mai înseamnă ceea ce însemnau 1.000 de km în anul 1980. Noi, o spun ca profesor de arta actorului, dar și ca și conducător al trupei Osonó, cred că trebuie să luăm impulsul lumii, să luăm ritmul lumii, dar este foarte important să avem valorile noastre. E în zadar și e un lucru nebunesc să muncești contra lumii. Lumea, cu ritmul acesta, cu internetul și cu tot ce implică ea, nu înseamnă numai lucruri rele, ci oferă niște șanse și depinde de noi și de valorile noastre interioare ce și cum folosim. Noi, asta încercăm să îi învățăm pe tineri și avem foarte multe proiecte (…) De foarte  multe ori tinerii vorbesc despre libertate. Lucrând foarte mult cu tineri – și din Italia sau din Danemarca- pot spune că tinerii  nu sunt atât de deschiși și de liberi, cum au ei de fapt șansa să fie liberi, iar noi, adulții suntem datori să îi ajutăm să fie deschiși, creativi (…) Trebuie să profităm de șanse, să învățăm să alegem (…) Lumea s-a schimbat, și nu s-a schimbat numai în rău, ci în șanse”,  a spus Fazakas Misi.

Acesta a menționat că ar dori ca trupa „Osonó ” să devină trupă internațională: „Noi facem foarte multe lucruri ca voluntari, pentru că noi vrem să punem munca noastră în comunitatea orașului (…) Avem foarte multe proiecte de voluntariat și am vrea să facem din trupa Osonó  o trupă internațională: deci, să vină tineri din diferite țări în trupa noastră și să aducă și ei la Sfântu Gheorghe din valorile lor”, a spus Fazakas Misi.

Trupa Osonó din Sfântu Gheorghe a aniversat anul trecut 20 de ani de existență. Din anul 2009, funcţionează ca teatru independent, iar în prezent, are opt membri.

Anul acesta, trupa a avut aproximativ 50 de spectacole, la care au luat parte aproximativ 4.000 de spectatori, în peste 30 de orașe.

 

A.C.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail