Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe a început anul în forță, cu deplasări în țară și în străinătate și cu încheierea a noi parteneriate. Totodată, echipa TAM a pornit și repetiții pentru o nouă premieră, dar și pregătiri pentru evenimente speciale pe care le va derula în 2018.

Despre toate acestea, directorul Teatrului, Anna Maria Popa, ne-a spus mai multe în cadrul interviului pe care vi-l prezentăm astăzi.

 

  • Stimată doamnă director, pentru Teatrul „Andrei Mureșanu” anul a început în forță, cu deplasări în țară și nu numai. Spuneți-ne, vă rog, mai multe despre proiectele de la început de 2018.

 

  • Să le luăm pe rând. Deplasările din țară sunt cele absolut normale. În fiecare an am făcut la fel, fiindcă avem câteva colaborări fixe, parteneriate, prin care trebuie să participăm lunar sau la două luni, cu spectacole în orașele respective. Spre exemplu, un astfel de parteneriat este cu Teatrul din Miercurea Ciuc și suntem incluși în abonamentele acestuia, astfel că promitem să participăm destul de des.

 

Avem și un nou parteneriat cu Centrul Cultural „Reduta”, din Brașov, unde nu doar că vom merge cu anumite spectacole pe care le vom juca în fața publicului brașovean, ci vom implementa o variantă de premieră dublă: când vom avea o premieră în Sfântu Gheorghe, a doua zi vom avea și la Brașov, ca să acoperim, practic, ambele orașe. Această inițiativă a fost a domnului director al Centrului „Reduta”, care a dorit să începem un parteneriat de genul acesta. Celelalte deplasări sunt în orașe din regiune unde nu există altă instituție de acest gen, de limbă română, și este, practic, tot datoria noastră să venim cu spectacole în fața publicului vorbitor de limba română. Asemenea localități sunt: Bălan, Toplița, Târgu Secuiesc, Covasna…sunt orașe în care mergem destul de des. Programul deja este public, iar biletele sunt puse în vânzare până în luna martie, inclusiv. În fiecare lună avem deplasări în diverse locații.

 

Spectacole speciale, evenimente speciale

 

În februarie, programul efectiv al Teatrului este în prima jumătate, pentru că a doua jumătate o păstrăm pentru repetițiile generale la premiera „Frumoasa din pădurea adormită”, care va avea loc în 1-2 martie, și atunci avem nevoie de timp ca să scoatem această premieră, dar avem un eveniment special, de Valentine’s Day, în 14 februarie: spectacolul- concert „Querer”. „Querer” înseamnă „iubește”, este un imperativ și se leagă foarte bine cu evenimentul Zilei îndrăgostiților. Vă așteptăm cu muzică foarte frumoasă  și cu o atmosferă specială, cu inimioare pe scaune, să veniți în număr cât mai mare! Nu știm când vom mai juca acest spectacol acasă, pentru că și cu acesta vom începe deplasările. Drept urmare, dacă doriți să îl vedeți, de Ziua îndrăgostiților este momentul propice!

Totodată, cu ocazia zilei de 8 martie, de Ziua femeii, musicalul „Leul Ra” împlinește un an de la premieră și vom organiza un eveniment special. Încercăm să „legăm” evenimentele și să venim de fiecare dată cu un spectacol din repertoriu potrivit cu ocazia respectivă.

  • Despre deplasările în străinătate ce ne puteți spune? V-ați întors recent din Italia. Care a fost scopul deplasării?
  • În ceea ce privește deplasările în străinătate, am fost recent și am semnat contracte de parteneriat cu două teatre din Florența, din Italia. Reprezentanții acestor teatre vor veni la noi cu două spectacole excepționale, cu ocazia Zilei internaționale a copilului, de 1 iunie. Sunt două teatre care au și academie de teatru, deci au și profesori care se ocupă cu educarea prin teatru a tinerilor interesați. Drept urmare, aceste două spectacole sunt cu o componentă educațională puternică, sunt construite interactiv, ca o conferință în care regizorul le explică participanților cum a evoluat teatrul, de la cel antic, până în prezent, iar trupa de actori exemplifică fiecare curent teatral cu câte o scenă. Aceasta este prima colaborare, să spun așa, ca să vedem și noi cum funcționează alții. După aceea, în toată luna august, noi vom fi pe baricade și vom lucra la o coproducție cu Teatrul toscan. Această coproducție va avea premiera la noi în 1-2 septembrie, după care pornim într-un turneu național, pentru că trebuie să prezentăm, conform contractelor de coproducție, în zece orașe acest spectacol, iar după ce terminăm turneul în România, începând cu noiembrie, vom continua cu turneul italian, care se va petrece „în oglindă”, deci vom și avea zece orașe din Italia în care vom prezenta coproducția.
  • Festivalul „D-BUTAN -T” va continua și în acest an?
  • După turneul din România, vom avea festivalul „D-BUTAN-T”, dedicat, anul acesta, tinerilor scenografi. După aceea, vom începe deja stagiunea următoare.
  • În stagiunea actuală câte premiere vor mai fi?
  • Urmează în 1-2 martie, premiera spectacolului „Frumoasa din pădurea adormită”- un spectacol muzical, pentru copii, extrem de drăguț și vesel și vă așteptăm cu mic cu mare, pentru că nu cred că poate cineva să se plictisească la acest spectacol. Urmează, apoi, în 14-15 aprilie, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, în regia lui Eugen Gyeman, premieră acasă, iar în 16 aprilie, premiera din Brașov. Vom închide stagiunea cu o vizionare, în 19 iunie, o vizionare a spectacolului pe care îl pregătește Radu Afrim, dar premiera oficială a acestui spectacol va avea loc abia în luna septembrie, deci în stagiunea viitoare.
  • Mai funcționează sistemul de abonamente la Teatrul „Andrei Mureșanu”? Dacă da, ce fel de abonamente există?
  • În ultimii doi ani au existat doar două tipuri de abonamente: abonamentul cu preț întreg, care era de 100 de lei și abonamentul cu preț redus, de 65 de lei. Partea interesantă este că ambele abonamente funcționează cu doi titulari. Pentru că sunt foarte multe spectacole în repertoriu (am avut 14 spectacole, respectiv 12), este posibilă inclusiv achiziționarea abonamentului de către două persoane și atunci, persoanele respective văd fiecare, practic, jumătate din spectacole. Am considerat că nu are sens să facem o mulțime de variante de abonamente și să încurcăm oamenii, ci să le dăm o variantă cât mai flexibilă din care fiecare să își aleagă ceea ce i se potrivește. Repertoriul este foarte bine gândit, din punctul meu de vedere, adică acoperă toate segmentele de public. Avem de la spectacole pentru copii, la spectacole de teatru clasic, teatru social, teatru documentar, de la comedie la dramă, de la spectacole interzise minorilor, până la musical și concerte, drept urmare, cred că fiecare găsește cel puțin 5-6 spectacole la care să vină chiar și cu toată familia, dacă aceasta este alegerea spectactorului.

 

Pentru mine, Teatrul „Andrei Mureșanu” este un teatru vital

  • De ce este Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe mai special decât alte teatre din provincie?
  • Pentru mine, Teatrul „Andrei Mureșanu” este un teatru vital. Mi se pare un teatru extraordinar de important, mai ales pentru faptul că este singurul teatru de limbă română din întreaga regiune majoritar maghiară. Practic, populația română, în această zonă, este minoritară. Dacă nu ar exista instituții de cultură, de limba română, identitatea românilor din această zonă ar fi știrbită. Suntem singurul teatru care servește atât județul Covasna, cât și județul Harghita, și ne luăm sarcina aceasta foarte în serios. De aceea, am optat pentru abonamente comune cu instituții din alte orașe, ca să putem să avem și vizibilitate, dar în același timp să putem să fim acolo pentru publicul vorbitor de limbă română, indiferent de orașul în care se află.
  • Nu este dificil? Aveți personal suficient pentru a reuși să îndepliniți și această misiune, să realizați și aceste deplasări?
  • În ziua de astăzi, totul este foarte dificil. Noi suntem puțini, bugetele sunt mici. Din cauza felului în care evoluează țara noastră, se mai și taie constant din bugetele mici deja din pornire, și mai apar și celelalte probleme legislative, fiscale, administrative, la care este foarte greu să faci față. În momentul în care consideri că ai înțeles cât de cât ce se întâmplă, a doua zi afli că iar a apărut o Ordonanță de Urgență care schimbă tot. Este foarte greu să ai o viziune strategică pe termen lung, este foarte greu să îți faci planuri pe termen lung pentru că lucrurile se schimbă de la o zi la alta.

Nu este ușor, dar facem tot ce ne stă în putință ca să evoluăm și să ne dezvoltăm în continuare! Încercăm să ne facem treaba cât se poate de bine!

  • Care sunt obiectivele dumneavoastră, pentru anul 2018, în ceea ce privește Teatrul „Andrei Mureșanu”?
  • Pentru 2018 avem ca țintă creșterea și mai mare a numărului de spectatori. Pentru că am ajuns la un maxim suportabil acasă, deoarece avem o sală limitată la 100 de locuri și oricât am încerca să creștem numărul de spectatori, am ajuns la o limită pe care nu prea mai putem să o depășim, atunci încercăm să ne dezvoltăm în continuare prin deplasări și prin creștere în alte orașe. De aceea, punem accent foarte mare pe parteneriate și pe coproducții. Partea de coproducții ne ajută foarte mult pentru atragerea de venituri proprii, pentru că dacă nu mai avem bugetul la care ne-am fi putut dezvolta așa cum trebuie, atunci trebuie să găsim alte surse… nu există altă variantă, și atunci, facem foarte multe proiecte, le depunem la ministere, le depunem la AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional), căutăm coproducții naționale, internaționale, în așa fel încât sumele investite în producții să se împartă la doi și să ne mai degreveze pe noi de povara financiară. Facem tot ce este posibil pentru ca Teatrul „Andrei Mureșanu” să rămână la un înalt nivel calitativ și pentru ca noi să putem să ne derulăm programul în cele mai bune condiții.
  • În ceea ce privește publicul, se observă schimbări în segmentul de vârstă? Cum stă Teatrul „Andrei Mureșanu” la capitolul „public tânăr”? Mi se pare că procentul acestuia a crescut…așa este?
  • Noi avem un public tânăr extrem de activ. Funcționează foarte bine inclusiv proiectul nostru de voluntariat. În momentul de față, echipa de voluntari a crescut la peste 30 de persoane, sunt 30 de copii, tineri, care sunt în permanență alături de noi și ne ajută la spectacole, la festival, la organizări de evenimente și, din perspectiva aceasta, am observat că merge foarte bine metoda „Word of mouth” (actul consumatorilor de a propaga informații despre un produs sau serviciu, către alte persoane –n.r.), adică atunci când vin oamenii la spectacol și văd ceva ce le place, propagă informația cu o viteză fulminantă și oricâtă reclamă ai face, varianta de recomandare de la unul la altul funcționează cel mai bine. (…)

Da, a crescut foarte mult procentul publicului tânăr și ceea ce ne bucură pe noi în mod deosebit este că, procentual, ne-a crescut foarte mult și publicul de limbă maghiară. La noi la spectacole, peste 60% din public este format din spectatori maghiari. În acest sens, a contat foarte mult inclusiv faptul că am avut spectacole bilingve sau că majoritatea spectacolelor noastre se joacă și cu subtitrare în limba maghiară.

 

Manifestări special dedicate centenarului Marii Uniri

 

  • În 2018 este celebrată împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Teatrul „Andrei Mureșanu” are proiecte special dedicate centenarului?
  • După ce am avut mai multe discuții, atât cu reprezentanții Primăriei, cât și cu cei ai Prefecturii, noi am hotărât că varianta Teatrului de a contribui la celebrarea centenarului ar fi să scoată o premieră chiar în ziua de 1 Decembrie. Noi ne dorim foarte mult ca tot evenimentul centenarului să îl pregătim în jurul personalității lui Romulus Cioflec, pentru că este o personalitate locală, este o personalitate la care noi ținem foarte mult și, în același timp, putem face parteneriate cu alte instituții de cultură și să derulăm, practic, un eveniment mai amplu, care să aibă în centru această personalitate specială.

În ceea ce ne privește, noi vom avea o premieră pe un text de Cioflec (…). Știu sigur că acest spectacol va fi în regia lui Cristian Ban. Vom începe din octombrie repetițiile, iar premiera va avea loc exact pe 1 Decembrie, și va fi, mai mult ca sigur, susținută și cu expoziție foto. Îmi doresc o expoziție de fotografie a regiunilor românești, să vedem cum au arătat aceste regiuni acum 100 de ani și să facem un proiect mai amplu în care să prezentăm cum arată regiunile respective în ziua de astăzi, să le vedem comparativ. Sunt aproximativ trei proiecte legate sub aceeași cupolă și mai așteptăm să vedem exact care sunt propunerile partenerilor noștri din celelalte instituții de cultură, și cum putem  și noi să ne pliem și să venim în susținerea lor, în așa fel încât întregul eveniment să aibă fie uniform și coerent.

  • În finalul acestui interviu, ce mesaj le transmiteți covăsnenilor, cititorilor ziarului „Mesagerul de Covasna”?
  • Îi așteptăm cu mare drag la teatru, le pregătim în continuare foarte multe surprize! Ne vom menține varietatea bogată a spectacolelor noastre și îi invităm să urmărească foarte bine și vârsta pentru care este propus fiecare spectacol în parte!

 

A consemnat Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail