Echipa Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe a plecat, ieri, spre Franța, pentru a participa la un turneu în Franţa cu spectacolul „OMG – Organisme modificate genetic”, în regia Ioanei Păun.
Spectacolul va fi jucat în 1 și 2 martie (a.c.), în cadrul unui festival, din Valenciennes.
Turneul din Valenciennes a fost câştigat prin sezonul România-Franţa şi realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR), se arată pe site-ul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe.
„Mai mult, directoarea Teatrului <<Andrei Mureşanu>>, Anna Maria Popa, a fost selectată să reprezinte România la întâlnirea producătorilor profesionişti care are loc în paralel cu festivalul din Valenciennes. La această bursă sunt participanţi din doar cinci ţări selectate anul acesta – România, Canada, Franţa, Finlanda şi Germania, urmând ca specialiştii invitaţi să susţină şi prezentări, workshopuri, discuţii sau mese rotunde.”- arată aceeași sursă.
După acest festival, TAM va pleca într-un nou turneu în Franţa, de această dată la Lyon în perioada 1-5 aprilie, tot cu spectacolul OMG.
Perioadă plină de evenimente
De altfel, această perioadă este una plină pentru echipa TAM. Miercuri, 6 martie, este programată și prima premieră a anului 2019 – „Și liniștea pulsează”, în regia lui Horia Suru, aducând laolaltă o echipă internațională de creatori.
„Ineditul parcurs al regizorului Horia Suru – de la sportiv de performanță, la actor apoi la regizor – contribuie la recunoașterea sa în peisajul artistic românesc ca fiind un regizor nonconformist, direct și autentic, caracterizat de o disciplină profesională descoperită în sport și aplicată și în teatru.”- a transmis, recent, biroul de presă al Teatrului „Andrei Mureșanu”, într-un comunicat de presă legat de această premieră. Potrivit aceleiași surse, un alt partener al echipei este scenograful Romulus Boicu, nominalizat în anul 2018 la categoria „Cea mai bună scenografie”, în cadrul Galei Premiilor UNITER, iar al treilea partener al echipei creative este coregrafa Sophie Duncan. Originară din Marea Britanie, și-a început cariera în dans la vârsta de 3 ani. A urmat cursurile școlii „Contemporary Dance School” din Londra. Experiența i-a marcat întreaga carieră, punându-i bazele a ceea ce urma să se transforme într-o viață guvernată de ambiție creativă. Ea este astăzi proaspăta câștigătoare a Competiției internaționale de dans din Hong Kong.
Spectacolul „Și liniștea are puls” este unul atipic, a transmis TAM.
„Este o intensă și adevărată experiență. Spectatorii sunt invitați să se miște permanent printre piesele de decor, urmărind actorii îndeaproape. Este o provocare pentru toți cei implicați, scena fiind aproape inexistentă, actorii și publicul respirând unul lângă altul. Spectatorii vor sta, astfel, în picioare. Durata spectacolului este de maxim 80 de minute, fără pauză. Vom avea și câteva scaune în sală, plasate în așa fel încât să nu încurce spectacolul, dar să ofere șansa unui repaus celor ce obosesc sau doresc să se așeze. Vă rugăm să luați acest aspect în considerare când faceți rezervarea biletelor.”- au atenționat reprezentanții TAM.
Premiera spectacolului va avea loc în 6 martie 2019, de la ora 19:00, la sediul Teatrului „Andrei Mureșanu” – Sala Arta.
În distribuția spectacolului publicul îi va putea urmări pe: Claudia Ardelean, Costi Apostol, Alexandrina Ioana Costea, Daniel Rizea, Elena Popa, Fatma Mohamed, Mona Codreanu, Camelia Paraschiv, Anca Pitaru si Sergiu Aliuș.
La realizarea spectacolului au contribuit regizorul tehnic Lidia Baciu, luministul Bakó Zsigmond, sunetistul Nagy Attila și întreaga echipă tehnică și administrativă a TAM.
Spectacolul este recomandat unui public cu vârsta peste 16 ani.
Joi, 7 martie (a.c.), la ora 10.00 și la ora 12.00, la Sala „Arta” va fi prezentat spectacolul „Din copilăria mea”, în regia lui Florin Grigoraș, și tot joi, 7 martie, dar de la ora 19.00, sala „Arta” va găzdui concertul trupei „Riff” și lansarea albumului acesteia.
Luni, 11 martie (a.c.), TAM va prezenta spectacolul „OMG – Organisme modificate genetic”, în regia Ioanei Păun, într-un alt turneu, de această dată, în București. Miercuri, 13 martie, va fi prezentat, la sala „Arta”, spectacolul „Nu chiar 1918”, în regia lui Cristian Ban, iar în 18 martie, spectacolul „OMG – Organisme modificate genetic”, în regia Ioanei Păun se va juca la Arad.
În 20 martie (a.c.), la Sala „Arta” se va prezenta spectacolul „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, în regia lui Eugen Gyemant, de la ora 19.00, iar în 22 martie, TAM va fi din nou în deplasare, la Gheorgheni, într-un turneu de incluziune cu spectacolul „Despre oameni și cartofi”, în regia lui Radu Afrim.
În 25 martie, „OMG – Organisme modificate genetic”, în regia Ioanei Păun va fi prezentat la Cluj, după care echipa TAM va juca din nou acasă.
Astfel, în 27 martie, de la ora 11.00, la sala „Arta” se va prezenta spectacolul „Frumoasa din pădurea adormită”, în regia lui Fazakas Misi și a lui Ivacson Laszlo, iar în 29 martie (a.c.), de la ora 19.00, la sala „Arta” va putea fi văzut, din nou, spectacolul „Și liniștea pulsează”, în regia lui Horia Suru.
Detalii despre bilete pot fi aflate la sediul TAM, dar și accesând https://www.biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/2520/Teatrul-Andrei-Muresanu-Sfantu-Gheorghe?utm_source=Teatrul+Andrei+Muresanu&utm_medium=facebook&utm_term=teathre%2C+show%2C+saint+gheorghe&utm_content=Teatrul+Andrei+Muresanu%2C+Sfantu+Gheorghe&utm_campaign=Teatrul+Andrei+Muresanu&fbclid=IwAR2NK7qLOGQDrkxrFXckgWMUI8ANV96DKWu0Cj6kO0RAi1Rt_vVCKrqtXfQ.
Ana Ciorici COSTACHE
Sursa foto: Vargyasi Levente