Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, întrunit luni, a decis suspendarea pe termen nelimitat a târgului de animale din oraşul Întorsura Buzăului, după confirmarea în judeţul Buzău a două focare de pestă porcină africană.
De asemenea, s-a dispus amplasarea de filtre pe căile de acces către şi dinspre judeţul Buzău, în vederea prevenirii transportului de porci, cărnii şi produselor din carne de porc fără documente de provenienţă, precum şi sancţionarea persoanelor care fac comerţ ilicit cu animale şi produse de origine animală.
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că pe raza comunei Sita Buzăului, la graniţa cu judeţul Buzău, au fost deja amplasate un filtru rutier şi un filtru dezinfector.
„Încă de sâmbătă după-masă, când au apărut primele suspiciuni, a fost instituit filtrul Poliţiei, iar de duminică, imediat ce s-a confirmat boala, este prezent acolo şi personalul sanitar-veterinar cu un autolaborator, cu congelator, cu atomizor pentru dezinfecţie, dezinfectant şi toate celelalte necesare. În astfel de cazuri ce verifică în primul rând maşinile care transportă animale şi produse din carne (…) să aibă toate actele în regulă, dar şi celelalte maşini, în special cele care provin din judeţele afectate, deci Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Galaţi şi Buzău (…) Încercăm să împiedicăm introducerea virusului prin produse, prin carne sau prin animale vii”, a declarat Siko Barabasi Sandor.
Acesta a menţionat că a rechemat din concedii întregul personal al instituţiei, iar forţele de intervenţie sunt pregătite pentru eventualitatea în care vor apărea focare de pestă şi pe teritoriul judeţului Covasna.
Siko a precizat că în acest caz se va trece la măsuri extreme, toţi porcii din zonele afectate urmând să fie lichidaţi şi îngropaţi în perimetre stabilite special de către primării.
Directorul DSV a mai menţionat că, potrivit hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în zonele în care s-a confirmat boala trebuie „extraşi” toţi mistreţii în termen de 30 de zile, iar în judeţele limitrofe, încă neafectate, trebuie să se reducă efectivele de mistreţi în termen de 90 de zile, această prevedere fiind adusă la cunoştinţa Gărzii Forestiere şi administratorilor fondurilor de vânătoare.
În opinia sa, sunt şanse minime ca boala să nu se extindă şi în judeţul Covasna în următoarele săptămâni.
Acesta a lansat un apel către cetăţeni să nu cumpere porci şi carne de porc din locuri neautorizate şi să anunţe imediat medicul veterinar, primarul localităţii sau Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) dacă identifică animale bolnave sau descoperă cadavre de porci sau mistreţi.
Totodată, directorul DSV a subliniat că, potrivit noului Cod Penal, persoanele care se fac vinovate de răspândirea bolilor pot fi sancţionate cu închisoare de la 3 luni la 6 ani.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES