Tinerii pasionaţi de istorie şi arheologie mai au la dispoziţie doar această zi pentru a se înscrie în tabăra experimentală Silex Tools ce se va desfăşura în satul Cremenea (com. Sita Buzăului) începând cu această duminică.
Arheologia oferă o contribuţie esenţială la studiul istoriei umane. Ea jucat şi joacă un rol important în înţelegerea modului de viaţă a civilizaţiilor străvechi. Creşterea semnificativă din ultimul timp a interesului pentru arheologie, arată că necesitatea de cunoaştere cât mai exactă a trecutului este o realitate.
Una dintre descoperirile arheologice care pot dezvălui misterele încă nedesluşite ale oamenilor din paleolitic, este cea din zona Depresiunii Întorsurii Buzăului, respectiv de la Cremenea, „Malu Dinu Buzea”. Potrivit unui comunicat de presă al Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în perioada 21-28 august, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR), Sfântu Gheorghe, Administraţia Fondului Cultural Naţional (Bucureşti), Universitatea „Valahia” Târgovişte, (UVT, Târgovişte, jud. Dâmboviţa), Asociaţia Cultural Ştiinţifică „Carpaţii-Răsăriteni”, Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna, Sfântu Gheorghe, organizează tabăra experimentală „Silex Tools”, pentru ca tinerii să cunoască mai multe despre Epoca Pietrei sau Paleolitic, precum şi despre valoarea sitului de la Cremenea, într-un mod accesibil. De situl de la Cremenea se leagă începuturile arheologiei preistorice din Transilvania.
Iulius Teutsch descoperea aici, în anul 1910, un atelier de cioplit silexul, pe care l-a atribuit paleoliticului superior (35.000 – 10.000 ani î.Hr.). Importanţa descoperirilor arheologice şi a bogăţiei surselor de silex din această zonă, au făcut ca situl de la Cremenea – Malu Dinu Buzea să fie menţionat în toate studiile şi tratatele de preistorie ale României şi Europei.
Tabăra, ce se va desfăşura în satul Cremenea, comuna Sita Buzăului, fiind foarte aproape de situl „Malu Dinu Buzea”, se adresează elevilor de liceu, studenţilor şi voluntarilor din toată ţara. În cadrul taberei, aceştia vor avea ocazia să viziteze şi să observe direct şantierul arheologic „Malu Dinu Buzea”, să facă experimente de cioplire, retuşare şi şlefuire a obiectelor din piatră, să facă experimente de reconstituire a vieţii oamenilor din Paleolitic. De asemenea, activităţile ce vor avea loc mai cuprind rezolvarea caietului de lucru „Silex Tools”, plimbări în natură, identificarea resurselor de silex, jocuri distractive în aer liber, foc de tabără, şi nu în ultimul rând, atelierele: Epoca Pietrei, Săpături Arheologice, Obiecte şi arme din silex.
Doritorii trebuie să ştie că doar 20 de locuri sunt disponibile. Masa şi corturile pentru cazare sunt asigurate de organizatori (sunt gratuite). Înscrierile se fac la sediul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, din str. Gabor Aron, nr. 16, Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, între orele 09:00-16:00, până astăzi, 19.08.2011. Cei interesaţi pot afla mai multe informaţii în legătură cu documentele solicitate la înscriere, regulament şi programul detaliat al taberei, accesând adresa www.mncr.ro, secţiunea noutăţi, sau contactând reprezentanţii MNCR la numărul de telefon: 0267-314 139, persoană de contact arheolog dr. Dan Buzea, coordonator proiect.
Ana Alina Costache