Pentru Direcția Silvică (DS) Covasna, luna aprilie constituie acea perioadă din an în care sunt organizate acțiuni de plantare a puieților pe suprafețe întinse de teren din județ, la care participă elevi ai unor unități de învățământ și nu numai.
Potrivit reprezentanților DS Covasna, miercuri, 17.04.2019, în cadrul Ocolului Silvic Breţcu a avut loc o acţiune de plantat puieţi în zona Oituz. 53 de elevi ai claselor primare din cadrul Şcolii Gimnaziale „Turocy Mozes” din Târgu Secuiesc, însoţiţi de doamnele învăţătoare Mihaela Raicea, Marieta Stângă, Emilia Susarenco și Syigzarto Kornelia, sub îndrumarea sivicultorilor ing. Marius-Sorin Ţabrea şi tehn. Gheorghe Sandu, au plantat 170 de molizi.
La deschiderea acţiunii a fost prezentat un material cu privire la rolul pădurii în viaţa omului şi ce activităţi trebuie întreprinse pentru protejarea acesteia.
Totodată au fost prezentate normele de securitate şi sănătate în muncă la activitatea de împăduriri, procedeele de producere a puieţilor de răşinoase în pepiniera Ojdula, planul de asolament, destinaţia puieţilor produşi în pepinieră şi procedeele de plantare a puieţilor.
La final, elevii au primit seturi de creioane colorate, cu ajutorul cărora au realizat desene cu tematica pădurea/mediul înconjurător. Desenele au fost înaintate Direcției Silvice Covasna, ur
mând ca cele mai reprezentative să fie selectate pentru publicare pe situl Regiei Naționale a Pădurilor.
Elevii au fost entuziasmaţi de faptul că au participat la acţiunea de plantat puieţi, de informaţiile primite cu ocazia acestui eveniment, deoarece ei nu ar fi avut posibilitatea de a le afla din alte surse. Mulţi dintre ei și-au exprimat dorinţa de a îmbrăţişa meseria de silvicultor.
„Pădurea înseamnă aer, apă si viață”
Tot miercuri, 17 aprilie 2019, sub sloganul „Pădurea înseamnă aer, apă si viață”, și
jandarmii covăsneni au plantat peste 500 de puieți pe o suprafață de 1,5 hectare, în localitatea Ojdula, sub îndrumarea sivicultorilor de la Ocolul Silvic Bretcu.
Aceștia nu se află la prima acțiune de acest gen, participând ori de câte ori li se solicită contribuția din partea Direcției Silvice Covasna.
Și Ocolul Silvic Covasna a organizat o acțiune de plantat puieți pe un teren din proprietatea Primăriei Orașului Covasna.
În cadrul programului național „Școala Altfel”, în data de 05.04.2019, silvicultorii Ocolului Silvic Covasna din cadrul Direcției Silvice Covasna au organizat o acțiune de împădurire la care au participat 10 elevi din clasa a VII -a și 13 elevi din clasa a VIII-a, împreună cu directorul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu ” din Covasna.
În cadrul acțiunii au fost sădite 200 de tinere exemplare din specia molid ce vor constitui, peste câțiva ani, un nou arboret. Puieții au provenit din pepiniera Ghelința și au fost asigurați de către Ocolul Silvic Covasna, prin sponsorizare.
Sub atenta îndrumare a personalului silvic din cadrul ocolului -șef ocol ing. Marius Munteanu, ing. Mihai Chirculescu, ing. stagiar Alina- Maria Dungă, șef district Cristian Manea, pădurarii Muguraș Papuc, Marius Bîrlă și Nicolae Coznean -, elevii au aprofundat cunoștințele despre pădure și despre rolul însemnat al acesteia în viața oamenilor.
La rândul lor, elevii și-au exprimat în culori imaginea pe care o au față de pădure, desenele lor constituind tema unei viitoare expoziții.
La final s-au oferit elevilor produse promoționale imprimate cu sigla Regiei Naționale a Pădurilor- Romsilva – „Contează pentru viitor”, constând în tricouri, pelerine, șepci, cărţi de specialitate despre pădurile României.
Tot în cadrul programului naţional „Şcoala Altfel”, luni,15 aprilie 2019, la sediul Direcției Silvice Covasna au fost invitați elevii din cadrul Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe. La acest eveniment, care s-a desfaşurat în sala de ședințe a unității, au participat 15 elevi din clasa a VIII-a însoțiți de un cadru didactic.
Vizitatorii au fost primiți de responsabilul cu educația forestieră și educația ecologică din cadrul Direcției Silvice, ing. Marius Sorin Țabrea și de Alina Dungă, ing. silvic stagiar din cadrul Ocolului Silvic Covasna, care le-au prezentat copiilor materiale în PowerPoint despre principalele activități ale silvicultorilor din județul Covasna, rolul și importanța pădurii precum și argumentele în favoarea protejării pădurilor, modul cum se regenerează o pădure precum și modul de recoltare a materialelor lemnoase, principalele utilizări ale materialelor lemnoase, principalele specii de arbori și de animale din pădurile județului, regulile de bază care trebuie respectate de turiști în pădure.
Elevii au vizionat un filmuleț despre modul de plantare și etapele care se parcurg la plantarea puieților forestieri.
La rândul lor, elevii și-au exprimat, în culori, imaginea pe care o au față de pădure, desenele lor fiind selectate pentru o expoziție.
La final, elevii au primit materiale promoționale din partea Direcției Silvice Covasna imprimate cu sigla Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
Următoarea acţiune de împădurire va avea loc pe 10 mai 2019, la Comandău, la care vor participa elevii Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu”.
Larisa AXINIA