O mamă cu suflet mare, care a trăit clipe dificile alături de copilul ei, lovindu-se de piedicile din sistemul medical românesc, Cristina Peleș se luptă să strângă fonduri, pentru ca alte mămici să nu treacă prin același chin și prin frustrarea dată de neputință.  În anul 2015 a înființat asociația care îi poartă numele, din dorința de a veni în sprijinul Spitalului Județean „Fogolyan Kristoff” din Sfântu Gheorghe. Doi ani mai târziu, după multă muncă, birocrație și piedici, a reușit să doteze Secția Infecțioase Copii a Spitalului Județean cu aparatură medicală și material atât de necesare bunei desfășurări a actului medical.

 

Vă rog să ne spuneți care este scopul Asociației pe care ați fondat-o?

„Asociaţia Peleş – Pentru Acces la Sănătate ” a fost înfiinţată în anul 2015, cu scopul de a strânge fonduri pentru achiziţionarea de materiale medicale, inclusiv dispozitive medicale destinate secţiilor medicale care nu dispun de fondurile necesare acoperirii nevoilor de bază. Aceasta are doar trei membri fondatori, care își dedică din timpul lor pentru buna desfășurare a activităților.

Activând în domeniul aparaturii medicale, cunoaștem realitățile din teren, lipsurile în dotările cu aparatură din unitățile medicale. (Cristina Peleș deține o firmă importatoare de aparatură medicală, în Sfântu Gheorghe – Brokmed – n. red.)   Dorim să ajutăm unitățile medicale să își procure și să își completeze dotările cu aparatură.  Ne mai implicăm și în proiecte mici, simple, cazuri mai speciale în care persoane cu probleme de sănătate au nevoie de ajutor material pentru tratament.

Asociația activează doar la nivelul județului Covasna?

Fiind la început, până acum ne-am implicat în proiecte din Covasna și Brașov, mai aproape de casă.

Ce proiecte ați derulat până acum?

Am avut mai multe proiecte, însă cel mai important este cel pentru Secția de Infecțioase Copii de la Spitalul Județean Sfântu Gheorghe. Încercăm să ne concentrăm forțele în câte un proiect pe an. Este nevoie de timp și, din păcate nu ni-l putem dedica pe tot, deși ne-am dori foarte mult lucrul acesta. Trebuie să ne împărțim timpul între serviciu, familie și copii, apoi să mai găsim fărâme și pentru asociație.

 

Cum au decurs proiectele de până acum?

Pot spune că ne-am îndeplinit cu bine ce ne-am propus, dar mereu există loc de mai bine. Sper să reușim  să ducem la bun sfârșit proiectul de la Secția de Infecțioase Copii, deoarece dorim să dotăm secția și cu alte echipamente.

Cât au durat aceste proiecte și care sunt cele mai importante rezultate?

Cel mai important dintre ele a durat aproape doi ani. Am reușit să dotăm secția cu două monitoare pacient, două injectomate, două infuziomate, două încălzitoare perfuzii și patru paturi acționate electric. Valoarea lor se ridică la suma de 23.841 lei. Proiectul în sine are o valoare mult mai mare, de aceea realizarea lui se va întinde pe o perioadă de timp mai lungă, în funcție de modul în care vom atrage fonduri. Pentru dotarea secției cu echipamente minime mai sunt necesari aproximativ 25.000 euro.

 

Ce proiecte mai  sunt în derulare?

Nu am dorit să ne implicăm în alte proiecte, acum avem doar un proiect, cel de la Sfântu Gheorghe. Anul acesta  a mai fost un proiect mic și simplu, de ajutarea directă a unei persoane cu probleme de sănătate.

 

Ce greutăți ați întâmpinat sau întâmpinați în activitatea dumneavoastră?
Cea mai mare piedică este lipsa timpului necesar atragerii de fonduri. Pentru a reuși să convingi oamenii, trebuie să ai timp, să te întâlnești cu ei, să le vorbești. Nu este chiar atat de greu să îi convingi. Dar trebuie să le arăți unde se duc și cum sunt folosiți banii lor, să vadă că aceștia s-au cheltuit cu folos, așa cum le-ai spus.

 

De unde au venit cele mai multe fonduri pentru implementarea proiectelor?


Cei mai mulți  bani au venit de la firma mea de import de aparatură medicală, prin direcționarea cotelor din impozitul pe profit conform legislației în vigoare.  Proiectul a fost gândit împreună cu șeful de secție al Spitalului Județean Covasna, în funcție de necesarul secției și de banii strânși în această perioadă. Astfel am decis de comun acord ce echipamente să achiziționăm pentru dotare.

 

Cât de receptivi sunt oamenii de rând ?


Și oamenii de rând sunt receptivi. Dar ei pot contribui cu sume mici. Și avem nevoie de mulți contributori, deci de mult timp pentru a strânge o sumă care să conteze. Din acest motiv, cel mai simplu ne-a fost să rugăm rudele, prietenii și cunoștințele să doneze cei 2% din impozitul pe venit.

Dar persoanele juridice/instituțiile?

În ceea ce privește persoanele juridice nu prea sunt receptive, însă  în momentul în care reușim să convingem factorul decident să redirecționeze 20% din impozitul pe profit către asociație, atunci putem vorbi de sume semnificative.

 

Cum pot ajuta cei interesați?
Cei care vor să ajute pot face donații în bani direct în contul asociației. Acesta este public  pe site (www.acceslasanatate.org)  și pe pagina de Facebook a proiectului (https://www.facebook.com/dotarespitalcopii/) : RO69 RNCB 0124 1494 3655 0001 deschis la BCR pe Asociația Pelel pentru Acces la Sănătate.

Persoanele fizice pot direcționa cei 2% din impozitul pe venit  iar firmele pot direcționa cei 20% din impozitul pe profit,  sume pe care firma le  plătește oricum statului.

Cei interesați de asemenea pot ajuta ca voluntari în finalizarea acestui proiect și în proiectele noastre viitoare, fie direct ca donatori, fie prin răspândirea ideilor noastre cunoștințelor care, în felul acesta, ne pot sprijini financiar.

 

Doresc să precizez că toți banii donați sunt cheltuiți exclusiv pentru cumpărarea celor necesare. Nu avem alte costuri, nu avem personal angajat, cei care se implică o fac voluntar. Când începem un proiect, publicăm lista și sumele cu care a contribuit fiecare persoană fizică sau juridică. După cum am spus, toată suma este cheltuită pe achiziționarea aparaturii.

Cine este Cristina Peleș?

Sunt în primul rând soție, mamă a doi copii minunați -o fetiță de 7 ani și un băietel de 3 ani- și nu în ultimul rând mă consider o femeie de afaceri din Sfântu Gheorghe, care vrea să facă ceva și pentru comunitate.

Sunt absolventă de studii superioare, am lucrat ca și contabil o lungă perioadă de timp, la diverse firme din Covasna si Brașov.

În 2008 am înființat Brokmed SRL, unde sunt asociată cu soțul meu și am învățat foarte multe despre sistemul nostru de sănătate si lipsurile lui.

În februarie 2015, când am ajuns cu copilul la spital și am văzut că în acea secție nu există echipamente medicale, atunci am hotărât că trebuie făcut ceva.  Și asta și încercăm prin proiectul nostru.

Mi-a fost greu să constat realitatea crudă, diferența dintre condițiile oferite de spitalele private și cele de stat. Prin natura domeniului de care mă ocup în firma pe care o conduc, știu că din imensa varietate de echipamente existente astăzi pe piață, putem găsi soluțiile optime ținând cont de posibilitățile de finanțare.

 

În final, aveți un mesaj pentru cititorii noștri?

Auzim de multe ori că ar trebui să  îi ajutăm pe cei care au nevoie, pentru că într-o zi am putea și noi avea nevoie. Eu aș reformula acest mesaj, astfel: cred că ar trebui să ajutăm chiar dacă, să spunem, am ști sigur că noi nu vom ajunge niciodată în aceasta situație. Condiția de om ne obligă să ajutăm pentru simplul fapt că suntem oameni și suntem sensibili la nevoile semenilor noștri.

Sunt convinsă că oamenii se simt bine atunci când ajută și fără să aștepte o răsplată pentru fapta lor.

 

Oana-Mihaela Bărzic

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail