Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul este responsabil de 12,5% decese în întreagă lume, devansând numărul deceselor provocate la un loc de SIDA, tuberculoză şi malarie. Statisticile la nivel naţional sunt îngrijorătoare şi arată o creştere a cazurilor de cancer de la 40.000, câte erau în anul 1994, la 98.000 – în 2011.

Prezentăm încă o dată aceste cifre din dorinţa de a trage un semn de alarmă. Conform evidenţei Direcţiei de Sănătate Publică Covasna, în ceea ce priveşte numărul bolnavilor de cancer din Judeţul Covasna, anul trecut au fost luate în evidenţă 670 de cazuri noi, din care doar 109 fiind în stadii curabile. Tot atunci, numărul total al bolnavilor rămaşi în evidenţă  era de 4.354, cu 195 mai mulţi decât în anul 2009. Cele mai multe cazuri de cancer au fost cancerul bronhopulmonar urmat de cancerul de sân la femei. Toate aceste cifre ar putea fi schimbate dacă fiecare ar acorda mai multă atenţie analizelor preventive făcute din timp.

Luna octombrie este Luna Internaţională de Informare despre Cancerul de Sân, 15 octombrie fiind Ziua Sănătăţii Sânului. Totodată este luna campaniei luptei împotriva cancerului de col uterin.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail