În organizarea Fundației „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, în sala  Teatrului „Andrei Mureșanu” are loc astăzi, 27 noiembrie, începând cu ora 16.00, spectacolul de muzică și poezie „1 DECEMBRIE 1918 – 2023”  susținut de școlari și preșcolari din municipiu precum și de grupuri vocale bărbătești din județul Covasna.

Evenimentul care este cuprins în programul dedicat Zilei Naționale a României se desfășoară sub egida Instituției Prefectului -Județul Covasna, cu sprijin financiar alocat de Primăria Sfântu Gheorghe, și va aduce pe scenă următorii artiști mai mici sau mai mari:

  • Grupa mare ARICI  POGONICI – GPP Napsugar – Asociația  „Pro Pignoris” – Sfântu Gheorghe

Coordonator: Profesor pentru învățământ preșcolar: Csutak Camelia

Profesor pentru învățământ preșcolar:  Rodica – Nina Secelean

  • Grup vocal bărbătesc VOINEȘTENII  – Asociația Cultural Creștină „Justinian    Teculescu”  –  Covasna

Coordonator: Florin Balea

  • Ansamblul artistic SPERANȚA – Fundația „Mihai Viteazul” – Sfântu Gheorghe

Instructor – coregraf:  Ion Gheorghe

  • Grup vocal bărbătesc PĂDURENII – Asociația Culturală „Pădurenii” – Barcani

Dirijor: Cristina Deteșan

Coordonator: Arnăut Marian

  • Grup vocal bărbătesc VOIEVOZII MUNȚILOR – Asociația „Voievozii munților” – Com Vâlcele

Coordonator: Pr. Vasile Antonie Tămaș

Vorbindu-ne despre organizarea acestui spectacol, președinta Fundației „ Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad, a spus:

Românii de pretutindeni sărbătoresc, pe 1 Decembrie, Ziua Naționaă a României, cel mai important moment din istoria românilor.

    În urmă cu 105 ani, la 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare ce a votat Unirea Transilvaniei cu România și a consfințit ceea ce acum numim România Mare.   

    Lucrările Adunării Naționale a României s-au finalizat cu Hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce la data de 27 martie 1918  s-a decis unirea Basarabiei, iar pe 28 noiembrie1918, organul reprezentativ al Bucovinei, a votat și el unirea cu țara.

     Astăzi, ne revine menirea de a aduce un prinos de recunoștință tuturor celor care au luptat pentru înfăptuirea Unirii, celor care s-au jertfit pentru a o păstra și a veghea la liniștea și prosperitatea sa.

    Omagiul nostru pentru această zi de sfântă sărbătoare a românilor îl prezentăm printr-un spectacol de muzică și poezie  1DECEMBRIE 1918 – 2023.

 La mulți ani români oriunde vă aflați! La mulți ani ROMÂNIA!

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail