În acest an, sitenii se vor putea bucura de două șezători: una la Sita Buzăului și alta în Ciumernic, aceasta din urmă fiind la prima ediție.
Șezătorile vor fi organizate de Primăria Sita Buzăului, Căminul Cultural Sita Buzăului, Căminul Cultural Ciumernic și biblioteca din comună, având ca scop păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești, dar și socializarea.
Primarul Nicolae Stoica, a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, că șezătorile vor avea loc săptămâna viitoare, înainte de intrarea în Postul Paștelui.
„Pe de-o parte, continuă șezătoarea de la Sita Buzăului, care este deja cunoscută, iar pe de altă parte, organizăm, anul acesta, șezătoare și la Ciumernic. Ne dorim, în principal, să dezvoltăm dragostea față de obiceiurile și de tradițiile locale. La Sita Buzăului, evenimentul va fi în data de 17 februarie, sâmbătă, de la ora 18.00, iar în satul Ciumernic, la Căminul Cultural, șezătoarea, aflată la prima ediție, va avea loc vineri, în 16 februarie, la ora 18.00. (…) Eu am constatat că este dorință de nou, cetățenii își doresc să ducă tradiția mai departe, atât în ceea ce privește Balul Portului Popular (derulat recent în comună n.r), dar și în ceea ce privește șezătoarea.”- a spus primarul comunei Sita Buzăului, Nicolae Stoica.
Intrarea la șezători se va face pe bază de invitație și pe bază de înscriere, iar înscrierile se fac la directorul Căminului Cultural Sita Buzăului, Ovidiu Olteanu.
Participanții sunt rugați ca, în limita posibilităților, să se prezinte îmbrăcați în port popular sau să poarte măcar un element al acestuia:
„Cei care au plăcerea și se simt bine în costum popular, să vină în costum popular. Să vii la șezătoare în costum popular este o mândrie, din punctul meu de vedere. Ne-ar plăcea foarte mult să fie toți participanții în costum popular, dacă s-ar putea.”- a precizat primarul Nicolae Stoica.
Programul evenimentului este conceput astfel încât să reconstituie șezătorile de altădată, să ilustreze și caracterul lucrativ al acestora. După cum se știe, șezătorile reprezentau un prilej de întâlnire pentru tinerii şi vârstnicii din sat, în cadrul cărora îmbinau utilul cu plăcutul – îmbinau lucrul -ţesutul, cusutul, torsul, cu istorisirile, jocul, voia bună.
„Ceea ce ne dorim este și ca femeile în vârstă care participă la șezătoare, este să vină cu un lucru de mână – să croșeteze ceva, să coasă – și fiecare să aibă alături o fată tânără căreia să îi transmită mai departe tradiția. Ne dorim să adunăm grupuri, iar cei cu experiență de viață mai mare, să transmită mai departe tineretului, tradiția, meșteșugurile – împletitul lânei, coaserea iei etc.”- a spus primarul.
Astfel, unii participanți vor arăta cât de bine stăpânesc meșteșuguri vechi, vor fi invitați să împărtășească din experiența lor, alții vor spune glume și povești, iar artiști locali, grupuri locale vor încânta publicul cu cântec și joc.
„Cei care doresc să participe, să vină cu voie bună, să împărtășească povestirile, cunoștințele, istorisirile de la părinții lor. Aici, chiar au ocazia să ia cuvântul la microfon și să spună o poezie, o poveste, un banc, așa cum era odată șezătoare. Se vor interpreta cântece de voie bună – grupul vocal Siteanca va ține oamenilor companie. Promovarea portului popular, a obiceiurilor zonei, dar și faptul că oamenii se adună în grupuri și discută, socializează, descoperă frumosul din viața și creația umană din trecut – asta este ceea ce ne dorim. Important este să ținem tradiția vie! Este cel mai important lucru!”- a declarat primarul Nicolae Stoica.
Acesta nu exclude ideea ca în anii ce urmează să fie organizată o șezătoare și la Căminul Cultural din satul Zăbrătău.
„Am văzut că există cerere, că există deschidere din partea cetățenilor, față de asemenea activități și din acest motiv am decis să organizăm șezătoare și la Ciumernic. Dacă vom constata că amândouă Căminele se vor umple și activitatea va fi fructuoasă, vom face și la Zăbrătău o șezătoare!”- a spus primarul Nicolae Stoica.
Acesta a transmis și un mesaj locuitorilor comunei Sita Buzăului:
„Transmit locuitorilor comunei Sita Buzăului să apeleze cu drag, cu încredere, la directorul de Cămin, pentru a se înscrie la șezători! Le transmit tuturor sănătate și îi invit să participe la șezătoare. Dacă se va întâmpla să nu mai fie loc, în viitor vom face șezătoare și la al treilea Cămin. (…) Important este să ducem mai departe tradiția, obiceiurile locului.”
Acesta a afirmat că, de la an la an, interesul pentru costumele populare, pentru tradiții și obiceiuri, crește, în zonă.
Ana Ciorici Costache