Luna ianuarie se încheie cu o mare Sărbătoare. Ne referim la Ziua Sfinţilor Trei Ierarhi marcată astăzi, 30 ianuarie, prin cinistrea lui Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.   Ei au vieţuit la  finele sec. al IV-lea şi începutul sec. al V-lea, având fiecare partea sa de contribuţie  la fundamentarea  învăţăturii  creştine.

 

Sf. Vasile cel Mare

Sf. Vasile cel Mare a venit pe lume în  anul 329 şi a trăit până în 379.  Se trăgea dintr-o familie  numeroasă,  fiind  nu mai puţin de zece fraţi.  A studiat în Cezareea,  apoi la  Constantinopol şi la Atena, ajungând episcop al  Cappadociei. A dovedit mereu aplecare spre carte, dovedind înzestrare spre oratorie, dar şi către ştiinţele exacte, frecventând în tinereţe cursuri  de drept,  matematici, astronomie şi medicină.

Este descris ca o persoană  de  statură înaltă, uscăţivă, purtând  o barbă mare, neagră. I se atribuie o Sfântă Liturghie,  prăznuită în fiecare an de zece  ori. Anume, pe 1 ianuarie, când este şi ziua sa, ca şi   în primele cinci duminici ale Postului Mare, în Joia Patimilor, în Ajunul Sfintelor Paşti, al Crăciunului şi Bobotezei. Cu excepţia unor rugăciuni, ritualul este identic cu al Liturghiei Sf. Ioan Gură de Aur.

 

Sf. Grigorie Teologul

Despre Sf. Grigorie Teologul  se știe că a fost şi el un mare părinte şi învăţător al Bisericii.  S-a născut la Arianz, lângă Cappadocia  (în Turcia de azi)  în jurul anului 329 şi a trăit până  în 390.  Interesant de precizat este faptul că tatăl său a avut iniţial credinţă păgână,  dar după  ce  s-a căsătorit cu o femeie  care provenea dintr-o familie de creştini, a pornit şi el pe calea credinţei, ajungând chiar episcop al Cetăţii Nazianz. Copilul Grigorie  a urmat primele studii  acasă, cu părinţii săi. Ulterior, tânăr fiind,  merge  în Pont pe malul Râului Iris, la mănăstirea prietenului său, Sf. Vasile cel Mare,  petrecând mult  timp în meditaţii alături de acesta.  Între anii 350-358 este prezent pentru studii la Atena, pentru ca mai apoi să fie  pe rând hirotonit preot de către tatăl său. Următorul mare pas este cel de episcop, funcţie datorată  bunului său prieten, Vasile cel Mare.

Se spune că Grigorie era de statură mijlocie şi avea un beteşug la un ochi din pricina unei lovituri primite de la un duşman.

Mai târziu  renunţă la funcţie de episcop şi se retrage în localitatea sa de baştină, dedicându-se scrisului. Pe lângă lucrări teologice deosebit de valoroase, a compus şi multe poeme, dăinuind peste timp  circa 18.000 de versuri. Ca  reper de studiu a rămas tratatul său  „Despre preoţie”, în care se regăsesc multe dintre normele privitoare la  slujirea în altar.

   Sf. Ioan Gură de Aur

Cel de-al treilea personaj evocat  este Sf. Ioan Gură de Aur, care a văzut lumina zilei în Antiohia, în  anului 354, provenind dintr-o familie  bogată. Tatăl sau fusese dregător militar şi om de încredere al Curţii imperiale. Va rămâne însă orfan de tată încă din copilărie.  După ce şi mama s-a prăpădit, Ioan  se retrage în munţi, devenind monah. După  patru  ani petrecuţi lângă  un  bătrân sihastru, se izolează  vreme de doi ani într-o… peşteră.  În anul 386 va fi  hirotonit diacon  şi preot de către episcopul Flavian. Vreme de doisprezece ani, Ioan (supranumir „Gură de Aur”, pentru harul său oratoricesc) predică în Antiohia în fiecare duminică şi zi de sărbătoare, pentru ca în  397 să fie numit arhiepiscop al Constantinopolului. A ctitorit numeroase aşezăminte de îngrijire a sărmanilor, bătrânilor,  bolnavilor, primind şi onorantul apelativ de  „Ambasador al săracilor”.

  Protectori ai învăţământului teologic

Praznicul  Sfinţiilor Trei  Ierarhi a fost hotârăt încă din secolul al Xl-lea, cinstindu-se astfel  marea  evlavie  pe  care închinătorii le-au arătat-o în timpul vieţii şi după trecerea lor la Domnul.

Cei trei  au fost oameni învăţaţi, nişte cărturari adevăraţi, ierarhi instruiţi,  graţie activităţii lor ştiinţifice fiind numiţi Protectori ai învăţământului teologic, având un rol important în formularea dogmei Sfintei Treimi şi contribuind  la intrarea creştinilor în biserică.

 Cu gândul la răposații  neîmpărtăşiţi

În această zi specială  există obiceiul creştinesc ca familia, cei apropiaţi să facă o pomenire pentru sufletele morților neîmpărtășiți. De asemenea, datina le cere oamenilor cu frica lui Dumnezeu să meargă la biserică pentru a asista la Slujbă, după care  să dea altor credincioși câte o lumânare de pomană, existând superstiţia că în felul acesta  întreaga viață le va  fi luminată.

„Sărbătoarea Celor Trei Ierarhi o ținem mereu, ne spunea badea Petre Bularca din Ţara Buzaielor. La noi în familie credinţa a fost la mare cinste, bunicul şi tata ne-au învăţat pe noi, cei mici pe atunci,  toate datinile. Aşa că  la rândul meu i-am povăţuit pe copiii mei şi pe nepoţi să procedeze la fel, să-i cinstească pe Ierarhii Vasile, Grigorie şi Ioan Gură de Aur, sfinţii învăţaţi.  În felul acesta vor avea sufletul împăcat, familia va fi sănătoasă şi vor avea belşug în casă. Aşa să ne ajute pe toţi  bunul Dumnezeu!”

 Datini din popor

Ca şi în alte ocazii, există mai multe obiceiuri populare legate de această zi. În credinţa populară și a ortodocșilor din județul Covasna Cei Trei Ierarhi erau socotiţi vindecători de boli ale trupului şi spiritului, ca atare  povețele lor se cereau respectate.  Astfel, în 30 ianuarie creştinii nu aveau voie să lucreze, iar cei care încălcau regula puteau  avea parte de boli și ghinion.  Fetelor mari, mai ales, nu li se îngăduia să facă anumite munci casnice, altminteri nu aveau noroc în dragoste. Necredincioşii ce încalcau tradiţia  aveau surprize  neplăcute în caz că porneau la drum prin pădure, fiind atacaţi de…lupi!

În schimb, gospodine care respectau datinile erau hărăzite  să toarcă mai cu spor, să-şi ducă la îndeplinire îndatorile cotidiene fără efort, fiind îndemnate să le  împărtăşească şi tinerelor secretele  meseriilor  casnice tradiționale.  Fetele cuminţi aveau şansa de a-şi  găsi mai repede ursitul. Însă pentru aceasta  trebuiau  ca pe 30 ianuarie  să ţină post sever, adică  să mănânce doar pâine şi să bea apă.

 

   Primele semne ale schimbării  în bine a vremii

În concepția populară a dăinuit obiceiul de a marca trecerea lină spre următorul sezon, mult-așteptat de toată lumea. Astfel, data de 2 februarie reprezintă  Ziua Ursului (sau a Cârtiţei, în tradiţia occidentală), dată când vom şti cât va mai ţine iarna, dacă  vieţuitoarele amintie îşi văd sau nu umbra!

Revenind la semnificaţiile zilei de astăzi, să mai adăugăm faptul că  acum  germinează sub zăpadă  grâul pus în toamnă şi  rămas  neîncolţit.  Foarte timid  vremea dă semne că se înmoaie, iar  dacă streşinile curg, primăvara va fi friguroasă. În caz că avem parte de zile reci, chiar geroase,  vara va fi călduroasă.

 

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail