An de an la aceeaşi dată, anume pe 8 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Arhanghelii Mihail şi Gavriil, cei care conduc cetele de îngeri şi sunt călăuze ale sufletelor celor „adormiți”. De asemenea, îi protejează de necazuri pe oameni, veghiind în permanenţă la bine lor.
Avem astăzi două nume importante de sărbătorit: Mihail si Gavriil. Fireşte, sunt o sumedenie de români, de ambe sexe, care îşi vor aniversa cu bucurie, alături de familie şi prieteni Ziua onomastică. Felicitările, florile, cadourile oferite celor ce poartă aceste nume biblice sunt un semn de preţuire şi dragoste.
Conform statisticilor în țara noastră sunt în jur de 1,3 milioane de compatrioţi ce au prenumele Mihai, Mihnea, Mihalache, Mişu, Mihail, Mihăiţă, dar şi Gavril, Gavrilă, respectiv variantele feminine Mihaela, Gabriela, Gabi.
Le dorim tuturor multă sănătate, fericire şi bucurii!
Ziua 8 „Brumar”, cum era numită în Calendarul vechi popular, poate fi considerată drept hotar dintre sezonul autumnal şi cel hibernal. Pe vremuri oamenii simpli de la ţară credeau că cei doi Sfinţi au grijă să nu lase iarna să dea buzna dintr-o dată, luându-i pe nepregătite. De altfel, aceasta zi era numită de săteni şi „Vara Arhanghelilor”, deoarece de multe ori – așa cum a fost și în toamna aceasta – vreme este blândă, amintind nostalgic de sezonul cald. Numai că zilele frumoase nu pot ţine prea mult, iar anotimpul rece ne va fi oaspete câteva luni bune de acum înainte.
Arhanghelii apar în reprezentările iconografice având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei. Ei au și menirea de a îndruma sufletele celor duși dintre noi în drumul lor spre Rai. Se știe că Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu să-i vestească Fecioarei Maria taina cea mare a întrupării Domnului şi tot el a adus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului. În folclorul religios românesc Arhanghelul Mihail pare a fi un personaj mai popular în comparaţie cu Arhanghelul Gavriil, care poartă cheile Raiului. Totodată este un vajnic luptător împotriva diavolului şi veghează starea bolnavilor: dacă acestora le este sortit în curând să moară va veghea stând la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască va sta la capul lor.
De multe ori îl întâlnim alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneşte. El ţine şi ciuma în frâu, asemănător Sfântului Haralambie.
În sâmbăta anterioară zilei Arhanghelilor Mihail și Gavriil s-au ţinut slujbe de pomenire a morţilor, s-au împărţit pachete cu alimente pentru cei sărmani, colaci, fructe, colivă de sufletul celor răposaţi. Au fost ofrande numite pe alocuri „Moşii de Toamnă”, iar in biserici s-au citit Pomelnice colective și aprins lumânări pentru morţi.
Arhanghelii, în viziunea populară, asistă și la Judecata de Apoi, sunt patroni ai gospodăriei, împrăștie păcatele acumulate de patimile omeneşt şi purifică prin Post și rugăciuni liniștea sufletească a credincioșilor.
Horia C. Deliu