Iniţiatorii concursului „Sfântu Gheorghe – oraşul balaurilor”, prilejuit de aniversarea a 550 de ani de la prima atestare documentară a localităţii ca aşezare urbană, au primit aproape zece proiecte din partea a cinci artişti plastici din ţară şi din străinătate, printre acestea remarcându-se câteva inedite şi nonconformiste.
Unul dintre concurenţi, provenind din Ungaria, a venit cu ideea amplasării în zona centrală a municipiului a unei statui care să reprezinte un uriaş animal preistoric, cu aripile întinse. În viziunea acestuia, statuia ar putea fi postată fie în vârful vreunei clădiri importante, fie atârnată pur şi simplu pe unul dintre pereţi. Tot lui îi aparţine şi ideea de a aşeza un balaur pe una dintre băncile din parcul central, care, stând picior peste picior, să privească paşnic trecătorii.
Cel mai inedit proiect aparţine însă unui artist plastic din Cluj. Acesta s-a gândit la un balaur care să „prindă viaţă” noaptea, atunci când oamenii trec pe stradă. Practic, acesta şi-a propus să surprindă umbrele trecătorilor pe un perete sau ecran uriaş cu ajutorul a două proiectoare. „Trecătorii cu chef de joacă vor putea imprima mişcările balaurului, iar acesta cu siguranţă îi va imita pe ecran. E un proiect atipic, care nu se prea înscrie în linia concursului, dar e amuzant şi cred că locuitorii municipiului l-ar aprecia. Mai ales iarna, când lumea e mai posomorâtă, ne-ar putea înveli”, a declarat Gombos Zoltan, unul dintre organizatorii manifestărilor dedicate aniversării oraşului.
Lucrările vor fi evaluate până la sfârşitul lunii septembrie de un juriu format din cinci persoane, iar câştigătorul va primi bani pentru materializarea proiectului.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES