La una dintre clădirile din cadrul Muzeului Naţional Secuiesc se vor efectua lucrări de consolidare, pe parcursul acestei săptămâni. Potrivit arhitectului-şef, Biro Donath, intervenţia la corpul A al acestei construcţii este absolut necesară, deoarece şarpanta acesteia este într-o stare avansată de degradare.

Biro Donath: „Este vorba despre nişte ciuperci care  atacă structura lemnoasă a clădiri. Pericolul este foarte mare  pentru că acoperişul s-ar putea prăbuşi  în orice moment. Însă pericolul cel mai mare îl  reprezintă planşeul  din lemn de deasupra ultimului nivel, care este  atacat de această ciupercă, fapt care ar putea duce la prăbuşirea clădirii în orice moment. Pentru a evita să se întâmple un asemenea lucru, am  făcut toate demersurile necesare pentru ca intervenţia de reabilitare a clădirii să fie făcută de urgenţă”.

În acest moment  autorizaţia de construcţie din partea primăriei este eliberată iar licitaţia publică organizată pentru atribuirea acestor lucrări a fost câştigată de SC Baumeister SRL Sfântu Gheorghe. „Ţin să precizez că aceasta a fost singura firmă care s-a arătat interesată şi ne-a oferit sprijinul. De obicei, firmele nu prea sunt interesate de astfel de lucrări”,  a precizat arh. Biro Donat.

Valoarea acestor lucrări este de 366.565 lei şi este suportată din bani de la bugetul local al municipiului Sfântu Gheorghe. Lucrările de consolidare ale acestei clădiri se vor finaliza în maxim 30 de zile. „Noi nu ţineam cu orice preţ să facem acestă lucrare tocmai acum, dar având în vedere că la muzeul se mai desfăşoară, din când în când, activităţi umane iar obiectele  muzeale au o valoare mare, ne-am cam simţit constrânşi de situaţie. Încă  de anul trecut am fost sesizaţi cu privire la  starea acestei clădiri, iar acum avem toate studiile de specialitate şi referate din partea specialiştlor, care ne-au spus că lucrările trebuiesc făcute cât de curând posibil”, a menţionat Biro Donath.

Pe principiul „primul venit, primul servit”…

Reprezentanţii Primăriei Sfântu Gheorghe sunt puţin supăraţi, însă, pentru că nu au reuşit să obţină  fonduri europene pentru reabilitarea şi modernizarea întregului muzeu. „Dacă pe anul acesta ar mai fi existat fonduri europene, ar fi fost altfel… Noi am depus proiectul  complex, la care aveam documentaţie tehnică, în cadrul  Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013, şi a fost acceptat ca find un proiect bun, dar din păcate nu mai sunt fonduri. Valoarea totală prevăzută pentru acest proiect nu era mare, era de aproximativ 5 milioane de euro”,  a spus arhitectul şef, Biro Donath. Acesta este extrem de optimist, în ceea ce priveşte viitorul, şi este de părere că  la următorul ciclu financiar  2014-2020, din cadrul POR,  proiectul depus va  intra imediat spre finanţare.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail