„Femeile din Ținutul Căciularilor cos iie”- șezătoarea cea cu aripi de pasăre măiastră îşi continuă călătoria și ajunge sâmbătă, 13 mai (a.c.), la Zagon, a anunțat inițiatoarea acesteia, Alexandra Pintrijel Hagiu.
Șezătoarea intitulată „Femeile din Ținutul Căciularilor cos iie” s-a conturat în cursul anului trecut, fiind desfășurată întâi în casa inițiatoarei Alexandra Pintrijel Hagiu, în Zăbala, și „călătorind”, apoi în diverse localități covăsnene, intrând pe porțile sufletelor iubitorilor de tradiții românești.
Sâmbătă, 13 mai (a.c.), manifestarea va fi găzduită, cu începere de la ora 15.00, la Centrul Cultural Ecleziastic „Pr. Ioan Ciora” din Zagon. La eveniment sunt așteptate persoane din localitate, dar și din Brețcu, Ojdula, Mărtănuș, Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Covasna, Zăbala și nu numai. Activitatea își propune să reconstituie imaginea șezătorilor de altădată, în cadrul cărora munca se împletea cu voia bună. În timp ce vor coase, vor țese, vor picta etc., toți cei prezenți vor putea urmări un program artistic.
„Intrarea este gratuită, însă toți cei care doresc să participe trebuie să aducă în primul rând <<lucrul>>- ceea ce doresc să lucreze, dar și bucate tradiționale românești, pe care le vom pune pe masă și care vor fi servite (…), și să aducă și…voia bună! La eveniment vor fi femei care vor croi ia, care lucrează cămăși pentru copiii lor și nu numai (…). Ne-am propus să ducem tradiția mai departe, dar și să oferim un prilej de socializare (…). Va fi prezentat și un program artistic de către formația <<Brădulețul>> din Zagon, dar și de către copiii din Zăbala, pregătiți de învățătorul Dan Hagiu, care vor recita poezie și de alți copii.”- a declarat, ieri, Alexandra Pintrijel Hagiu.
Șezătoarea ajunge și în București
Aceasta a amintit că luna viitoare, „șezătoarea călătoare” va ajunge în București
„Șezătoarea a pornit din Zăbala și a călătorit din comună în comună, din oraș în oraș și va ajunge pe 10 iunie, în București!”- a spus Alexandra Pintrijel Hagiu.
Potrivit acesteia, manifestarea programată în Capitală va fi organizată sub egida Asociației „Calea Neamului” în parteneriat cu Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, din București, având binecuvântarea Prea Sfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei. La eveniment vor participa persoane din județele Covasna și Harghita, care vor prezenta obiceiuri și meșteșuguri românești, dar și un spectacol de muzică, dans și poezie.
„Zăbala, Mărtănuș, Brețcu, Voinești Covasna, Zagon, Ojdula, Livezi, Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc au răspuns până acum prezent drumului către București, pentru Sezătoarea românilor din Covasna si Harghita <<Femeile din Ținutul Căciularilor cos Iie>> care va avea loc pe 10 iunie la Muzeul Național al Satului <<Dimitrie Gusti>>.
Sezătoarea propiu-zisă va începe la ora 13.00. Înainte de aceasta, românii din inima țării vor trece prin două locuri cu o însemnătate deosebită din București, programul întreg al manifestărilor urmând a fi anunțat în întregime după punerea la punct a tuturor amănuntelor de natură tehnică și nu numai. Dumnezeu să ne ajute! Cu ajutorul Lui, românii din Covasna și Harghita vor scrie încă o filă de Istorie. Capitala țării va avea certitudinea că în Curbura Arcului Carpatic straja este vie, că aici sunt frații și surorile lor de sânge și credință. Rugati-vă toți cei ce vă rugați ca totul să fie dus cu bine spre un bun început.
Doamne ajută!”- a transmis reprezentantul Asociației „Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu.
Asociația „Calea Neamului” s-a înființat în cursul anului trecut, însă activitatea reprezentanților acesteia se derulează din 2014, sub egida „Români pentru români”.
De-a lungul timpului, grupul format din intelectuali din Brașov și Țara Făgărașului a derulat diverse acțiuni dedicate românilor din județele Covasna și Harghita, cu sprijinul a numeroase persoane din țară, dar și din diaspora.
Ana Ciorici Costache