„Îi aşteptăm alături de noi pe toți cei care doresc să horească alături de noi în unire, dragoste, frăție menținând vie flacăra tradiției neamului tomânesc!”
Șezătoarea itinerantă intitulată „Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” va ajunge sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, aceasta fiind prima sa „călătorie” din acest an.
Evenimentul va avea loc la Muzeul Spiritualității Românești situat la subsolul Catedralei Ortodoxe din municipiu, sâmbătă 27 ianuarie, începând cu ora 15.00. Despre spiritualitate românească, despre tradiții, obiceiuri, despre zestrea culturală lăsată de străbuni va fi vorba și în șezătoarea „Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie”. Locuitorii orașului, ai județului, sunt invitați să coasă ie, mărturie pentru veșnicie.
Inițiatoarea evenimentului și principalul organizator, Alexandra Pintrijel Hagiu, a declarat că ediția de la Sfântu Gheorghe va sta, și în acest an, sub semnul Unirii Principatelor Române.
Manifestarea își propune să reconstituie imaginea șezătorilor de altădată, în cadrul cărora munca se împletea cu voia bună și cu istorisiri despre străbuni, cu povești despre viață. În timp ce vor coase, vor țese, vor picta etc., toți cei prezenți vor putea urmări diverse programe artistice susținute de elevi și preșcolari.
„<<Femeile din Ţinutul Căciularilor cos ie>>, Șezătoarea cea cu aripi de pasăre măiastră își continuă călătoria, sâmbătă 27 ianuarie, ora 15,00, la Sfântu Gheorghe, în Muzeul Spiritualităţii Românești! Vă așteptăm cu drag, împreună să împlinim tradiția! La șezătoare vor participa români din Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc, Zăbala, Mărtănuş, Ojdula, Brețcu. Femeile din Ținutul Căciularilor care cos ie şi cămaşă tradițională, vor lucra şi îşi vor arăta lucrările, povestind tainele ce le ascund în cusăturile lor. Nelipsiţi şi foarte importanţi sunt copiii, care văd şi se implică în activităţile părinţilor și astfel avem siguranţa că atunci când vor creşte, vor duce tradiţia mai departe. Vor participa dascăli împreună cu elevii lor, care vor susține programe artistice. Și cum se stă bine la o șezătoare, se vor servi bucate tradiționale plămădite cu dragoste în cuptoarele calde ale gospodinelor. Toată șezătoarea va fi o <<Horă a Unirii>>, a dragostei frățești! Îi aşteptăm alături de noi pe toți cei care doresc să horească alături de noi în unire, dragoste, frăție menținând vie flacăra tradiției neamului românesc! Aşa să ne ajute Bunul Dumnezeu!”- ne-a declarat, ieri, inițiatoarea șezătorii „Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie”, Alexandra Pintrijel Hagiu.
Potrivit acesteia, șezătoarea va fi organizată cu sprijinul Asociației „ASTRA Despărțământul Covasna – Harghita” și al Muzeului Spiritualității Românești”.
Intrarea la eveniment este gratuită. Participanții sunt rugați să aducă un coșuleț cu de-ale gurii și obiectele pe care să le lucreze (de exemplu, organizatorii propun: rame de țesut pentru copii- ce pot fi procurate din magazinele de profil; fișe printate de colorat (cu icoane și cu daci), linguri de lemn pe care să le decoreze; kituri de cusut – din comerț etc.).
„Cine dorește să înceapă ie își poate achiziționa material pentru cusut de pe site-ul fabrix.ro, Secțiunea Pânză Topită – pânză de casă extralată. Modele și planșe de lucru se găsesc pe blogul Ioanei Corduneanu, <<Semne Cusute>>. La șezătoare se vor croi ii pentru cele care doresc să coasă și le vom ajuta în deslușirea semnelor cusute.”- a precizat Alexandra Pintrijel Hagiu.
„Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” – un proiect valoros pentru promovarea portului popular românesc, a tradițiilor și obiceiurilor străbune
Șezătoarea „Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” s-a conturat la finele anului 2016, fiind un proiect de la suflet, pentru suflete. Desfășurată întâi în casa inițiatoarei Alexandra Pintrijel Hagiu, în Zăbala, acțiunea a „prins aripi”, fiind apoi derulată în diverse localități covăsnene.
„Şezătoarea <<Femeile din Ţinutul Căciularilor cos ie>> s-a născut ca un răspuns la chemarea străbunelor noastre de a coase alături de ele în haina istoriei, să lăsăm și noi pentru mai departe viața noastră scrisă-n pânză, fiicelor noastre! Această chemare a venit din mine atunci când un gând a încolţit din sămânţa pusă cu grijă, şi n-a întârziat ca să crească: acela de a-mi coase ia pe care apoi să o las fetiţei mele, nepoatei, strănepoatei, un fir de lumină în veşnicie! Apoi m-am gândit: ce ar fi dacă aş organiza o şezătoare unde să vină mai multe femei să ne coasem iile împreună? Astfel, la început mi-am dorit să mai găsesc măcar două femei care sa-mi împărtăşească gândurile, să pornim împreună la drum. Apoi am lăsat ca lucrurile să decurgă de la sine, pentru că totul a decurs atât de frumos.” – ne-a spus Alexandra.
Treptat, șezătoarea a depășit și granițele județului, ajungând în București, în Sibiu și își va continua drumul.
„Pe măsură ce înaintăm în timp, se adaugă câte ceva la semnificația acestei șezători! Șezătoarea a pornit din Zăbala și a început să călătorească. Eu consider că este ca o pasăre măiastră care a renăscut din propria cenușă și care poposește în cuiburile sale. În toată țara aceasta, peste tot unde ne-am duce, suntem acasă! Important este că ne strângem în jurul tradiției vii. Haina în care coasem este tot vie, e cu duh de veșnicie. Orice punem noi în ie e o prelungire a poveștilor bunicilor și străbunicilor noștri, la care adăugăm și noi ceva din povestea noastră!” – a spus Alexandra Pintrijel Hagiu.
Ana Ciorici Costache