Succesul pe termen lung al afacerilor StartUp poate fi asigurat de reunirea acestora într-o rețea comună – s-a formulat în cadrul întâlnirii de lucru de săptămâna trecută. La evenimentul ce a avut loc în Sala mare de ședință a Consiliului Județean (CJ) Covasna, s-au comunicatinformații cu privire la actualitățile programului și au fost prezentate trei afaceri.

În cuvântul de salut, Grüman Róbert, vicepreședintele CJ Covasna, a subliniat că, prin proiectul „StartUp Now! Dezvoltare prin antreprenoriat pentru regiunea Centru” se urmărește înființarea în județ a cât mai multor firme, contribuind astfel la dezvoltarea economiei regiunii. Pe lângă CJ Covasna, proiecte similare sunt derulate și de către Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii Covasna (ASIMCOV) și Camera de Comerț și Industrie Covasna. Datorită proiectului StartUp implementat de către instituțiile de mai sus, anul trecut s-au creat peste 120 de afaceri inovative, ceea ce reprezintă un capital inițial de aproape 5 milioane de euro în județul Covasna. Datorită acestui sprijin financiar, oferta pe piața muncii s-a extins cu peste 250 de noi locuri de muncă.

Vajda Lajos, directorul executiv al ASIMCOV, susține că succesul afacerilor StartUp constă în cooperarea comună a acestora, în cadrul unei rețele mai mari. Firmele noi apărute pe piață trebuie să răspundă așteptărilor actuale. Firmele înființate cu 40.000 de euro merită dezvoltate și susținute în cadrul unei rețele mai mari. Înființând
diferite grupări, fiecare întreprindere are șansă mai mare de a supraviețui pe piață. În discursul rostit, Kelemen Tibor, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Covasna, a subliniat că, în județ, punctele de lucru de la Întorsura Buzăului, Covasna, Baraolt și Sfântu Gheorghe stau la dispoziția antreprenorilor cu servicii și informații practice. „Avem încrederea că aceste afaceri StartUp nu sunt doar  încercări, ci se vor transforma în întreprinderi care vor
funcționa pe termen lung. Intrând pe piață, aceste întreprinderi moderne, pe lângă cei doi angajați obligatorii, vor crea și 4-5 noi locuri de muncă” –  a spus directorul.

În cadrul evenimentului, managerul proiectului, Tóth Szabolcs Barnabás, a oferit antreprenorilor detalii suplimentare despre proiect. În cadrul întâlnirii de lucru, participanților li s-au prezentat trei  întreprinderi deja active. Edler Rózália, proprietara firmei Rosie’s creativ home a prezentat cu mult entuziasm căsuța mică care își așteaptă vizitatorii, fără limită de vârstă, familii, copii, persoane singure, cu un program diversificat. În locuința care funcționează din 6 ianuarie, cu sloganul: „Să fim sinceri, veseli și prietenoși”, toată lumea se poate simți ca acasă: în sufragerie este amenajată o cafenea copil-friendly, cu jucării creative pentru mici și mari. În atelier, oaspeții pot construi împreună, încercând noile și vechile activități meșteșugărești, bazate pe principiul respectării mediului înconjurător, cum ar fi împletirea paielor sau a părului.
Máthé Zoltán a deschis pe 2 ianuarie, la Sfântu Gheorghe, un restaurant tip fast-food în care se servesc cartofi prăjiți. Scopul fiind acela ca aici să se facă cei mai buni cartofi prăjiți la nivel de județ. Cartofii achiziționați de la Cernat sunt prelucrați la restaurant și se servesc proaspeți și crocanți la exterior. În prezent, oaspeții pot alege între trei feluri de meniuri: cârnați cu cașcaval, nuggets de pui și cașcaval pane. Se străduiesc să facă servirea mai rapidă.
Firma de consultanță Szilveszter Engineering a fost înființată acum trei luni, cu moto-ul Think blue, Go green. Szilveszter Szabolcs, proprietarul firmei a pornit afacerea cu trei angajați. Acesta are ca scop o mai bună protecție a mediului, în domeniul tehnologiilor ecologice, al rețelei de apă și apă uzată și al gestionării deșeurilor.

În cadrul programului de dezvoltare a afacerilor StartUp Now, derulat de Consiliului Județean Covasna, 400 persoane au dobândit competențe antreprenoriale, iar 38 dintre ei, care au obținut cele mai bune punctaje, primesc o finanțare de 40.000 de euro (178 mii lei) fiecare.

Proiectul derulat în cele șase județe ale regiunii este implementat de Consiliul Județean Covasna în parteneriat Loop Operations S.R.L. și Asociația pentru Promovarea Economiei Cunoașterii.


Biroul de presă al C.J.Covasna

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail