Copiii cu nevoi speciale din judeţul Covasna vor beneficia, peste trei ani,  de o şcoală complet modernizată cu fonduri REGIO în municipiul Sfântu Gheorghe.

Aproape 200 de elevi ai Şcolii Gimnaziale Speciale din municipiul Sfântu Gheorghe vor beneficia, în termen de maxim trei ani, de condiţii mai bune de studiu, ca urmare a finanţării proiectului „Extindere, modernizare Şcoală Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe şi demolare garaj şi magazie”, a cărui valoare totală este de peste 2,8 milioane euro, din care suma nerambursabilă atrasă este de peste 1,4 milioane euro. Proiectul obţine fonduri europene în cadrul Axei Prioritare 10 a Programului Operaţional Regional 2014-2020, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de educaţie, în vederea creşterii gradului de participare la nivelul învăţământului obligatoriu.

„Proiectul a fost depus de Consiliul Judeţean Covasna, autoritatea locală care coordonează activitatea Şcolii Gimnaziale Speciale din municipiul Sfântu Gheorghe. Această unitate de învăţământ funcţionează în doua locaţii, în municipiu şi la 13 km, în satul Olteni. Pentru eficientizarea funcţionării şi pentru o mai bună deservire a copiilor cu nevoi speciale, s-a decis mutarea claselor din Olteni la Sfântu Gheorghe. Având în vedere că spaţiul actual nu permite acest lucru, a fost pregătit prezentul proiect pentru crearea unor condiţii de funcţionare si de educaţie corespunzătoare. Proiectul cuprinde două componente, de extindere a clădirii principale, pe acelaşi nivel construit P+2, precum şi de construcţie a unui nou corp de clădire în sistem S+P+1, interconectat cu clădirea principală extinsă. La nivel regional, pe acest domeniu al reabilităţii infrastructurii educaţionale, avem contractate în întreaga regiune 66 de proiecte, a căror valoare totală depăşeşte 400 milioane lei. Acestea se adaugă celor peste 200 milioane lei care sunt folosiţi pentru investiţiile de creştere a eficienţei energetice în unităţile de învăţământ, pe Axa Prioritară 3 a Programului REGIO. Concret, mai mult de 10.000 de elevi vor beneficia de îmbunătăţirea condiţiilor de studiu, cu sprijinul fondurilor europene”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Finanţarea este acordată în cadrul Programului REGIO 2014-2020, pentru investiţii în educaţie şi formare, pentru dobândirea de competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii, prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie şi formare, în conformitate cu apelul de proiecte dedicat învăţământului obligatoriu. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea gradului de participare a populaţiei şcolare din învăţământul obligatoriu la un sistem educaţional performant, care să asigure resursele umane necesare unei dezvoltări socio-economice durabile. Pe lângă creşterea accesului, calităţii şi atractivităţii educaţiei, care contribuie astfel la creşterea ratei de participare la diferite niveluri de educaţie, obiectivul specific al acestui proiect include asigurarea unei oferte educaţionale adecvate copiilor care au nevoi speciale, respectiv accesibilitate şi calitate, asigurând tuturor şanse şi oportunităţi egale pentru educaţie.

Resursele financiare necesare proiectului „Extindere, modernizare Şcoală Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe şi demolare garaj şi magazie” sunt alocate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10 – Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, Prioritatea de investiţii: 10.1 – Investiţii în educaţie şi formare, prin Operaţiunea 10.1B, dedicată creşterii gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului. Proiectul fi definitivat până în 31 octombrie 2023, valoarea totală cererii de finanţare fiind de 13.106.392,97 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă peste 1,42 milioane euro (6.634.436,58 lei), diferenţa fiind reprezentată de contribuţia beneficiarului la cheltuielile eligibile şi neeligibile.

Consiliul Judeţean Covasna acordă prioritate sprijinului şi consolidării reţelei sociale din regiune. În această sferă se înscriu îngrijirea persoanelor în vârstă şi a celor bolnavi, precum şi asistenţa acordată centrelor pentru copii şi adulţi aflaţi în situaţii speciale. „Vom realiza o reabilitare completă a Şcolii Gimnazială Speciale Sfântu Gheorghe printr-o licitaţie UE. Vom proceda la o modernizare exterioară şi interioară urmând ca apoi să avem o instituţie de învăţământ modernă de secolul XXI, care poate fi utilizată de copiii cu nevoi educaţionale speciale”, a declarat Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna. El a mai adăugat: „Există o mare nevoie de investiţii, întrucât şcoala specială, care funcţionează din 1984, a fost renovată ultima dată în urmă cu 15 ani. În urma consultării cu proiectanţii, s-a luat hotărârea de a ridica acoperişul, astfel încât să putem construi un alt etaj şi mai urmează să construim şi o sală de sport. Vom moderniza nu numai clădirea în sine, ci şi dotările şcolii.” Valoarea totală a licitaţiei este de 13,1 milioane de lei, din care deductibilă este de aproape 6,5 milioane de lei.

Proiectul de modernizare a Şcolii Gimnaziale Speciale din Sfântu Gheorghe îşi propune execuţia lucrărilor de modernizare, precum şi dotarea cu 267 de echipamente specifice a încăperilor tip săli de clasă, cabinete de logopedie, cabinete de pshiodiagnoză, kinetoterapie, gimnastică medicală, bucătăria, sala de mese, atelierele, magazia şi terenul de sport. Clădire principală şi extinderea acesteia vor găzdui sălile de clasă, cabinetele de diagnostic şi tratament, cancelaria, direcţiunea, biblioteca şi o sală multifuncţională, inclusiv pentru gimnastică. În construcţia extinsă se va monta un ascensor pentru persoanele cu dizabilităţi. Noul corp de clădire va fi construit la aliniamentul stradal, urmând să includă sala de mese si bucătăria la parter, respectiv câte un atelier în subsol şi etaj. Acest nou corp de clădire va fi legat cu clădirea principala cu un pasaj acoperit. La parterul clădirii fostei centrale termice va fi amenajat un atelier adiţional, iar la mansarda construcţiei se va găsi o încăpere pentru mentenanţă generală. Desigur toate lucrările vor include refacerea integrală a instalaţiilor şi a tâmplăriilor interioare, consolidarea sistemului structural, eficientizarea energetică prin termoizolare şi reabilitarea tuturor finisajelor.

adrcentru.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail