Școala Gimazială din Barcani funcționează încă din prima jumătate a secolului trecut în aceeași locație, dând comunității, de-a lungul timpului, oameni deosebiți, profesioniști în diverse domenii, cadrele didactice de aici reprezentând mereu modele de urmat pentru tinerele mlădițe bărcănene. În cei 83 de ani e existență, instituției de învățământ nu i-a fost atribuit numele nici unei personalități, păstrând denumirea rece de „Școală Gimnazială”. Dar a venit momentul ca locul în care își petrec cea mai mare parte a timpului cei 465 de copii cu vârstă preșcolară și școlară din Barcani, Lădăuți și Sărămaș să fie „botezat” după unul din cei mai mari susținători ai învățământului românesc din Ardeal, Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna.
„Ideea schimbării denumirii școlii a venit încă dinanul 2013, de când sunt director. Am cochetat cu ideea încă de când era inspector general adjunct doamna Rădița Palela. Dânsa era un activist fervent al botezării școlilor. Eu am inițiat în școală o consultare, atât între colegi, cât și între copii și părinți. Fiecare a putut să își dea cu părerea: am făcut o cutiuță cu mesaje, în care au pus bilețele cu preferințele pe care le au. Propunerea care s-a evidențiat a fost cea a regretatului părinte Gheorghe Radu, care a susținut foarte mult denumirea de <<Andrei Șaguna>>, pentru multele motive care pot fi enumerate, pentru tot ce a făcut el în învățământul românesc în Transilvania. Ideea a tergiversat deoarece este destul de complicat hățișul birocratic. Dar acum problema s-a acutizat – suntem antepenultima școală din județ care nu are nume și am găsit de cuviință ca acum, la ceas aniversar, la moment centenar să dăm curs acestei propuneri. Există o lege care reglementează acordarea denumirilor școlilor, conform căreia am înaintat o adresă către primărie, care a făcut demersurile necesare și a înaintat-o Comisiei Județene de Atribuire de Denumiri, de pe lângă Instituția Prefectului Județului Covasna, condusă de domnul profesor Ioan Lăcătușu. De la dânsul am avut parte de sprijin, fiind un mare susținător al acestei denumiri.”, a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Școlii Gimnaziale din Barcani, Cătălin Petcu.
„Cu siguranță, începând cu anul școlar 2018-2019, Școala Gimnazială Barcani se va numi Școala Gimnazială << Andrei Șaguna>>”
Deși numele Mitropolitului Andrei Șaguna a fost singurul propus pentru Școala Gimnazială Barcani, au existat și contrapropuneri, fiind sugerate nume de bărcăneni care au adus un plus de valoare comunității. Toate acestea au fost luate în calcul, fiind până la urmă aleasă propunerea inițială.
„Între timp au existat și voci, acum pe ultima sută de metri – deși ne tot chinuim din 2013 cu schimbarea denumirii – care au sugerat că ar fi fost bine ca denumirea școlii să fie dată după numele unui localnic. (…) A fost vorba doar de un schimb de opinii, dar am rămas la denumirea de <<Andrei Șaguna>>. Cert este că în luna ianuarie am primit avizul Comisiei Județene de Atribuire de Denumiri, actul normativ urmând procedurile legale, după care va intra în vigoare. Având avizul Comisiei, noi am avizat rețeaua școlară cu denumirea nouă. Bineînțeles, Comisia Județeană a făcut recomandarea, să fie avută în vedere și denumirea de <<Sfântul Andrei Șaguna>>( mitropolitul Andrei Șaguna a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă în anul 2011 – n. red.), dar totuși noi trebuie să păstrăm caracterul laic al instituției, deși știm că școala a pornit în tinda bisericii. Astfel, în urma discuției din Consiliul Profesoral, am rămas la denumirea de Școala Gimnazială << Andrei Șaguna>>. (…) Nu vrem să grăbim lucrurile, pentru că tot procesul implică schimbare de ștampilă, schimbarea actelor de autoritate, și așa mai departe, iar întreg procesul se va termina undeva în jurul datei de 1 septembrie. Cu siguranță, începând cu anul școlar 2018-2019, Școala Gimnazială Barcani se va numi Școala Gimnazială << Andrei Șaguna>>.”, a mai adăugat Cătălin Petcu.
Potrivit declarațiilor directorului Școlii Gimnaziale din Barcani, inaugurarea noii denumiri a școlii va reprezenta un moment important în viața comunității din zonă, la eveniment urmând să fie invitate personalități ale județului, reprezentanți ai instituțiilor statului, ai Bisericii, precum și presa.
„Tot anul acesta este deosebit, legat de sărbătorirea Marii Uniri, astfel dorim să marcăm și acest moment cum se cuvine. În Școală învață în total 465 de copii, însemnând copiii din toate structurile: Lădăuți, Sărămaș, Grădinița cu program Normal Barcani și Școala Barcani. În viitor avem în plan să dăm câte o denumire adecvată fiecărei structuri.”, a precizat acesta.
Bogata moștenire lăsată de Andrei Șaguna
Născut în nordul Ungariei, din părinți aromâni, Anastasie (numele de botez al lui Andrei) Șaguna (1808-1873), a absolvit gimnaziul catolic din Pesta, studiind apoi filosofia și dreptul, la Pesta, după care studiază teologia LA Vârșeț, în Voivodina. În 1847, Andrei Șaguna este ales episcop al bisericii ortodoxe.
La sfârşitul păstoririi sale, în Arhiepiscopia Sibiului existau aproximativ 800 de şcoli „poporale”, un gimnaziu cu 8 clase la Braşov, o şcoală reală-comercială la Braşov, un gimnaziu cu 4 clase la Brad. La îndemnul lui s-au tipărit peste 25 de manuale şcolare, unele în mai multe ediţii. La Sibiu cursurile de teologie au fost ridicate de la 6 luni la un an, iar în 1853 a înfiinţat un Institut teologic-pedagogic cu două secţii, cumpărând câteva case pentru nevoile şcolii şi internatului. Pentru studenţii teologi şi preoţi a tipărit un număr însemnat de manuale didactice, lucrate de el însuşi sau de profesorii Institutului. (www.doxologia.ro).
Alte două școli din județ vor primi numele unor personalități, în Anul Centenar
Potrivit dr. Ioan Lăcătușu, arhivist, președinte al Comisiei Județene de atribuire de Denumiri, entitate care funcționează pe lângă Instituția Prefectului, alături de Școala din Barcani, alte două școli din județ ar urma să primească numele unor personalități locale sau naționale, în cadrul unui proiect mai amplu dedicat celebrării Marii Uniri.
„În anul în care aniversăm Centenarul Marii Uniri, împreună cu Instituția Prefectului Județului Covasna și cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean, printre acțiunile propuse se află și acordarea denumirii a trei școli gimnaziale din județ, respectiv Școala Gimnazială din Barcani, din Dobârlău și din Hăghig, prin acordarea numelor unor personalități locale, regionale sau naționale care au influențat sau au contribuit la funcționarea unităților de învățământ în limba română, atât înainte de 1918, cât și după. Ca președinte al Comisiei de Atribuire de Denumiri, am primit cu satisfacție propunerile de denumire a școlii din localitate, materializată într-o hotărâre a comunității locale, potrivit căreia școala din Barcani va purta numele Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna. Am susținut în unanimitate, cu toți colegii mei din Comisia Județeană această propunere, având în vedere contribuția sfântului ierarh Andrei Șaguna la dezvoltarea și funcționarea învățământului în limba română în întreaga Transilvanie, la sfârșitul secolului al nouăsprezecelea și în acest context și în școlile confesionale ortodoxe din fostul județ Trei Scaune. Am remarcat cu satisfacție faptul că în arhiva Centrului Ecleziastic de documentare Mitropolit <<Nicolae Colan>> din Sfântu Gheorghe se află zeci de documente purtând semnătura marelui mitropolit cărturar, prin care învățământul din zonă, inclusiv din Barcani este sprijinit – atât elementele sale esențiale: programe, legislație, reglementarea raportului cu parohiile, cu administrația locală, cât și în aspecte punctuale. De aceea, felicit conducerea școlii, Consiliul Local, pe domnul primar și pe toți cei care au contribuit la materializarea acestei propuneri, și așteptăm cu interes și propunerile din partea școlilor și consiliilor locale din Dobârlău și Hăghig.”- a declarat dr. Ioan Lăcătușu.
În ceea ce privește denumirea pentru Școala Gimnazială din Dobârlău, directorul instituției, Mircea Găitan, a precizat pentru „Mesagerul de Covasna” că există trei propuneri de redenumire a unității de învățământ, discutate în Consiliul Profesional, care urmează să fie înaintate Consiliului Local, iar după alegerea uneia dintre ele, urmează demararea procedurilor legale de atribuire a noii denumiri.
Alina Bugnar, directoarea Școlii Gimnaziale din Hăghig, a declarat că încă nu au fost demarate procedurile pentru redenumirea școlii, întrucât încă nu există propuneri de nume.
Oana-Mihaela Costache