Recent s-a încheiat cea de-a VII-a ediție a Școlii de vară de sociologie aplicată, ce a avut loc în acest an în comuna Valea Mare, jud. Covasna, în perioada 26 iulie – 07 august 2017, proiect al Asociației Române de Geopolitică, Geoeconomie și Geocultură. 

Beneficiarii au fost 16 de tineri din România (studenți și masteranzi din domenii precum științele sociale, economice și politice, artă teatrală, limbi străine, design și IT, teologie și istorie din toate regiunile țării), selectați în decursul lunii iunie prin analiza candidaturilor depuse.

Dintre lectorii invitați de anul acesta amintim câțiva: Eduard Adam (actor, Teatrul Național din București), Filip-Lucian Iorga (istoric, Institutul Cultural Român), Ion Crețeanu (interpret muzică tradițională, Ansamblul Profesionist pentru Promovarea Culturii Tradiționale „Doina Oltului”), Ioana Cristina Moraru (expert resurse umane, Webhelp Romania), Aureliu Surulescu (actor, liber profesionist). De asemenea, tinerii au beneficiat și de prezența elitelor locale și județene, care au prezentat contextul specific al spațiului covăsnean.

Pe parcursul a 6 zile a fost organizată o cercetare sociologică de teren în localitate de tip monografic, ce se va concretiza în următoarele luni într-un studiu ce va fi pus la dispoziția publicului.

În cadrul Școlii de sociologie aplicată se păstrează o tradiție la care ținem foarte mult încă din prima ediție și anume organizarea unei Seri românești, construită prin contribuțiile fiecărui tânăr participant și încununată de prezența unor invitați surpriză. Marea noutate a ediției de anul acesta a fost desfășurarea ei în afara Școlii, mai exact pe scena Căminului Cultural din localitate. Evenimentul a fost cu intrare liberă și destinat tuturor celor interesați din comuna covăsneană. Inițiativa a avut un succes neașteptat, mai ales că Valea Mare nu a mai beneficiat de un eveniment cultural de peste 20 de ani. În program au fost incluse momente deosebite, mici recitaluri de poezie și muzică susținute de tinerii Școlii, care au smuls lacrimi de emoție și bucurie, precum și ropote de aplauze. Seara a fost încheiată de un recital extraordinar intitulat „Ecouri românești”, susținut de interpreta Lorena Oltean și pianistul Ștefan Lovin. Ne-am bucurat să vedem că vin oamenii din sat, cu mic cu mare, alături de autoritățile locale -primar, consilieri, profesori, învățători, antreprenori) și județene (prefectul Covasnei, dl Sebastian Cucu.

Asociația Română de Geopolitică, Geoeconomie și Geocultură este un ONG cu personalitate juridică, interesat de promovarea culturii, valorilor și tradițiilor românești, prin intermediul mijloacelor științifice. Începând cu anul 2011, Asociația a inițiat un proiect bi-anual intitulat „Școala de vară/iarnă de sociologie aplicată” destinat celor mai activi și promițători tineri din mediul liceal, universitar și post-universitar, oferită în regim gratuit, prin susținere proprie sau cu ajutorul sponsorilor. În primele șase ediții ale Școlii au beneficiat de cursurile și activitățile organizate peste 120 de tineri din România și Republica Moldova.

 

Organizatorii

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail