Scenariul galben va fi aplicat în 84 de unităţi şcolare din 11 localităţi din judeţul Covasna, iar în 11 instituţii de învăţământ, cursurile se vor desfăşura în două schimburi, atât pentru a se putea asigura măsurile de limitare a extinderii noului coronavirus, cât şi din cauza unor investiţii aflate în derulare.
„Avem 45 de localităţi în judeţ, dintre care 11 în scenariul galben şi 34 în scenariul verde (…) În culoarea verde avem 219 unităţi de învăţământ din totalul de 303, iar în galben avem 84 de unităţi în cele 11 localităţi (…) În zona galbenă învaţă 9.702 de elevi dintre care, practic, 2.000 sunt cei care vor participa la acea formă hibrid de învăţământ, adică jumătate vin o săptămână la şcoală, după aceea, prin rotaţie, vine cealaltă jumătate, aşa cum organizează fiecare şcoală (…) Cursurile în două schimburi trebuie neapărat să fie introduse în 11 unităţi de învăţământ. Deci, trebuie introdus şi schimbul doi, mai ales că sunt localităţi în care sunt lucrări de reabilitare sau construcţie, şcoala este inutilizabilă, decopertată, cum ar fi, spre exemplu, la Barcani”, a declarat, joi, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna, Kiss Imre.
Potrivit acestuia, se va învăţa în două schimburi la liceele „Plugor Sandor” şi „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe, precum şi în unităţi şcolare din comunele Barcani, Doboşeni, Chichiş, Belin Vale, Sita Buzăului, Araci, Hăghig, Olteni şi Herculian.
„Aici nu facem scindări, adică o parte din clasă vine dimineaţa şi o parte după-amiaza (…) Clase scindate în care să mai fie angajat încă un cadru didactic nu există, deci de angajări suplimentare nu vorbim deloc. Deci, nu sunt clase scindate, că sunt 30 de elevi şi cu 15 lucrează un cadru didactic înainte de masă şi cu ceilalţi lucrează după-amiază. Nu, schimbul doi înseamnă că fiecare clasă vine dimineaţă sau după-amiază, conform unui orar foarte bine stabilit. Motivul: reabilitare construcţii ori şi aplicarea scenariilor verde sau galben”, a mai spus şeful IŞJ.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES