Întreținerea spațiilor verzi din jurul imobilelor din Sfântu Gheorghe cade fie în sarcina angajaților Primăriei, fie în sarcina firmelor contractate de Asociațiile de proprietari sau în cea a locatarilor.

În cartierele din oraș, există zone cu spații verzi cosite, îngrijite, dar și zone  prin care coasa sau mașina de cosit pare să nu fi trecut curând.

Sarcina întreținerii spațiilor verzi din jurul imobilelor stă fie în sarcina angajaților Primăriei, fie în sarcina firmelor cu care Asociațiile de Proprietari au încheiat contract în acest scop sau în sarcina localnicilor, ne-au transmis reprezentanții Primăriei.

Contactat telefonic pentru a oferi lămuriri cu privire la aceste „obligații verzi”, administratorul public al orașului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Csaba, a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”:

„Sunt două situații: unele dintre zonele verzi situate între blocuri sunt, așa –zis, arondate unor blocuri, deci blocurilor respective, și sunt unele (zone verzi – n.r.) care sunt mai departe sau nu aparțin funcțional, să zicem așa, de niciun bloc, iar acelea rămân în sarcina municipiului pentru a le întreține.  Cele care aparțin blocurilor, au fost stabilite pe baza unor planșe, iar întreținerea acestora – ceea ce înseamnă și cosit și curățenie – trebuie executată de proprietarii din acele blocuri sau dacă nu direct de dânșii, atunci, pe baza unui contract, cu o firmă specializată pe care o doresc ei (…). Dacă zona verde nu intră în categoria acestor suprafețe date spre întreținere blocurilor, Primăria trebuie să se ocupe (de întreținerea acestora – n.r.). Noi, cu cele trei persoane care se ocupă cu cositul poate că încă nu am ajuns să le cosim. Din păcate, nu avem oameni, suprafețele sunt imense, dar până la urmă, sperăm că reușim să cosim toate  aceste zone, să le întreținem acceptabil și să capete un aspect plăcut!”

Poliția Locală Sfântu Gheorghe poate aplica sancțiuni, pentru neîntreținerea spațiilor verzi. Anul acesta, deocamdată, nu s-au aplicat amenzi.

„Fiecare bloc trebuie să își întrețină spațiile verzi. Ori se face contract cu un operator economic, ori trebuie să întrețină locatarii, din propria inițiativă. Anul acesta nu au fost date amenzi.” – a declarat directorul executiv al Poliției Locale, Hadnagy István. Acesta a făcut un apel către cetățeni să sesizeze instituția în cazul în care văd spații verzi neîntreținute.

„Aș ruga cetățenii să ne sesizeze dacă văd astfel de situații, iar noi facem verificările necesare.” –a spus directorul Hadnagy István.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail