Sâmbătă şi duminică, platoul din zona Lughet din Barcani a fost înţesat de oamenii locului dar şi de oaspeţi care au venit să participe la manifestările reunite în cea de a treia ediţie a Sărbătorii Bărcănenilor.

De la primarul comunei, Gheorghe Marin, am aflat că, dacă primele două ediţii au fost organizate la începutul lunii decembrie, la Căminul Cultural din comună, în urmă cu doar trei săptămânii consilierii locali au hotărât ca, începând cu acest an, Sărbătoarea Bărcănenilor să se desfăşoare în ultima săptămână din septembrie sau prima din octombrie. „Sunt trei momente importante care se leagă de această perioadă, şi care ne-au determinat să mutăm organizarea sărbătorii, acum. Acestea sunt: înfiinţarea Parohiei Barcani, la 1 septembrie 1896, răvăşitul animalelor – Sânmihai şi încheierea anului agricol” ne-a spus primarul.

Iar sărbătoarea a cuprins activităţi sportive, expoziţii de animale dar şi concursul de tracţiune animală, precum şi multă distracţie pentru tinerii din comună.

În cursul dimineţii de ieri a avut loc sfinţirea troiţei ridicate în zona Lughet la care a luat parte şi ÎPS Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei si Harghitei. Sărbătoarea a continuat cu cântece şi dansuri populare, pe scenă urcând pe rând Formaţia de dansuri a Casei de Cultură şi a Şcolii Generale din Barcani, Formaţia „Brâuleţul” din Sita Buzăului, Ansamblul „Cununa Carpaţilor” al Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, Grupul „Muguri de Cântec” al Şcolii din Lădăuţi, Formaţia de muzică populară „Mlădiţe Româneşti” a Cubului Elevilor din Întorsura Buzăului, Ansamblul „Brăduleţ” al Casei de Cultură Ceraşu (Prahova), soliştii Ana Maria Balcu, Alexandra Abălaşei, Ioana Dârstar, Iulia Mitrea şi Titus Constantin şi Corul Bisericii Ortodoxe „Tricolorul” din Întorsura Buzăului.

[slideshow id=26]

Invitata de onoare a Sărbătorii Bărcănenilor, solista de muzică populară Sava Negrean Brudaşcu, a fost primită cu mare căldură de cei în jur de 1.000 de spectatorii care „au vibrat” la fiecare cântec interpretat de îndrăgita artistă.

Aceata ne-a declarat: „Sunt pentru prima dată la Barcani, după ce anul acesta am fost şi la sărbătorile organizate la Zagon şi Zăbala. Acestea sunt nişte locuri pe care Dumnezeu  le-a binecuvântat cu oameni de treabă, primitori, buni. Aş adăuga că, atâta timp cât oamemii pun mână de la mână să realizeze astfel de sărbători, la care sătenii să-şi umple sufletul cu cei mai sfânt în ţara asta-muzica noastră tradiţională adevărată, eu zic că încă mai este bine în România”. Iar muzica inegalabilei Sava Negrean Brudaşcu s-a auzit peste dealurile şi pădurile din zona Lughet, şi-a umplut de bucurie inimile celor prezenţi.

Potrivit primarului comunei Barcani, Gheorghe Marin, bugetul alocat pentru organizarea „Sărbătorii Bărcănenilor” a fost de 20.000 lei, la care s-a adăugat şi suma de aproximativ 10.000 lei obţinută din sponsorizări.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail