Zăbrătău, Brădet și Covasna vor la acest sfârșit de săptămână evenimente în centrul cărora vor fi portul, jocul și cântul popular.
Locuitorii comunei Sita Buzăului se pregătesc de șezătoare! Evenimentul, unul dintre cele mai așteptate de siteni, dar nu numai, se va desfășura sâmbătă, în data de 2 martie, la Căminul Cultural Zăbrătău.
„Ia ședeți colea pe ladă, / Să ne apucăm de treabă/, Iar când lucrul e în toi/ Să cântăm ca pe la noi!”, se transmite în invitația sitenilor la șezătoare.
Evenimentul va fi organizată de Primăria și Consiliul Local Sita Buzăului, împreună cu Căminul Cultural, Biblioteca Sita Buzăului și Școala Gimnazială Zăbrătău, și își păstrează scopul fixat cu ani în urmă: păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești, dar și socializarea.
„Scopul este același ca și până acum: ne dorim, în principal, să dezvoltăm dragostea față de obiceiurile și de tradițiile locale! (…) Ne respectăm tradiția, folclorul și lucrurile de valoare dintr-o comunitate. Dacă nu îți respecți trecutul, tradiția, nu ai viitor! O comunitate care nu își respectă trecutul, nu are viitor! Noi am încercat să valorificăm și partea aceasta culturală, foarte mult, pentru că am văzut că oamenii au nevoie, simt, trăiesc momentele acestea fericite, în care își aduc aminte multe lucruri din trecut. Tocmai de aceea organizăm acest eveniment și să îl ducem mai departe! Intrarea va fi liberă! Îi așteptăm cu drag pe siteni, la eveniment, să ne bucurăm împreună, să depănăm amintiri, să ne bucurăm de momentele și de tradițiile pe care le putem pune în valoare!”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, primarul comunei Sita Buzăului, Nicolae Stoica.
Potrivit acestuia, evenimentul va începe la ora 17.00 și va fi găzduit la Căminul Cultural Zăbrătău, fiind conceput astfel încât să reconstituie șezătorile organizate de străbuni, să ilustreze și caracterul lucrativ al acestora. După cum se știe, șezătorile reprezentau un prilej de întâlnire pentru tinerii şi vârstnicii din sat, în cadrul cărora îmbinau utilul cu plăcutul – îmbinau lucrul – ţesutul, cusutul, torsul, cu istorisirile, jocul, voia bună. Astfel, participanții vor depăna amintiri, vor spune poezii, glume, vor cânta, vor juca și se vor prezenta obiceiuri din bătrâni.
Bal, la Brădet
Întorsurenii se pregătesc și ei de sărbătoare. Tot sâmbătă, 2 martie, ei vor marca încă o ediție a Balului Portului Popular. Evenimentul, organizat la Căminul Cultural Brădet și ajuns la cea de-a V-a ediție, este plin de semnificații, promovează costumul național, jocul și cântecul popular și marchează, pe de-o parte, intrarea în postul Paștelui, dar și venirea primăverii și Ziua Femeii.
Balul organizat de Casa de Cultură Întorsura Buzăului, împreună cu Primăria orașului și Asociația „Cununa Carpaților” din localitate. Evenimentul va fi găzduit, ca și până acum, de Căminul Cultural Brădet, cu începere de la ora 19.00.
„În acest an, dorim să marcăm prin bal și Ziua Femeii și Lăsatul Secului. În acest sens, voi organiza sala și pentru celebrarea Zilei Femeii, pregătind și mici surprize pentru invitate, pentru toate femeile din sală. Pe de altă parte, vom vorbi și despre semnificația Lăsatei Secului și intrarea în Postul Paștelui. Practic, ediția din acest an va avea mai multe componente, fiind un dar de Mărțișor, fiind un eveniment de Lăsata Secului și un eveniment dedicat portului popular și promovării tradițiilor românești.”- a declarat directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului, Costică Oltean, principalul organizator.
La bal vor participa atât localnicii, cât și persoane din împrejurimi – de la Vâlcele, de la Săcele și nu numai, iar în cadrul evenimentului vor avea loc și momente artistice susținute de artiști locali și de invitați speciali, în pauzele dintre dansuri. Invitați speciali vor fi talentanții membri ai Coralei „Armonia” din Constanța.
Cei care doresc să participe vor trebui să se prezinte îmbrăcați în costum popular sau să poarte măcar un element al acestuia și să aducă un coș cu bunătăți pe care să le consume la eveniment. Pe mesele puse de organizatori se vor găsi tacâmuri, pahare, farfurii, pâine și apă. Muzica va fi asigurată de trupa „Cristal 2000” din Întorsura Buzăului.
Bal, la Covasna
Și covăsnenii se pregătesc de Balul Portului Popular. În orașul – stațiune Covasna, evenimentul ajunge la cea de-a doua ediție, fiind marcat tot sâmbătă, 2 martie.
Prima ediție a Balului Portului Popular din orașul Covasna a fost lansată în 2018, în an de sărbătoare – Anul Centenarului Marii Uniri.
Încurajați de această reușită, dar și din dorința arzătoare de a aduce în comunitate, pe lângă îndrăgita Nedeie mocănească a voineștenilor, încă un eveniment dedicat promovării tradițiilor, portului popular și zestrei valoroase lăsate de străbuni, covăsnenii au început deja pregătirile pentru ediția a doua a Balului Portului Popular, având speranța că evenimentul va intra în tradiția localității.
Organizatorii ediției din acest an sunt Asociația Cultural – Creștină „Justinian Teculescu”, Asociația Culturală „Brâul Sitean” și Hotel Clermont din Covasna, acesta din urmă fiind, de altfel, și gazda Balului Portului Popular – 2019.
Evenimentul se va desfășura la „Sala Europa” a Hotelului, cu începere de la ora 19,00, locurile fiind ocupate.
În toate aceste localități, dar nu numai, pe parcursul anului sunt organizate diverse evenimente care au ca scop promovarea portului popular, a tradițiilorși valorilor lăsate de străbuni și socializarea.
Ana Ciorici COSTACHE