Intervalul de șapte zile care urmează după Învierea Domnului Iisus Hristos este numit în popor Săptămâna Luminată, având o semnificație religioasă aparteEa marchează începutul unei perioade de Sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Paști, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile). De Sfintele Paşti slujitorii Bisericii le-au spus  cu bucurie enoriașilor „Acum toate s-au umplut de Lumină”, iar aceștia și-au umplut inimile de speranță și împăcare cu sine și ceilalți.

Tradiția spune că în Săptămâna Luminată  nu se fac treburi casnice importante, nici  munci agricole, atât în semn de respect pentru eveniment, cât și din superstiția de a nu atrage bolile, dăunătorii și pagubele.

Însă activități cu încărcătură spirituală pot avea loc, chiar sunt recomandate pentru liniștea și bucuria sufletelor noastre, de aceea un Concert simfonic de excepție este cât se poate de nimerit. Așa a gândit și staff-ul Filarmonicii brașovene, respectiv Ioan-Dragoș Dimitriu – manager, și Horia Mihail – director artistic, care sunt, totodată, și niște talentați pianiști, organizând la mijlocul acestei săptămâni cu o încărcătură emoțională aparte o manifestare artistică deosebită.

După cum ne-a informat în cursul zilei de ieri Iosif Trif, PR al instituției, joi-seară, pe 28 aprilie, de la ora 19.00 iubitorii de muzicii culte sunt invitați la o întâlnire cu cei doi soliști brașoveni, cunoscuți de marele public  pentru activitatea lor concertistică de succes atât din țară, cât și din străinătate.

Pianistul Horia Mihail

Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, după care a lucrat trei ani ca lector universitar la Boston University. A revenit în România ca solist al Filarmonicii Brașov şi membru al deja cunoscutei formaţii „Romanian Piano Trio” alături de violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma. În 2013 Horia Mihail a lansat primul CD solistic integral alături de Orchestra Națională Radio, cu lucrări concertante de Beethoven, Rachmaninov și Lutoslawski, iar în 2015 albumul solo ”Romantic”, la aceeaşi Editură Casa Radio. Horia Mihail este cunoscut și pentru proiectele „Pianul Călător”, „Duelul viorilor”, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, „Flautul de aur/ Flautul fermecat”, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi „Vioara lui George Enescu la sate”, împreună cu maestrul violonist Gabriel Croitoru.

Pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu

Ioan-Dragoș Dimitriu, fost elev al pianistei brașovene Corina Ibănescu a concertat alături de majoritatea orchestrelor din România sub bagheta dirijorală a unor maeștri precum Ilarion Ionescu-Galați, Horia Andreescu, Tiberiu Soare și alții.

A studiat la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena unde a lucrat sub îndrumarea lui Martin Hughes și pe urmă cu Stefan Arnold. În ultimii ani și-a propus să susțină artiștii și arta în rândul tinerilor muzicieni, în acest sens a fondat Agenția de impresariat ”Aegeria Artists Management” la Viena și ”Transylvanian International Piano Competition” la Brașov, la care au participat 100 de pianiști din toate colțurile lumii. Totodată este și fondatorul Orchestrei de tineret ”Ton der Jugend Symphonie Orchester” din Capitala Austriei, promovând unii dintre cei mai talentați artiști cu vârsta până în 35 de ani. În 2018, Asociația ”Ton der Jugend” a fost co-organizatoare a Festivalului de Muzică Croată din Viena. În 2018 și 2019 a fost numit Artist Manager al festivalurilor ”Chiemgauer Musikfrühling” din Germania și al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră ”SoNoRo”. Împreună cu pianistul Horia Mihail, a fondat în anul 2019 Festivalul ”TAMTAM” la Brașovm iar începând cu martie 2020, pe perioada Pandemiei, cei doi au fondat ”ScenaVirtualăTAMTAM”, prima de acest fel apărută în lume!!! Din  luna septembrie a anului 2020, Ioan-Dragoş Dimitriu este managerul Filarmonicii Brașov.

 

Dirijorul Mihai Cojocaru

 

Concertul de joi va fi dirijat de maestrul Mihai Cojocaru. Născut la Bucureşti în 1977, a studiat chitara şi muzicologia la Hochschule für Musik „Franz Liszt“ din Weimar. În paralel, a frecventat cursuri de dirijat. A absolvit, de asemenea, cursuri de istoria artei şi filozofie, la Universitatea ”Friedrich Schiller” din Jena. În arta dirijatului, a fost îndrumat, printre alții, de maeştrii Ilarion Ionescu-Galaţi şi Gabriel Bebeşelea.

Programul concertului  este următorul:

  1. S. Bach – Uvertura din Suita nr. 3 în Re major pentru orchestră, BWV1068
    J. S. Bach/O. Respighi – Coralul nr. 1, „Nun komm, der Heiden Heiland”
    F. Mendelssohn-Bartholdy – Concertul nr. 1, op. 25 în sol minor pentru pian și orchestră
    J. Haydn – Concertul nr. 11 în Re major pentru pian și orchestră
    W. A. Mozart- Simfonia nr. 35 în Re major, KV385 – „Haffner”

A doua zi Filarmonica Brașov invită melomanii la un Recital ”Senza Tempo Piano Trio” cu Andrei Radu (vioară), Dragoș Enache (violoncel) și Măriuca Popa (pian). În program sunt piese de Smetana și Dvořák.

Vă dorim audiții plăcute și zile liniștite, stimați prieteni ai muzicii!

                                                                                                   Horia C. Deliu

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail